Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Antep baklavasının sırrı

Baklavacı Ömer Güllü, baklavada kullanılan Antep fıstığı, sade yağ ve kaymak gibi ürünlerin kalitesinin çok önem taşıdığını, bunun Antep baklavasını diğer baklavalardan ayıran en önemli unsurlardan olduğunu söyledi.


Antep baklavasını, yapımında kullanılan boz iç Antep fıstığı, sade yağ, kaymak ve pişirildiği taş fırının yanı sıra verilen emeğin diğer baklavalardan ayırdığı kaydedildi.

Baklavacı Ömer Güllü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antep baklavasını diğer baklavalardan ayırmanın zor olduğunu, ancak Antep baklavasının dışarıdan bakıldığında çok ışıltılı göründüğünü söyledi.

Baklavada kullanılan boz iç Antep fıstığı, sade yağ ve kaymak gibi ürünlerin kalitesinin çok önem taşıdığını, bunun Antep baklavasını diğer baklavalardan ayıran en önemli unsurlardan olduğunu ifade eden Güllü, ''Antep baklavası, sadece kullanılan kaliteli malzemeler sayesinde Antep baklavası değil. Verilen emek de çok önemli. Biz bunu sadece iş olarak görmüyoruz, sanat olarak görüyoruz ve ürünlerimizi bu doğrultuda hazırlıyoruz. Verilen özenli emek ve kaliteli malzeme birleşince ortaya Antep baklavası çıkıyor'' dedi.

Güllü, baklava yapımının yoğun bir emek istediğini ve kaliteli bir Antep baklavası için verilen emeğin de kaliteli olması gerektiğini belirterek, Antep baklavasının yapımı, pişirilmesi ve dilimlenmesinin de ayrı ayrı maharet istediğini vurguladı.

-''BABADAN OĞULA, USTADAN ÇIRAĞA GEÇEN LEZZET''-

Gaziantep Sanayi Odası'nın (GSO), Antep baklavasının tanıtımı için hazırladığı ''www.antepbaklavasi.com.tr'' internet sitesinde, Antep baklavasının yapımı ve tarihçesinin yanı sıra ayırt edici özelliklerine de yer veriliyor.

Sitede, Antep baklavasının geleneksel Türk mutfağına ait bir tatlı olduğu ve Gaziantep'te babadan oğula, ustadan çırağa öğretilerek üretim şekli ve lezzeti ile ev yapımı baklavalardan farklılaştığı belirtiliyor.

Çok ince hamur katmanları arasına fıstık ve kaymak konularak pişirilip üzerine şerbet dökülerek elde edilen baklava, yaş ve kuru olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kuru ile yaş baklava arasındaki tek farkı, raf ömrünü uzatmak için kuru baklavanın kaymak kullanılmadan yapılması oluşturuyor.

Antep baklavası yapımında ağustos ayının ilk haftasında daha yeni olgunlaşan ve halk arasında ''firik ya da boz iç'' olarak bilinen, koyu yeşil renkli, yoğun aromalı Antep fıstığı kullanılıyor.

Antep baklavasının yapımında kullanılan sade yağ ve kaymak da özel. Sade yağ, keçi ve koyun sütünden elde edilmiş ve tuz ve diğer içeriklerinden arındırılarak hazırlanmış bir tereyağı. Kaymak ise keçi, koyun ya da inek sütünün 105-108 derecede kaynatılıp içine yine bölgeden elde edilen irmik katılarak elde ediliyor. Un ise sert buğdaydan hazırlanıyor.

Antep baklavasının içindeki ürünlerin yanında pişirilmesi de farklı. Tatlı, 30-45 dakika sürekli çevrilerek, 200-300 derece sıcaklıkta ve tercihen meşe odunu ile taşfırında pişiriliyor.


AA


Molla Cami Mutfağı

MollaCami.Com