Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ehl-i sünnet mezhepleri arasındaki farklılıklar

EHL-İ SÜNNET MEZHEPLERİ ARASINDAKİ FARKLILIKLAR

Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat’e mensup müctehitlerin bazı meselelerdeki farklı ictihatları dolayısıyla farklı mezheplerin doğmuş olması, zorluk ve sıkıntı değil; Fahr-i Alem s.a.v. Efendimiz’in mübarek beyanları ile, bilakis rahmettir; ümmet için kolaylıktır.
Ayrıca, hiçbir devirde ve hiçbir zamanda münazaa ve münakaşa sebebi de olmamıştır. Ehl-i Sünnet Müslümanları hangi mezhepten ve hangi meşrepten olurlarsa olsunlar birbirlerine daima hürmet ve saygıda kusur etmemişlerdir.

Şafi mezhebinin imamı İmam Şafii Hazretleri, Hanefi mezhebinin imamı İmam-ı Azam Ebu Hanife Hazretlerinin kabrinin müsait bir yerinde sabah namazı kılmış. İmam-ı Azam efendimizin ictihadında esas aldığı usullerle verdiği hükümlere duyduğu saygı sebebiyle, farzın ikinci rekatinde kendi ictihadı olan kunut tekbiri ve duasını terk etmiştir.
Keza nikah düşen bir kadının tenine elin değmiş olması, bir yaşlılık gelmemesi halinde, Hanefi mezhebine göre abdest bozmadığı halde, Hanefi fukahası, İmam Şafii hazretlerinin ictihadına duyduğu saygı sebebiyle abdesti yenilemenin müstehap olduğunu fıkıh kitaplarında belirtmişlerdir. İşte bu engin saygı örneği de gösteriyor ki, Ehl-i Sünnet alimleri-mezhepleri, asılda ve gayede beraberdirler, hiçbir ayrılık-gayrılık yoktur.
Cenab-ı Hakk’ın vücudumuzda bize bahşettiği kulak, göz v.s. gibi uzuvlar birden fazla olduğu halde, bir şeyi çatal görme, bir kelimeyi iki ayrı manada işitme gibi karışıklıklar olmamaktadır. Bünyedeki her bir uzuv, aralarında çatışma yerine, her biri diğerine destek olmaktadır. Böylece, hedefte birliğin insan fıtratı ile alakalı bulunduğunu, sessizce ve fakat açıkça bize göstermektedirler. Kainatın her yerinde, bu ortak faaliyetin örneklerini görmek mümkündür. Mesela ağacın kökleri, topraktan aldığı suyu, gövdeye, en ince dala, hatta yapraklara kadar sevk etmekte; ağacın yaprakları da havadaki iki oksitli karbonu bünyesine alıp, klorofil ile karıştırarak enerji haline getirmektedir. Böylece ağacın muhtaç olduğu doğal ısıyı temin için uğraşmakta ve gayede birliğin en ince örneğini gözlerimizin önüne sermektedirler.

İtikatta ve amelde Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat çerçevesindeki mezheplere mensup Müslümanlar, Rıza-ı İlahi’yi tahsil ve talep yolunda yapacakları kulluk vazifelerini, hilkatlerine en uygun olan yollardan birine uyarak yerine getirmektedirler. Aralarında münakaşa yoktur. Yöntemlerin farklılığı, gaye ve maksadın farklı olmasını gerektirmez.
Müslümanlar hiçbir zaman gaye ile vasıtayı birbirine karıştırmamışlardır. Bu aynen bir memleketin ordusuna benzer. Ordunun bünyesinde, kara-hava-deniz kuvvetleri ve hatta jandarma komutanlığı vardır. Ama hepsi de aynı merkeze yani Genel Kurmay’a bağlı ve gayeleri de birdir: Vatan müdafaası.

Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin Mesnevisinde geçen bir hikaye:
Biri Türk, diğeri Arap, öbürü Fars, bir diğeri de Rum olan dört kişi, yolda giderken bir para bulmuşlar. Taksimi kabil olmayan bu para ile her biri, satın almayı arzu ettiği şeyi dile getirerek, karşısındakilere meramını anlatmaya çalışıyormuş.
Türk:
Üzüm istiyorum, diyor.
Onun meramını anlamayan Acem:
Hahem engur (Üzüm isterim), diyormuş.
Onun diline vakıf olmayan Arap:
Atlubul-ıneb (Üzüm isterim), diyerek isteğini dile getiriyormuş.
Bu dillerin tamamen yabancısı olan Rum da:
Istafil, ıstafil (Üzüm, üzüm) diye bağırıyormuş.

