Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Mezhepsizlere nasıl cevap verebiliriz

Çevremizde çok defa karşılaşabileceğimiz konulardan birisi de mezhepsiz insanların tuhaf sorularıdır..

Böyle durumlarda bir çok kere kilitlenip kalabilir ve birden ne diyeceğimizi bilemeyebiliriz.

o kadar tuhaf sorular sorarlar ki..

bu soruları soran kişileri dört grupta toplayabiliriz..

- ya mezhep nedir bilmiyordur
- ya mezhep o kişiye yanlış anlatılmıştır
- ya da bilinçli olarak mezhep düşmanlığı yapıyordur
- veya bu konuları takım tutmak gibi oyun oynaş sanmaktadır..

* * *

1. Mezhep nedir bilmeyenler

Bu kişilere oturup mezhebi anlatacak, ya da mezheple alakalı kitaplar tavsiye edeceksiniz.. İlmi cevaplar verdiğinizde anlayacak ve kabul edeceklerdir.

2. Mezhepleri yanlış bilen kişiler

Bu kişilere önce yanlış bilgi sahibi olduklarına inandırmak gerekir. Birinci gruptaki kişilere oranla iki kat uğraşmak gerekir. Ilmi cevaplar pek sökmeyebilir. Çünkü beyinlerine yanlış kodlanmış durumdadır. Biraz inatcılardır, uğraştırırlar sizi..

3. Mezhep düşmanlığı yapanlar

Bu kesim hem dindarlardan olabilir, hem de diğer cevrelerden. Dindar kişiye vereceğiniz cevaplarla dinle alakası olmayana vereceğiniz cevap bir değildir.. Dinle alakası olmayan yeri geldiğnii dini bile inkar edebilir. O yüzden o kişinin tek sorunu mezhep değildir. Gereksiz tartışma olacaktır. Önce git namazını kıl gel sonra konuşalım deyip konuyu kapatacaksınız..

Dindar olup mezhep düşmanlığı yapanlara gelince, onlara hem ilmi hem mantıki cevaplar vererek ve ne kadar bildiğini tartarak cevaplar verilebilir..

4. Takım tutmak gibi mezhepsizliği savunanlar..

Bunlara selam bile vermeyin. 5 değil 10 değil 1000 tane de gol atsanız, yenilgiye doymaz pehlivan gibi tekrar tekrar güreşmek isteyeceklerdir. Niyetleri üzüm yemek değil bağcı dövmektir. Bütün kulakları tıkalıdır. O tür insanlara ister dindar olsun ister dinsiz, "senin dinin sana benim dinim bana" deyip lafı kestirip atmak lazım.. davul gibi boş boş çalarlar..

cok uykum gedldi yarin okurum insallah....cok onemli bi konu benim icin .....

1. soruyu anlamaya calisiyorum mezhpele ilgili kitaplari dogru olan kitaplari nerden bulabiiriz...ornegin tanidigim sahislardan biri hanefi mezhebine ait namazla igili bi kitap okumus hanefi mezhebine gore ilk basta namaz kilmayana uyari yapilir...sonra kan cikana kadar dovulur sonra ise oldurulur diye bi yazi yaziyormus bu o sahsin kafasini karistirmis kisacasi


Mezhepler

MollaCami.Com