Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Abdestin Fazileti..

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِذَا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلاةِ فاغْسِلُواْ وُجُوهَكُمْ وَأَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرَافِقِ وَامْسَحُواْ بِرُؤُوسِكُمْ وَأَرْجُلَكُمْ إِلَى الْكَعْبَينِ وَإِن كُنتُمْ جُنُبًا فَاطَّهَّرُواْ وَإِن كُنتُم مَّرْضَى أَوْ عَلَى سَفَرٍ أَوْ جَاء أَحَدٌ مَّنكُم مِّنَ الْغَائِطِ أَوْ لاَمَسْتُمُ النِّسَاء فَلَمْ تَجِدُواْ مَاء فَتَيَمَّمُواْ صَعِيدًا طَيِّبًا فَامْسَحُواْ بِوُجُوهِكُمْ وَأَيْدِيكُم مِّنْهُ مَا يُرِيدُ اللّهُ لِيَجْعَلَ عَلَيْكُم مِّنْ حَرَجٍ وَلَـكِن يُرِيدُ لِيُطَهَّرَكُمْ وَلِيُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكُمْ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

Meali: Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman, yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın. Başlarınızı meshedin, iki topuğa kadar da ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp iseniz temizlenin. Hasta iseniz, yahut yolculukta iseniz, yahut biriniz abdest bozmaktan gelmişse yahut kadınlara dokunmuşsanız, su da bulamamışsanız, temiz bir toprağa teyemmüm edin. Bunun için de yüzlerinizi ve ellerinizi o toprakla meshedin. Allah size bir güçlük çıkarmak istemiyor, fakat sizi temizlemek ve şükredesiniz diye de üzerinizdeki nimetini tamamlamak istiyor.. // Maide Suresi - 6


Efendimiz(s.a.v),birgün Medine kabristanına gelip:

- Ey Mü'min kavimler yurdu!Size selam olsun.İnşaallah Biz de Size katılacağız.Kardeşlerimi görmeyi isterdim.'' diye buyurdu.Ashab:

- - ''Ya Rasulullah!Biz Senin kardeşlerin değil miyiz?'' dediler.Peygamber Efendimiz:

-'' Siz Benim Ashabımsınız.Kardeşlerimiz ise,henüz gelmemiş olanlardır'' buyurdu.. Ashab:

- - ''Ya Rasulullah!Henüz gelmemiş olan Ümmetinizi nasıl tanıyacaksınız?'' diye sordular.

- ''Bir kimsenin tamamiyle aynı renkte olan atlar arasında alnı ve üç ayağı ak bir atı bulunursa,onu tanıyamaz mı? diye cevap verdi Efendimiz(s.a.v)..Ashab:

- - ''Evet'' dediler..

- ''Öyle ise,kardeşlerimiz yüzleri,el ve ayakları abdest nuru ile parlak olarak geleceklerdir.Ben de bunlardan önce gidip havuz başında onları bekleyeceğim.'' buyurdu Efendimiz(s.a.v)..

Efendimiz(s.a.v) abdest ile ilgili Hadis-i Şeriflerinde buyuruyor:

~~ Mü'min,abdest suyunun ulaştığı yere kadar ziynetlenir..

~~ Muhakkak Ümmetim kıyamet gününde abdest nurlarından yüzleri el ve ayakları parlak olduğu halde çağrılırlar.Yüzünün parlaklığını uzatmak isteyen kimse elinden geldiği kadar abdest alsın..

~~Bir kimse hakkıyla abdest alırsa,tırnağının altlarına kadar her taraftan günahları dökülür..((Hukuku'llah'a müteallik küçük günahları afvolunur..))


Ebu Hureyre(r.a)'dan:

Rasulullah Efendimiz(s.a.v):

''Size bir şey tavsiye edeyim mi ki,onunla Allah günahlarınızı mahveder ve derecelerinizi yükseltir?'' buyurdu.Ashab:

''Evet Ya Rasulullah,buyurunuz'' dediler..Resul-i Ekrem(s.a.v) Efendimiz:

''Zorluk zamanlarda güzelce abdest almak,uzak yerlerden camiye gelmek,bir namazdan sonra ikinci namazı beklemek,işte emrolulana bağlılık budur..'' buyurdular..


Abdestin manevi olduğu kadar tıbbi faydaları da vardır..Bizler başta manevi açıdan olmak üzere her iki anlamda faydalanmak istiyorsak abdestli bulunmaya dikkat etmemiz lazımdır.Yalnız şu hususa dikkat çekmek istiyorum,sadece namaz vakitlerinde abdest almayalım,sürekli abdestli halde bulunmaya gayret edelim inşaallah..Çünkü,ölümün ne zaman geleceği belli değil..Konuyla ilgili bir Hadis-i şerifle mevzumuzu bitirelim..Efendimiz(s.a.v.) buyuruyor ki:

''Abdestli ölen,ölüm acısı çekmez. Çünkü abdest imanlı olmanın alametidir.Namazın anahtarı,bedeni günahlardan temizleyicisidir..''


~~serapta bir damla~~

www.mollacami.net




Muharrem

MollaCami.Com