Aralarındaki münakaşanın kavgaya dönüşmesine ramak kala, oradan geçmekte olan bir yolcu, onlara hakemlik yapmak üzere kendilerini sabırla dinler. Mesele açığa kavuşunca, parayı alıp karşıdaki manava gider ve satın aldığı üzümleri getirip önlerine koyar. Hepsinin arzu ettikleri şeyin aynı olduğunu ispat ederek aralarını bulur. Böylece, dört adamın lisanları ayrı, ifade tarzları farklı da olsa, meramlarının aynı olduğu ortaya çıkmış olur.

Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat yolunda olan mezhepler ile tasavvuf yolunun meşreplerinde de durum aynıdır. Hepsinin gayesi O’nun rızasıdır.

hangi mezhebe tabi olursan ol önemli olan İslamın ve İmanın ŞARTLARIDIR . gerisi fasarya.
Allah Kalplerden geçeni biliyorsa siz ne yaparsanız neyi ne için yaptığınızı bilir ALLAH .

İmanın ve İslamın şartlarını da Kuran ve Hadis'ten hüküm çıkararak belirleyen zaten ehli sünnet alimleridir :D

sen öyle sanıyorsun...
Ümmeti bölmeye çalışmak Emperyalist ve Sömürgeci Gasıplara HİZMETTİR...
Lailahe illallah DİYEN HERKES mÜSLÜMANDIR DİYORSA aLLAHIN kİTABI kURAN SİZİN HADDİNİZE Mİ mEZHEPÇİLİK İHDAS ETMEK ?
islam bi bütündür hiç bi şekilde hiç kimsenin BÖLÜCÜLÜK yapma haddine değildir.
YALNIZ MÜSLÜMANLAR KARDEŞTİR ......
Ehli sünnet de 4 e ayrılıyor ondan sonra onuda 4 e bölelim . bumudur arzulanan ?

Ehli sünnet tek mezheptir. Biraz araştır öğren sonra konuş. Laf kalabalığıyla insanları meşgul etme.

sen öyle sanıyorsun...
Ümmeti bölmeye çalışmak Emperyalist ve Sömürgeci Gasıplara HİZMETTİR...
Lailahe illallah DİYEN HERKES mÜSLÜMANDIR DİYORSA aLLAHIN kİTABI kURAN SİZİN HADDİNİZE Mİ mEZHEPÇİLİK İHDAS ETMEK ?
islam bi bütündür hiç bi şekilde hiç kimsenin BÖLÜCÜLÜK yapma haddine değildir.
YALNIZ MÜSLÜMANLAR KARDEŞTİR ......
Ehli sünnet de 4 e ayrılıyor ondan sonra onuda 4 e bölelim . bumudur arzulanan ?



sadece Lailahe illallah demek yetmez bunu bilmek bir müslüman için şarttır kardeşim !!!!

Mezhep ile siyaseti karıştırmamak lazım. Mevladi gibi siyasi açıdan bakarsak bu ne böyle böl böl olmaz. tek olmalıyız demek lazım :)

Fakat mezhepler siyasi bir kurum değildir. Mezhepler de kendi içinde ikiye ayrılıyor. Amelde mezhepler ve itikatta mezhepler..

Yani ibadetlerde yaşam biçiminde uygulamalarda takip edilen mezhepler..

ikinci ise inanç sisteminde takip edilen mezhepler..

Sen ne kadar mezhepler bir dersen de.. namaz kılarken, oruç tutarken çeşitli fetvalar vardır bunlardan birine uymak zorundasındır.

Keyfine göre namaz kılamazsın. Bugün mezhepsizler var tonla, adam abdestsiz namaz kılıyor. biz kardeşiz deyip onun arkasında namaz kılabilir misin?

