Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


KPSS-2 (Kamu Personeli Seçme Sınavı)-Ortaöğretim ve Önlisans Mezunları İçin-

KPSS İle İlgili Genel Bilgiler, Temel İlke Ve Kurallar

1) 2006 Kamu Personel Seçme Sınavı/2 (2006-KPSS/2), 18.03.2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile (Resmi Gazete: 03.05.2002 tarihli ve 24744 sayılı) yürürlüğe konulan "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" (Bundan sonra Yönetmelik olarak anılacaktır.) ve bu Yönetmelik uyarınca Devlet Personel Başkanlığı ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından hazırlanan 03.05.2002 tarihli "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar ile ilgili Usul ve Esaslar" hükümlerine göre düzenlenmiştir.

2) Yukarıda sözü edilen Yönetmeliğin 2. maddesinde, kamu görevlerine ilk defa atama yapılacak kadrolar A Grubu Kadrolar ve B Grubu Kadrolar olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

a. A Grubu Kadrolar; Başbakanlık, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına,

b. B Grubu Kadrolar; kadroları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listelerde yer alan, genel ve özel bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere atanacaklar içindir.

3) Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı ile İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının Bakanlık Teftiş Kurulları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Askeri Adalet Teftiş Kurulları ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 1. maddesinin 3. fıkrasında sayılanlar ile Devlet Senfoni Orkestraları ve Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Sanatçıları bu Yönetmeliğin kapsamı dışındadır.

4) 2006-KPSS/2 ortaöğretim okullarından veya önlisans programlarından (lise, meslek lisesi, iki yıllık meslek yüksekokulları ve dengi açıköğretim) mezun olanlar ile mezun olabilecek durumda bulunanlar içindir (Bk. 2.1).

5) Kamu kurum ve kuruluşlarının B Grubu Kadrolarına ilk defa atanacakların geçerli bir KPSS puanına sahip olmaları zorunludur. 2004-KPSS sonuçlarının geçerlilik süresi iki yıl uzatılmış olduğundan, 2004-KPSS'ye girerek geçerli bir KPSS puanı elde etmiş olanların 2006-KPSS/2'ye girme zorunluluğu yoktur. Ancak, bu durumdaki adaylar isterlerse puanlarını yükseltmek için 2006-KPSS/2'ye girebilirler.

KPSS puanlarını yükseltmek isteyenler ile geçerli KPSS puanı bulunmayan adaylar bu Kılavuzda belirlenen kurallara göre 2006-KPSS/2'ye başvurabileceklerdir.

6) B Grubu Kadrolar için yapılacak yerleştirmelerde adayların geçerliliğini korumakta olan ilgili sınav puanlarından yüksek olanı kullanılacaktır.

7) Kamu kurum ve kuruluşlarının 2006 yılı içinde açıktan atama izni alınmış B Grubu boş kadroları ve pozisyonları bu Kılavuzda yer almamaktadır. Bu kadrolar, 2006-KPSS/1 ve 2006-KPSS/2 sonuçları belli olduktan sonra ÖSYM’nin hazırlayacağı Tercih Kılavuzunda yer alacaktır. B Grubu Kadrolara yerleştirme, kadro sayısı, adayların tercihleri ve ilgili puanları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından gerçekleştirilecektir.

8) Yönetmelik kapsamına girmeyen yurtiçindeki ve yurtdışındaki kurum ve kuruluşlar, istedikleri takdirde, bu sınavın sonuçlarını amaçları doğrultusunda kullanabilirler.

9) 2006-KPSS/2 sonuçları sınav tarihinden itibaren iki yıl geçerlidir.

10) 2006-KPSS/2, 17 Eylül 2006 tarihinde bir oturumda, 81 il merkezi, 69 ilçe merkezi ve Lefkoşa'da yapılacaktır.

11) Sınavda çoktan seçmeli sorulardan oluşacak testler uygulanacak, cevaplar cevap kâğıtlarına işaretlenecek, cevap kağıtları ÖSYM’de optik okuyucularla okunacak ve bilgisayarla değerlendirilecektir.

12) Sınav sonuçları, adayların adreslerine postalanacaktır. B Grubu Kadrolar için adaylar ÖSYM'nin tercihlerle ilgili basın yoluyla yapacağı duyuruya göre hareket edeceklerdir.

