Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Gençlere Tavsiyeler

Gençlere Tavsiyeler
Medenî, görgülü, kültürlü, terbiyeli, edepli, nazik, mürüvvetli, fütüvvetli, kâmil olmaya aday (Dokuz sıfat saydım, bunları lütfen ezberleyiniz) Müslüman olmak isteyen gençlere:

1. Selam küçükten büyüğedir. Müslüman büyüklerinize selam veriniz, ondan sonra kelam ediniz.

2. Nasılsınız diye hal hatır sormak büyükten küçüğedir. Selam verdikten sonra susarsınız, nasılsınız sorusunu büyük size yöneltirse "Teşekkür ederim, elhamdülillah iyiyim, zat-ı âliniz de inşaallah sıhhat ve âfiyettedir..." şeklinde cevap verirsiniz.

3. Size yer gösterilmeden oturmazsınız.

4. Buyurun oturun denildikten sonra gösterilen yere ilişirsiniz, lök gibi yayılıp oturmazsınız.

5. Bacak bacak üzerine atmak, gerinmek, ağzını kapamadan aksırmak, parmak kemiklerini çıtlatmak, esnemek çok ayıptır.

6. Bir büyüğünüz size bizzat hizmet ederse, elinde çay veya ikram tepsisi ile kapıdan içeri girerken hemen yerinizden kalkıp tepsiyi onun elinden alır, servisi siz yaparsınız.

7. Büyüklerinizle tartışmayınız ve onların yanında çok konuşmayınız.

8. Büyüklerinize soru yöneltebilirsiniz. Lakin "Bana bir soru yönelt, ben senin ne mal olduğunu söyleyeyim" ölçüsünü unutmayınız.

9. Büyüklerinizin yanına girerken, kapının önünde cep telefonunuzu kapatınız ve ziyaret esnasında ona hiç bakmayınız.

10. Size yemek ikram edilirse, yenilmesi helal olan hiçbir şeyi beğenmezlik edip reddetmeyiniz, ben bunu sevmem, ben bunu yemem gibi terbiyesizlikler sergilemeyiniz.

11. Bir büyüğünüzün yanına devamlı gitmiyorsanız ve yeterli samimiyetiniz yoksa, onun evinde veya bürosunda tuvalete gitmeyiniz, abdest tazelemeyiniz. (Abdestli dolaşınız.)

12. Faydasız, zararlı, mâlâyâni söz etmeyiniz.

13. Kesinlikle ben demeyiniz, ben yerine bendeniz, bu fakir, bu abd-i âciz gibi kelimeler kullanınız.

14. Üzerinde Frenkçe yazılar veya resimler olan külhanî gömleklerle, lâubali kıyafetlerle büyüklerin yanına gitmeyiniz.

15. Büyüklerinizin sizin saygılarınıza ihtiyacı yoktur ama sizin onlara saygı göstermeye çok ihtiyacınız vardır.

16. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz "Büyüklerimize saygı göstermeyen, küçüklerimize şefkat ve merhametle muamele etmeyen bizden değildir" buyurmuşlardır.

17. Bir büyük size, dine ve Şeriata uygun doğru bir söz söyler, sizi uyarırsa nefsiniz buna itiraz etmesin. Bunu bir nimet bilin. O büyüğün sizin dostunuz olduğunu anlayın. Çünkü dost acı söylermiş.

18. Herkesi gerçek din hocası, kâmil mürşid olarak kabul etmeyin. Tereddütte kalırsanız istihâre yapın. Bozuk inançlara sahip olan, bid'atçi, namaz kılmaz, cehren (açıkça büyük günah işleyen), bağlılarından ve sevenlerinden para toplayan, kendilerini övdüren ve alkışlatan "büyükler" gerçek büyük değildir.

19. Dilinizi gıybetten ve tecessüsten (İnsanların gizli kapalı günah ve ayıplarını araştırmak ve fâş etmek) koruyunuz. İnsanların günah, noksan ve ayıplarına karşı karanlık gece gibi olunuz.

20. Size yetecek, kendinizi kurtaracak kadar itikad, ilmihal, ahlak bilgilerini, Ehl-i Sünnet ulemasının ve mürşidlerinin muteber kitaplarından sağlam şekilde öğreniniz, ezberleyiniz, bunları hiç unutmayınız ve hayata uygulayınız.

21. Müslüman olmak size yeter ve Allah'ın keremiyle sizi kurtarır. Ayrıca İslamcı olmayınız, İslamcılık dininize ve imanınıza zarar verir.

22. Kal (lâf) Müslümanı değil, hâl Müslümanı olunuz. Siz hiç konuşmadığınız halde, halinizi, tavrınızı, ahlakınızı gören bir kimse sizin faziletlerinizi takdir etsin, ne efendi genç desin.

23. Nasibiniz varsa, mânevî bir işaretle (mesela sâdık bir rüyadan sonra) bir tarikata girebilir, tarikatlı Müslüman olabilirsiniz ama asla tarikatÇİ Müslüman olmayınız; tarikat veya cemaat holiganlığı, militanlığı, fanatizmi yapmayınız.

24. En büyük düşmanınızın kendi nefs-i emmâreniz olduğunu biliniz.

25. Dünyanın gelip geçici bir sınav yeri olduğunu biliniz ve fânî oyun ve oyalanmalar ile ebedî selamet ve saadetinizi tehlikeye atmayınız.

26. Kavgacı, gürültücü, şarlatan, soytarı, zeka özürlü, sefih=beyinsiz insanlardan uzak durunuz, onlarla kesinlikle tartışmayınız.

27. Bana arkadaşını söyle, ben senin kim olduğunu söyleyeyim...

28. Okur yazar Müslüman bir genç olmak istiyorsan en kısa zamanda Osmanlıca Türkçesini öğrenmelisin.

29. Kültürlü ve medenî bir Müslüman genç olmak istiyorsan, 1920'lerin zengin, edebî, yazılı Türkçesini bilmen gerekir.

30. Resulullah Efendimiz "İnsanlara teşekkür etmeyen kişi Allah'a şükr etmemiş gibi olur" buyurmuşlardır. Terbiyeli bir genç iyiliklere, ikramlarda, güleryüze, yardıma teşekkür eder. Bir e-mail örneği veriyorum: "Muhterem efendim... Lutf edip bendenizi kabul ettiğiniz ve sorularımı cevaplandırdığınız, müşküllerime çare ve çözümler aradığınız, bu fakire değer verdiğiniz için zat-ı âlinize müteşekkirim. Sizin ve oradaki diğer büyüklerimin sohbetinden çok yararlandım. Selam ve hürmetlerimi arz ederim..."

(İHTAR: İyi bir Müslüman değilim. Mürşidlik taslamaktan hayâ ederim. Yukarıdaki 30 maddeyi bir ağabeyin tavsiyeleri olarak mütalaa etmenizi rica ederim.)

Kal (lâf) Müslümanı değil, hâl Müslümanı olunuz. Siz hiç konuşmadığınız halde, halinizi, tavrınızı, ahlakınızı gören bir kimse sizin faziletlerinizi takdir etsin, ne efendi genç desin.

Allah razı olsun.


Mehmet Şevket Eygi

MollaCami.Com