Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Beyt—i Atik

Beyt—i Atik: Kur'an'da Kâ'be'ye iki defa isim olarak kullanılan bu deyim ilk bakışta Türkçe'ye "Eski Ev" şeklinde çevrilebilir. Ancak müslüman dilbilimciler, etimolojik ve semantik bakımdan Beyt-i Âtik'in birden fazla anlama geldiğini söylerler. Buna göre:

1) En eski ev,

2) Yüce, şerefli ve üstün,

3) Kimsenin özel mülkiyeti altında olmayan yer; Hürrü'1-Asl,

4) Özgür ve azad, zorbaların zulüm ve baskısından uzak yer. Nitekim bunu doğrulayan bir Hadis aktarılır: "Allah, Kabe'ye atik dedi. Çünkü onu zorbalann saldırılarından koruyup kurtardı, böylece hiç bir zorba ona galebe çalamadı.6

Beyt—i Âtik'e verilen anlamlardan ilk üçü, tarihsel boyutundan çok, onun manevi boyutuna işaret eder. Ancak biz, Beyt-i Atik olan Kâ'be'yi toplu olarak "İnsanlar için kuruldan ilk ev, özgürlük ve başkaldırı sembolü" şeklinde Türkçeye çevirebileceğimizi düşünüyoruz. Nitekim Kâ'be'nin Kur'ânî tanımları arasında "kıyam" yani başkaldırı tanımı da açıkça yer alır. (Al—i İmran: 97) Kâ'be özgürlük ve başkaldırı sembolü olarak insanlar için yeryüzünde kurulan "İlk Ev"dir ve bir ayaklanma yeridir.7 Ama bizim burada üzerinde durmak istediğimiz, geriye doğru gidildiğinde Beyt-i Atik'in tarihsel veya zamansal kuruluşunu tespit edebilmektir. Dolayısıyla Kâ'be'nin zaman içinde tarihsel boyutu araştırmamızın asıl amacını oluşturur.


Mekke

MollaCami.Com