Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Osman Gazi

Babası; Ertuğrul Gazi

Annesi; Hayme Hatun

Doğumu; Söğüt (m.1258- h. 656)

Vefatı; Bursa (m.1326- h. 726)

Saltanatı; 1299-1326 (27) sene


Osman Gazi, Ertuğrul Bey'in üç oğlundan birisidir. Osman Bey diğer kardeşlerinden büyük değildi. Fakat adeta bir idareci olarak yaratılmıştı. İra bu hususta çok büyük kabiliyet sahibi idi. Babası vefat ettikten sonra diğer bütün beyler, ittifakla Osman Beyi aşiretin reisi olarak tanıdılar.


Osman Bey , beyliğin başına geçtiği zaman, 23 yaşında idi. Uzun boylu, geniş göğüslü, kalın ve çatık kaşlı, ela gözlü ve koç burunlu idi. İki omuzları arası oldukça geniş , vucudunun belden yukarı kısmı, aşağı kısmına nisbetle daha uzundu. Çehresi yuvarlak ve teni buğday renginde idi.


Büyük şeyhlerden edebali'nin evinde misafir iken, istirahat için gösterilen odada, Kur'anı Kerim'i görünce, sabaha kadar saygısından yatmadığı ve geceyi uykusuz geçirdiği çok meşhurdur. Şeyh Edebali bu durumdan çok memnun kaldığı için kendisini kızı ile evlendirmiş ve hayır dualar etmiştir.

Osman Bey 1287'de Karacahisarı fethetti. 1289'da Domaniç'te Bizanslıları yenerek bilecik'i fethetti ve Selçıklu imparatoru tarafından uç beyliğine verildi. 1299'da İnegöl fethedildi. Selçıklu devleti yıkıldı ve Osman Bey müstakil beyliğini ilan etti. 1300'de yenişehir ile Köprühisar, 1302' de ise Akhisar ve Koçhisar fethedildi.


Vefatında 68 yaşındaydı. (Allah rahmet etsin)
Vefat ettiğinde geride kalan mal varlığı şöyle idi; Bir at zırhı, bir çift çizme, Birkaç tane sancak, bir kılıç, bir mızrak , bir tirkeş (ok torbası, sadak), birkaç at, üç sürü koyun, tuzluk ve kaşıklık.


Osman Bey vefat ettiğinde zayıf bir rivayete göre Söğüt'te babasının yanına defnedilmiş ve Bursa alınırsa oraya defnini vasiyet etmişti. bunun için 1326'da Bursa alındıktan sonra vasiyeti yerine getirilerek cesedi Bursaya nakledilip Hisar'da (saint eli) namına yapılmış olan Gümüşlü Künbed'e defnedilmiştir. Fakat Vekayiin Tetkikine göre vefatının 1326'da bursanın teslim alınmasından sonra olduğu anlaşılıyor.


Osmanlı Padişahları

MollaCami.Com