Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Yavuz Sultan Selim



Babası; II. Bayezıd

Annesi: Gülbahar Hatun

Doğumu: 10 Ekim 1470

Vefatı: 22 Eylül 1520

Saltanatı: 1512-1520



Yavuz Sultan Selim, uzun boylu, geniş omuzlu, kalın kemikli ve omuzları arası geniş, yuvarlak başlı, kırmızı yüzlü ve çatık kaşlı uzun bıyıklı yiğit bir padişah idi. Sert tabiatlı ve cesurdu. Bu yüzden muharebeyi severdi. Kuvvetli bir ilim tahsili yapmıştı. Edebiyata meraakı vardı. Birçok farsça şiirler yazmıştır. Şiirleri en yüksek bir divan şairi kadar kuvvetlidir. Geniş bir kültür ve siyasete sahipti. Harpten hoşlaanmakla beraber çok ince bir ruha sahipti.


İran' a yaptığı seferde Şah İsmail'i 12 saatte perişan etti. Şah İsmail'in iki karısı da esir oldu. Ordugahdaki hazine ve altın taht ele geçirildi. İran'ın o zamanki başşehri Tebriz'e girdi. 2500 km.lik bir yolu yürüyerek gelip böyle parlak bir zafer kazanmak tarihte eşine az rastlanır şeylerdendir.

Adana, Gaziantep, Hatay,Urfa, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Muş, Bingöl, Bitlis, Tunceli vilayetlerini Osmanlı topraklarına kattı.
Dulkadir beyliğini, Musul, Kerkük ve Erbil'i Osmanlı hudutlarına dahil etti.
Eyyübi Melikliği'ni Aldı.
1516'da Mısır Seferi'ne çıktı.
7 Temmuz'da Ramazanoğulları Beyliğini ilhak etti.
24 Ağustos'ta Mısır Memlükleri ile Mercidabık Ovasında karşılaştı. Memlükleri kesin bir şekilde mağlup etti.
28 Ağustos'ta Halep'e girdi.
29 Ağustos 1516'da bütün mukaddes emanetler İstanbul'a getirildi.
Suriye Lübnan ve Filistin tamamen fethedildi.


Kendi zamanına gelinceye kadar hiçbir hükümdarın göze alamadığı bir işi yaptı ki, koskoca Sina Çölü'nü 13 günde geçti. Birinci Cihan Harbi'nde yeni tekniğin verdiği imkanlar ile bu çöl 11 günde geçilebilmiştir.( Türkiye Tarihi, yılmaz Öztuna, Hayat Yayını)
22 Ocak 1517'de Memlükleri Ridaniye de tekrar yendi ve Kahire fethedildi. Yavuz, Memlük Sultanının cenazesini bizzat omzunda taşıdı.


Kahire'nin Fethinden sonra İstanbul'a gelen Mısır Uleması ile Türk Uleması Yavuz Sultan selim'in Halife olmasını kararlaştırdı. Daha sonra halife Üçüncü Mütevekkil Ayasofya Camii'nde Mimbere çıkarak Yavuz'un Hılafetini ilan etti.


Mütevazi Hükümdar , her öğün yemekte tek çeşit yemek yerdi. Ağaçtan tabaklar kullanırdı. 22 Eylül 1520'de Aslan Pençesi denilen bir çıban sebebiyle vefat etti. Hayatının son dakikalarında Yasini Şerif okuyordu. Oğlu Kanuni Sultan Süleyman Fatih Camii'nda namazını kıldıktan sonra Sultan Selim Camii avlusundaki türbeye defnettirdi. (Allah Rahmet eylesin)

tahtı devraldığında 2.375.000 km kare olan Osmanlı topraklarını 6.557.000. km kareye çıkarmıştır. Bu büyük fütühatı ise sadece 4 seneye sığdırmıştır.


Osmanlı Padişahları

MollaCami.Com