13) Bir adayın sınavının geçerli sayılarak cevap kağıdının değerlendirilebilmesi için,

Sınava, Sınava Giriş ve Kimlik Belgesinde yazılı olan salonda girmesi ve sınavda bu belgeyi görevlilere teslim etmiş olması,

Kopya eylemine karışmamış olması,

Cevap kağıdınaa T.C. Kimlik Numarasını doğru olarak kodlaması,

Soru kitapçığın kapağına T.C. Kimlik Numarasını, adını ve soyadını yazmış olması,

Kullandığı soru kitapçığının türünü cevap kağıdına doğru olarak işaretlemiş olması,

Cevaplarını soru kitapçığına değil, cevap kâğıdına işaretlemiş olması, soru kitapçığını, cevap kâğıdını, Sınava Giriş ve Kimlik Belgesini eksiksiz olarak sınav görevlilerine teslim etmesi, sınavın diğer kurallarına uyması (Bk.3.4 ve 3.6)

zorunludur. Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilir.

14) Başvurusu geçersiz sayılan, sınava girmeyen veya giremeyen, sınava alınmayan veya sınavdan çıkarılan, sınavda başarı sağlayamayan veya sınavı geçersiz sayılan, ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran, aynı işlem için birden fazla ödeme yapmış olan adayların ödedikleri ücretler geri verilmez. Adaylardan alınan sınav ücretleri gelecek dönemlere devredilmez.

15) KPSS’ye başvuranlardan Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi veya KPSS Sonuç Belgesi eline geçmeyen, belgelerinin kaybolduğuna inanan ya da belgelerini aldıktan sonra kaybeden adaylar, mutlaka bu Kılavuzun sonuna eklenmiş olan "Genel Amaçlı Dilekçe Örneği”nin fotokopisini kullanarak Merkezimize başvuracaklardır. Bu dilekçenin işleme konabilmesi için bu Kılavuzun arka sayfasındaki ÖSYM’nin banka hesabına 3,50 YTL’nin yatırıldığını gösterir banka dekontunun eklenmesi gerekir. Adaylar yazdıkları dilekçeyi PTT kanalıyla "ÖSYM-SHB" adresine gönderebilirler veya şahsen ÖSYM'ye verebilirler.

Sınava bir hafta kalıncaya kadar Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi ile ilgili Merkezimize ulaşan dilekçeler işleme konur; daha sonra gelen dilekçeler işleme konmaz. Sınava bir haftadan daha az bir süre kaldığında Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi posta ile gönderilmez, bu belge ÖSYM'ye ya da adayın sınava gireceği il/ilçenin sınav merkezi yöneticiliğine şahsen başvurularak alınabilir.

Dilekçe ile Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi isteyen adayların zamanı iyi hesaplamaları, cevabın kendilerine sınavdan önce ulaşıp ulaşmayacağını iyice düşünmeleri ve buna göre hareket etmeleri yararlarına olacaktır.

Sınava Giriş ve Kimlik Belgesindeki fotoğrafta sorun olan adayların bu sorunlarını ÖSYM'ye başvurmak suretiyle çözmeleri gerekir.

16) Sınav sonuçlarının incelenmesini isteyen adaylar, sınav sonuçlarının internetle adaylara duyurulduğu tarihten itibaren en geç 30 gün içinde yazılı olarak ÖSYM’ye başvurabilirler. Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak Biriminin adayın dilekçesi üzerine bastığı tarih damgası esas alınır. Bu adayların inceleme masrafları karşılığı, bu kılavuzun arka sayfasındaki ÖSYM’nin banka hesabına 5,00 YTL yatırmaları ve bu ücreti yatırdıklarını gösteren banka dekontunun fotokopisini dilekçelerine eklemeleri gerekir.

Sınav evrakı ÖSYM'de sınav tarihinden itibaren 100 takvim günü saklandıktan sonra imha edilir.

17) Engelli adaylar sınav sırasında yardımcı istedikleri takdirde, bir üniversite veya devlet hastanesinden alacakları engel durumlarını gösteren ve üzerinde adayın T.C. Kimlik Numarası bulunan sağlık kurulu raporunu, kendi durumlarını ayrıntılı olarak anlatan bir dilekçe ekinde, yeni adaylar başvuru merkezi yetkilisine vermek, eski adaylar bu belgeleri ÖSYM'ye posta ile göndermek zorundadırlar.