Adam rüku secde hepsini kaldırmış. diyor kuranda bunlar yok. namaz allaha düşünmektir. günde beş defa Allahı düşünmemiz yeterli diyor.. Adam zinayı farklı yorumlamış. adına eğer zorla yaparsan yani tecavüz edersen zina olur demiş. ama iki tarafta istiyorsa olmaz diyor. adam bira için helal diyor. rakı bile helaldir diyor. haram olan şarap diyor. sen şimdi bu haddini bilmezleri de mi ooo kardeşim diye sarılacaksın. onlarda kendi mezheplerini bulmuşlar gidiyorlar..

Mezhebimiz ne olursa olsun siyasi birliği ben de savunuyorum. Keşke bütün müslümanlar ehli küfre karşı bir olup savaşabilseler. Ancak mezhepler farklı şey. siyasetle karıştırmamak lazım. Müslüman uyanık olmalı. Gafil olmamalı. siyasetle mezhepleri birbirine karıştırmak bir müslüman için en büyük gaflettir..

umarım anlatabilmişimdir, inşaallah bir faydası olur yazdıklarımın..

mevladi kardesim ben bile anladim ehli sunnet mezheplerini felan sen nasil anlamazsin ya ....

Kardeşler mezhep dediğiniz şey alimlerin Kuran ve Sünnetten anladıklarıdır yani kendi içithatlarıdır. Mezhepte ihtilaf rahmet değildir, eğer ihtilaf rahmet ise ittifak nedir? Allah Rasulü sünnetinde farklılık olmaz. Bazen öyle bazen böyle şeklinde farklı farklı uygulamaları yoktur. İmamlar Allah kendilerinden razı olsun ellerindeki mevcut delillere göre içtihat etmişlerdir. İnsan olmaları hasebiyle bazen isabet de etmişler hata da etmişlerdir. Bundan daha doğal birşey olamaz. İsmet yani hatadan masumiyet ancak Peygamberlere hastır ki onların da hataları hemen Allah swt tarafından düzeltiliyordu. Yani beşeri noktada onlar da masum değildiler.

Biz bir meselede önce Kuran'a sonra Sünnete bakarız daha sonra alimlerin içtihatlarına bakarız. Bu sırlama çok önemlidir eğer sıralamayı karıştırır ve sonu başa alırsak işte her fırsatta şikayet ettiğimiz ihtilaflara kapı aralamış oluruz. Nassın olduğu yerde mezhep falan olmaz. Yani Kuran ve Sünnet'in açık olduğu yerde onları terk edip mezhebe göre amel edilmez. Zaten imamların hepsi de "sahih hadis neredeyse benim mezhebim odu" demekle bu gerçeği ortaya koymuşlardır.

Bilmediğimiz konularda mezhebi taklit ederiz ancak en kısa zamanda cehaletimizi izale etmek zorundayız. İlim tebük seferine benzer meşekkatli ve zordur buna gözü kestiremeyenler işlerine geldiği ve daha kolay olduğu için araştırma gereği duymadan kendi mezhebinin dışına çıkmazlar. Halbuki bizlere düşen Sünnete tabi olmaktır.

red ve kabul kardesim diyorum... hic ilmim olmasina ragmen Allah basiretimi ve ferasetimi acik etmis elham... yani sizin yazdiklarinizi duzgun bulamadim kusura bakmayin karistirilmis katistirilmis...bikerem o avatar ne oyle yahu ....

okuyun lutfen http://www.ihyaforum.com/mezhepler/34970-mezhepsizlik-fitnesi-nasil-cikti.html

kitapçı kardeşim beni lütfen başka yerlere havale etmeyin. İtiraz ettiğiniz hususlar nelerdir onu söyleyin lütfen.
Burada mezhepsizliği savunan olmadı lütfen dikkatli okuyun.

Avatarımda sizi rahatsız eden nedir? Müslüman ve Mümin olmam dışında hiçbir dini etiketim yoktur ve aksi nitelemeleri de doğru bulmuyorum. Zira tefrika böyle başlıyor. Biri çıkıyor ehl-i sünnetim diyor diğeri ben şiayım diyor bir başkası selefiyim diyor vs. ve işte ihtilaflar böyle başlıyor.

Eğer bu ümmetin birlik ve beraberliğini istiyorsak bizi hakikatten uzaklaştıran prangalarımızdan kurtulmamız gerekiyor.

