Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Tesrik Tekbirleri Ile Ilgili Fikhi Hükümler

Tekbirlerin yirmi üç vakit okunmasi, Ebû Yusuf ile Imam Muhammed'e göredir. Fetva da buna göre verilmistir. Ebû Hanîfe'ye göre, tesrik tekbirleri arefe günü sabah vaktinden bayramin ilk günü ikindi vaktine kadar olan sekiz vakit farz namazlarinin arkasindan getirilir. Tesrik tekbirleri birçok fâkihe göre vaciptir. Bazilarina göre ise sünnettir.

Ebû Yusuf ile Imam Muhammed'e göre farz namazlarim kilmakla yükümlü olanlara bu tekbirler vaciptir. Bu konuda tek basina kilanla imama uyan, yolcu ile mukim, köylü ile sehirli, erkekle kadin esittir. Böyle tesrik tekbirleri cemaatle de, yalniz basina da eda edilir. Kaza da edilebilir. Erkekler tekbiri açiktan, kadinlar ise gizlice getirir. Vitir namazi ile bayram namazlari sonunda tekbir getirilmez.

Ebû Hanîfe'ye göre, tesrik tekbirlerinin vacip olmasi için yükümlünün hür, mukîm ve erkek olmasi ve farz namazin cemaatle kilinmis bulunmasi sarttir. Bu yüzden yolcu, köle, kadin ve tek basina namaz kilana bu tekbirler vacip olmaz. Ancak bu sayilanlar imama uyarlarsa, cemaatle birlikte tekbir alirlar. Cuma ve bayram namazi kilinmayan küçük yerlesim merkezlerinde de tesrik tekbiri getirilmez ve cuma günü ögle namazini cemaatle kilan özürlü kimselere de vacip olmaz. Bir yilin tesrik günlerinde kazaya kalan bir namaz, yine o yilin tesrik günlerinden birinde kaza edilse, sonunda tesrik tekbiri alinir, fakat baska günlerde veya baska yilin tesrik günlerinde kaza edilse, tesrîk tekbiri alinmaz. Bir namazda sehiv secdesi, tesrîk tekbiri ve telbiye bir araya gelse, önce sehiv secdesi yapilir, sonra tekbir alinir, daha sonra da telbiyede bulunulur.

Güzel paylaşım için teşekkürler.Allah --c.c.-razı olsun.
Yalnız bir yerde yazım hatası var gibi.

tesrik tekbirleri arefe günü sabah vaktinden bayramin ilk günü ikindi vaktine kadar olan sekiz vakit farz namazlarinin arkasindan getirilir.


tesrik tekbirleri arefe günü sabah vaktinden bayramin son günü ikindi vaktine kadar olan sekiz vakit farz namazlarinin arkasindan getirilir.

Allah'a -c.c.- emanet olunuz.


Tekbirlerin yirmi üç vakit okunmasi, Ebû Yusuf ile Imam Muhammed'e göredir. Fetva da buna göre verilmistir.

Ebu hanifeye göre: arefe günü ikindiden, bayramın ilk günü ikindiye kadar sekiz vakit okunur.

Ebu Yusuf ve İmam Muhammed'e göre:arefe günü sabah vaktinden, dördüncü günün ikindi namazına kadar yirmi üç vakit okunur. fetva böyledir, bununla amel ediyoruz.

yani sizin dediğiniz gibi. yalnız sekiz değil yirmi üç vakit ;)

Düzeltmeniz için teşekkürler.Allah-c.c.-razı olsun.
Afedersiniz! düzeltme derken asıl hatayı ben yapmışım.(sekiz vakit namaz kısmını gözden kaçırmışım :D)

tesrik tekbirleri arefe günü sabah vaktinden bayramin son günü ikindi vaktine kadar olan sekiz vakit farz namazlarinin arkasindan getirilir.

dediğiniz gibi yirmi üç vakit.

Düzeltiyorum!
Kurban Bayramının arefesi günü, [b]sabah namazından itibaren, dördüncü günü ikindi namazına kadar (ikindi namazı dahi
l), hacıların ve hacca gitmeyenlerin, erkek, kadın herkesin, cemaat ile kılsın, yalnız kılsın, farz namazından sonra selam verir vermez, bir kere “Teşrik tekbir”ini okuması vaciptir. Camiden çıktıktan sonra veya konuştuktan sonra, okumak lazım değildir. İmam tekbiri unutursa, cemaat terk etmez. Erkekler, yüksek sesle okuyabilir. (Halebi-yi kebir)

selam ve dua ile..

Teşekkür ederiz :)

Herkesden Allah razi olsun.


Kurban Bayramı

MollaCami.Com