Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ders Çalışma Programı Hazırlama

Haftalık ders programı hazırlarken, günlük etkinliklerinizi haftanın her günü için ayrı ayrı gözden geçirmelisiniz. Okul gidiş – dönüş saatleri, çalışma için ayrılan süre, yemek arası, dinlenme, gezme, TV, arkadaşlarınız için ayırdığınız süre ve diğer işler için ayrılacak zamanı önceden belirlemelisiniz.

Ders programınızı 3 aşamada hazırlamalısınız. Bunlar;

1. Aşama :

Her derste çalışmanız gereken konuları belirleyiniz. Örneğin, matematikte doğal sayılar, denklemler, geometri; açılar, üçgenler, Türkçe; anlam bilgisi, zamirler, noktalama işaretleri coğrafya; coğrafi konum, Marmara Bölgesi’nin özellikleri tarih; ilkçağ tarihi gibi.

2. Aşama :

Çalışmanız gereken dersleri ve konuları haftanın günlerine bölerek yerleştiriniz
3. Aşama :

Okuldan geliş saatiniz ile uykuya yatış saatiniz arasındaki süreyi hesaplayınız. Bir gün boyunca yemek, dinlenme, okul işleri, hobileriniz, müzik, spor ve diğer aktivitelerinizi planlı bir şekilde düzenleyerek arta kalan süreyi ki; bu süre 5 saat olabilir, 45 dk çalışma – 5 dk tekrar – 10 dk dinlenme şeklinde tanzim ederek belirlediğiniz konular bitene kadar çalışın.

Program hazırlanırken dikkat edilecek hususlar :

İdeal program yerine uygulayabileceğiniz bir program hazırlamanız daha mantıklı olacaktır.
Ağır bir program hazırlamak yerine esnek bir program hazırlamalısınız
2 sözel ya da 2 sayısal ders peş peşe çalışmamalısınız
Bir konuya, aynı zamanda ve aynı metotla sadece bir saat çalışmalısınız. Eğer bir konuyu bir oturuşta bitirmek zorundaysanız, çalışma metodunuzu değiştirmelisiniz. Mesela bir saat ders çalıştıysanız, bir saat test çözün. İlk 30 dakikadan sonra öğrenme veriminiz düşmeye başlar.
Eğer 4-5 saat sonra hala aynı konuya aynı metotla çalışıyorsanız fazla verim alamıyorsunuz demektir.
Uyumadan önce yapacağınız tekrarlar bilgilerin hafızada daha çok kalmasını sağlar.
En verimli ders çalışma saatleri kişiden kişiye değişse de genel olarak sabah 8-12 arası öğleden sonra 16-18 arası, akşam ise 20-23 arasıdır.
Zihinsel ve bedensel olarak en dinç olduğunuz saatlerde zorlandığınız derslere çalışınız.
Uykunuzu tam alırsanız, daha verimli ders çalışabilirsiniz. Çalışma ve dinlenme vakitleri günün aynı saatlerinde olmalıdır.
Çalışma ortamı sabit ve sade olmalıdır.
Bu çalışmalar zorunluluk değil, sorumluluk olarak algılanmalıdır.
Gerekiyorsa çalışma ortamı değiştirilmelidir.
Ders çalışmadan sosyal aktivitelere başlamayınız, sosyal aktiviteleri kendinize ders çalışma programından sonra ödül olarak verebilirsiniz.
Ders çalışırken, eksik olduğunuzu hissettiğiniz konulara öncelik veriniz. Bildiğiniz konuları tekrar tekrar okuyarak zaman kaybetmeyiniz. Bildiğiniz konuları soru çözerek pekiştiriniz.




alıntıdır

Üniversite hazırlıkta bu tür programlara uyuluyor; fakat lise öğrencisi için uygulamaya koymak oldukça zor. Çok denemiştim; ama en fazla bir hafta uygulayabiliyordum. :)

Yazılı-çizili bir programa da çok gerek yok aslında. Pratik olarak şöyle bir program düşünülebilir:

1. Okuldan gelindiğinde şahsi işlerini tamamlayıp, o gün işlenen dersleri gözden geçirmek. Özellikle sayısal dersler için, mümkünse soruları tekrar çözmek.

2. Akabinde ertesi gün işlenecek derslere göz gezdirmek. Dolayısıyla derse gitmeden önce bir ön bilgiye sahip olmak.

Neticede sınav akşamları çok fazla tedirgin olmayacaksınız... ;)

Allah razı olsun rabbim basarılarımız devamını verir inş.

Teşekkürler faydalı olaacak bu bilgiler ;)

TEŞEKKÜRLER.ZATEN BENCEDE HERŞEYDEN ÖNCE TEKRAR GEREKLİ AMA İŞTE BAZEN YAPMIYORUZ Bİ DERS BİLE EKSİK KALSA DİGER GÜN SIKIŞIYORUZ WERİLEN BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM. ;)


TEŞEKKÜRLER.ZATEN BENCEDE HERŞEYDEN ÖNCE TEKRAR GEREKLİ AMA İŞTE BAZEN YAPMIYORUZ Bİ DERS BİLE EKSİK KALSA DİGER GÜN SIKIŞIYORUZ WERİLEN BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM. ;)

ben tşk ederim...


Lise

MollaCami.Com