Mezhepte taassup ve meşrepte cehalet izale edilmesi gereken bir hastalıktır.

ehli sunnet konusunu derin olarak arastirsaniz ne demek istedigimi anlayacaksiniz... ben sizi bi yere havele etmiyorum...ornegin bu 4 hak mezhebi inceledigimde karsima cikan suydu ... yanlis hatirlamiyorsam ashabi goren bu konuda bilgi edinerek olusturmus olarak gordum ... sia yicilar vs leri inceledigimde yok mehdi gelmeyecek vahabileri inceledigimde sefaat ve tarikat gibi seylere karsi oldugunuzu gorursunuz zaten siilerin ise saldiralari ve hz aise ye kotu sozleri varmis..yani bu durumda ehli sunnet anlayisina peygamber efendimiz sav yasayis ve kuran a ters... fikirleri buyutec gibi buyutup zoom yapabilirsinizz arastirdiginizda konulari.ve bunun yani sira bir cok sapik mezhep in ortaya ciktigini ve ehli sunnet inde bu konulardada bi mucadele ettigini gorursunuz zaten... ehli sunnet vel cemaat ne demek bunu arastirin, derin sabit kaynaklara bakin.... bu beni tatmin etti sahsen... ve ozellikle bu sittede mursidi kamillerin himmetleri sayesinde okadar bilgili okadar ilimli insanlarla karsilasacaksaniz ki kafa karisikliginiz varsada ve ya farkli dusunce empozesi varsada gidecektir Allahin izniyle...kafamda hic bisey tutamam kardesim bi kelimeyi bile ama dogru oldugunu hissettigim anda hersey bitmistir.....arastirin ve kafaniza takilani danisin dogru yerdesiniz bu siteye girerek ....ama ben biliyorum benim de aklim var derseniz bastan kaybedersiniz ...

benimde aklım var : )) ve kafam karışık değil elhamdulillah. Neyse ben sizi an-lı-(lamı)yorum.

Size acizane tavsiyem "Ehl-i sünnet veya falancı ne demiş" değil de "İslam ne diyor, Kuran ne diyor, Rasul ne diyor" bunların ardına düşmenizdir. Siz bu kitaptan hesaba çekileceksiniz başkalarının anladıklarından değil.

Selam ile...

tam dediklerinizz zaten ehli sunnet anlayisi ....tirnak icinde yazilanlar....aklima guvenmem nefsimle basbasa kaldigimda o akil beni ucurur cunku..hicligi tercih ederim... eger birileri akilli bulursa iste o zaman akilliyimdir ama yinede akilli bi insan bunu anlamaz... ehli sunnet bi kisimidir yada kisilermidir ki sizce...bu sitede bi molla camii dersleri vardi hic bisey i dogru durust anlamadim... ve bu kurani ve hadisleri daha iyi anlamak icin mis.... yani ilmim yok... akil akildan ustundur...tabiki daniscam islamla tam olarak tanismam son bir yildir... ondan oncesi kayip... ve yillarca yurtlarda veya medreslerde egitim almis kisilerle birmiyim ? osmanlica eski arapca bilen kisilerle birmiyim? hayir deilim... elhamdulillah bir mursidi kamile bagliyim... gafil olarak girdim... ve beni oyle bi noktaya suruklediki hep dogruya.....demek ki ... kendi basima adim atamam atsamda cabuk illerleyemem ....burdaki ilminine ve durustlugune guvendigim insanlar var... bunlar yillarca kendini buna adamis ... bense son 1 yil....onlara danismak ogrenmekte hic bi zarar bulmuyorum onlar bana zaten butun duzgn sekilde herseyi anlatiyolar Allah a sukurler olsun Allah basimizdan eksik etmesin insallah

benimde aklım var : )) ve kafam karışık değil elhamdulillah. Neyse ben sizi an-lı-(lamı)yorum.

Size acizane tavsiyem "Ehl-i sünnet veya falancı ne demiş" değil de "İslam ne diyor, Kuran ne diyor, Rasul ne diyor" bunların ardına düşmenizdir. Siz bu kitaptan hesaba çekileceksiniz başkalarının anladıklarından değil.

Selam ile...


Ehli sünnet zaten Kuran ve Sünnettir. Kendinizi kendi lafınızla yalanladığınıza göre mesele bitmiştir. Vahhabiler gibi insanları teferruatla meşgul etmeyin.


Mezhepler

MollaCami.Com