Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Topçu Kışlasının Camii

TAKSİM meydanı motorlu vasıta trafiğine kapatılacakmış, yeniden tanzim edilecekmiş, bu arada Cumhuriyet devrinde yıktırılmış olan eski Topçu kışlası tekrar yapılacakmış... O Topçu kışlasının giriş kapısının fotoğrafı yıllarca tv cihazımın ekranında fon resmi olarak yer almıştı. Sonra münasebetsizin biri benden izin almadan silivermişti...

Taksim meydanının tanzimine bir şey demem. Topçu kışlasının tekrar yapılmasına çok sevinirim... Lakin... Evet lakin... Meydanın yenilemeden sonra alacağı şekli gösteren makete bakınca beynimden vurulmuşa döndüm.

Makette Topçu kışlasının içindeki cami yoktu!..

Bu camiyi de nereden çıkarttın denilirse cevabım şudur:

(1) Kasımpaşa'daki bahriye kışlasına bakınız. Ortasında kışla camiinin kubbesi ve minaresi görülüyor.

(2) Boğaziçi köprüsünden geçerken Yıldız tepelerine bakınız. Orhaniye kışlasının kubbeli camii ve minaresi görülüyor.

(3) Heybeliada'daki bahriye mektebinin/kışlasının eski fotoğraflarını bulunuz, orada da cami ve minare göreceksiniz. Bu cami Atatürk'ün emriyle yıktırılmıştır.

(4) Pangaltı'daki eski Harbiye binasının içinde de cami vardır. 1963'te sıkıyönetim tarafından tutuklandığım zaman, oraya götürülmüştüm. Nöbetçi subaya namaz kılabilir miyim diye sorduğumda beni bir asker nezaretinde o camiye göndermişti.

(5) Osmanlılar zamanında Galatasaray Sultanisi'nin (lisesinin) bile zemin katında (Konferans salonunun altında) çinili mihrablı, Hulefa-i Râşidîn levhalarıyla süslü camii varmış, öğrenciler vakit namazlarını topluca cemaat halinde okul imamının ardında kılarmış.

(6) Şehremini'nde ana caddede Osmanlılar zamanında yapılmış Yüksek Kız Öğretmen Okulu binasının arka tarafında da bağımsız güzel bir cami vardır. Okul halen vazife görmektedir ama cami kapalıdır, maalesef depo yapılmıştır, isteklere rağmen açılmamaktadır.

Evet Osmanlı kışla yaparsa, onun mutlaka camisi de olurdu.

Taksim'de madem ki eski Topçu kışlası yeniden yapılacak, onun camisi de aynen yapılmalıdır. Eski resimler, eski proje planları bulunmalı ve bu hayırlı iş hayata geçirilmelidir.

Böylece Taksim'de cami yapılması tartışmalarına da nokta konulmuş olur.


Mehmet Şevket Eygi

MollaCami.Com