Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Bid'at (bozuk) Mezheplerin ve Görüşlerin Genel Özellikleri

Bid'at Mezheplerin ve Görüşlerin Genel Özellikleri

Bid'at; bazı kimselerin dinde olmayan bir şeyi sonradan ortaya atıp bunu şer'î imiş gibi göstermeleri ve bununla Allah'a ibadeti kast etmeleridir.

Bid'atlar, küfre götüren ve küfre iletmeyen olarak iki kısımdır.
Mesela; Bahaîlerin Hz. Muhammed'in son peygamber olmayıp ondan sonra rasullerin geleceğini iddia etmeleri, ve Nusayrîlerin Hz. Ali'ye ulûhiyyet isnad etmeleri küfürdür.
Mu'tezile'nin Kelâmullah'ın mahlûk olduğu görüşünde olmaları ise, küfre götürmeyen bir bid'attir.

Acaba akaidde hangi ihtilaf sünnet dairesinde, yani Rasulullah ile ashabının takib ettiği yola uygun, hangisi Rasulullah'ın akide sünnetinin dışındadır?
Küfre giren bir mezhebi ve görüşü tespit etmek kolaydır.
Fakat akaid sahasında ortaya atılan bütün bid'atları tesbit etmek, imkânsız değilse de çok daha zordur.

Bid'at mezheblerinin bütün alâmetlerini tam olarak vermek zor ise de bunların açık ve genel özellikleri şöyle sıralanabilir:

1- Müslümanların büyük kalabalığından, Ehl-i İslâm'ın büyük çoğunluğundan ayrılmak.
Sahabiler ve büyük müçtehid imamların yolundan gidenler, müslümanların büyük kalabalığını teşkil ederler. Bunlara da sünnîler denilir.

2- Kendi heva ve heveslerine tabi olmak. Şahsi görüşlerine göre Kuran'a mana vermek. Delilsiz takib edilen yollar eğridir ve bid'at yoludur.

3- Mütevatir hadisten başkasını kabul etmemek (küfre götürmezse de) sahih hadisleri kabul etmemek, eğrilik ve sapıklığa götürür.

4- Kitab ve Sünnet'te bulunmayan bir kavli veya bir fiili şer'î ve dini olarak ortaya attıklarında, halkı bunu kabul etmeye zorlamak, halkı buna uyması için baskı yapmak.

5- Kur'an'ın muhkemini bırakıp müteşabihlerine tabi olmak ve muhkem âyetleri de delilsiz keyfi olarak te'vil etmek, yorumlamak.

6- Hüküm çıkarırken Kuran'ın bütünlüğüne riayet etmemek. Halbuki Kuran'ın birbirleriyle çelişen hiç bir âyeti yoktur.
"Eğer o (Kuran) Allah'tan başkası tarafından olsaydı, elbette içinde birbirini tutmayan pek çok şeyler bulurlardı." (en-Nisa, 4/82)

7- Zarurat-ı diniyyeden birini veya bir kaçını inkâr etmek.


İman esaslarının zıddı olan bir takım inançlar taşımaları sebebiyle bazı mezhebler küfre düşmüşlerdir.


Mezhepler

MollaCami.Com