Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İlim Öncüsü Müslüman Bilim Adamları

Bilim, Allah'ın sanatını, yaratışındaki üstünlüğü, kusursuzluğu ve mucizevi özellikleri görebilmenin bir yoludur. Tarih boyunca büyük keşifler yapmış, bilimsel gelişmenin öncüsü olmuş bilim adamlarının büyük bir çoğunluğu güçlü bir Allah inancına sahiptirler. İslam dininin yaşandığı bir ortamda yetişmiş, Allah'a olan inancı ile tanınıp övülen Müslüman bilim adamları ise, pek çok ilke imza atarak tarihe geçmişlerdir.

Bilim, incelemenin ve araştırmanın yoludur. Allah, ayetlerinde insanları kainatın düzeni, gökyüzü, yağmur, bitkiler, hayvanlar, insanın yaratılışı, coğrafi özellikler gibi pek çok bilimsel konuda araştırma ve inceleme yapmaya çağırmaktadır.

Allah'ın insanları çevrelerini araştırmaya yöneltmesiyle birlikte, Müslümanlar arasında bilime öncülük eden birçok bilim adamı ortaya çıkmıştır. İslam'ın yayılmasıyla da, sayıları artan Müslüman bilim adamları modern bilimin oluşumuna temel oluşturacak keşifler yapmışlardır.

İslam Tarihi'ne baktığımızda, Kuran'la birlikte Ortadoğu coğrafyasına bilimin de girdiğini görürüz. İslam öncesi dönemde Araplar, türlü batıl inanışa ve hurafeye inanan, evren ve doğa hakkında hiçbir gözlem yapmayan bir toplumdur. Ancak İslam'la birlikte bu toplum medenileşmiş, bilgiye önem verir hale gelmiş ve Kuran'ın emirlerine uyarak evreni ve doğayı gözlemlemeye başlamıştır.

Sadece Araplar değil, İranlılar, Kuzey Afrikalılar gibi pek çok toplum, İslamiyet'i kabullerinin ardından aydınlanmıştır. Kuran'da insanlara öğretilen akılcılık ve gözlemcilik, özellikle 9. ve 10. yüzyıllarda büyük bir medeniyetin doğmasına yol açmıştır. Bu dönemde yetişen çok sayıda Müslüman bilim adamı, astronomi, matematik, geometri, tıp gibi bilim dallarında çok önemli keşifler gerçekleştirmiştir.



Bu makale, Mercek Dergisi 04. sayı (Ekim 2001) 26. sayfada yayınlanmıştır.

Paylaşımınız için Teşekkürler...

faydalı olabiliyorsak ne mutlu.ben teşk.ederim

ellerine saglık zambak kardeş...

sizlerinde gözlerine sağlık kardeşim

Allah razi olsun,

aslinda bunlarin her birini ayri ayri ve sadece isimlerini yazmak sureti ile basliklandirirsak daha güzel olacaktir.

ellerinize saglik

tamam reis kardeşim öyle yapayım.sizdende razi olsun

Teşekkür ederiz...

okuyan gözlerinize sağlık


ellerine saglık zambak kardeş...


okuyan gözlerinize sağlık


Müslüman Bilim Adamlari

MollaCami.Com