Sınavda, gerekli olduğu hallerde bu adaylar için okuyucu / işaretleyici görevlendirilecek, okuyamayacak derecede görme engelli olan adaylara karmaşık şekillere dayalı sorular sorulmayacak, bu adayların sınav puanları sınavda sorulmayacak sorular göz önünde tutularak hesaplanacaktır. Bu adayların dışındaki engelli adayların sınav sonuçlarının değerlendirilmesi diğer adaylar gibi yapılacaktır.

18) Adaylar beyan ettikleri bütün bilgilerin doğruluğundan sorumludurlar. Bir adayın beyanının gerçeğe uymadığı tespit edildiği takdirde bu aday, aradan geçen süreye bakılmaksızın bu sınavdan elde ettiği tüm haklarını kaybedecektir.

19) Sınav sonuçlarının geçerli sayılabilmesi için bir adayın bu kılavuzdaki tüm kurallara uyması zorunludur. Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilecektir. Sınavdan sonra bile olsa bu kurallara uymadığı saptanan adayların, sınav sonuçlarından doğan hakları iptal edilecektir.

20) Sınava girme hakkı olmadığı halde sınava girip yüksek puan almak memur olarak atanma hakkı doğurmaz.

21) Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) işçi istihdamında 2006-KPSS/2 sonuçlarının kullanılması ile ilgili duyurusu bu Kılavuzun 10. sayfasındadır.

Başvurma Koşulları

2006-KPSS/2'ye ortaöğretim okullarından veya önlisans programlarından mezun olanlar ile mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurabilecektir.

Adayların B Grubu Kadrolar için ÖSYM'ye tercihlerinin ulaştığı tarihte mezun durumda olmaları şarttır.

Yukarıdaki koşullardan herhangi birine durumunun uymadığı tespit edilen adaylar, KPSS'ye alınmış olsalar bile bu sınav sonucu ile elde ettikleri hiçbir haktan yararlandırılmazlar.

2004-KPSS'ye ortaöğretim düzeyinde girmiş adaylardan, öğrenim düzeyinde 2006-KPSS/2'ye başvuru tarihine kadar değişiklik olanların, 2006-KPSS/2’ye önlisans düzeyinde girmeleri gerekir. Lisans diplomasına sahip adaylar önlisans veya ortaöğretim düzeyinde, önlisans diplomasına sahip adaylar ise ortaöğretim düzeyinde 2006-KPSS/2'ye başvuramazlar. Lisans düzeyinde öğrenci olup 2006-KPSS/1 'e başvurmuş olan adaylar, 2006-KPSS/2'ye başvurdukları takdirde, bu adayların 2006-KPSS/1 başvuruları iptal edilir.


Başvurma İşlemleri
KPSS'ye girmek isteyen adaylar, 2006-KPSS/2 Kılavuzunu ve Aday Bilgi Formunu 2,00 YTL karşılığında 22 Mayıs 2006 - 26 Haziran 2006 tarihleri arasında, il ve bazı ilçelerde ÖSYM'nin, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerinin ve belirli ortaöğretim kurumlarının açacakları KPSS Başvuru Merkezlerinden alacaklardır.

2006-KPSS/2 Kılavuzunun satın alınmasından sonraki işlemler "eski" ve "yeni" adaylar için aşağıda açıklanan biçimde sürdürülecektir.

1) 12004 yılında yapılan KPSS'ye ortaöğretim veya önlisans düzeyinde başvurmuş olanlardan düzey değiştirmeden sınava girecek adaylar ("eski" adaylar), Kılavuzu satın aldıktan sonra, 22 Mayıs 2006 – 26 Haziran 2006 tarihlerinde Kılavuzun 18. sayfasında yer alan banka şubelerinden birine giderek sınav ücretini (35,00 YTL) yatıracaklar ve sınav ücretini yatırdıktan en az iki iş günü sonra 24 Mayıs 2006 - 28 Haziran 2006 tarihleri arasında internet bağlantısı olan ve yazıcısı bulunan bir bilgisayarı kullanarak başvuru işlemlerini başvuru merkezine gitmeksizin kendileri yapacaklardır.

Çizim-1'de gösterildiği gibi, eski adaylar başvuru sırasında internette ilgili alana T.C. Kimlik Numaraları ile KPSS şifrelerini kullanarak girebileceklerdir. KPSS şifresi, sınav ücretini yatırdığınızda size verilecek banka dekontunda soyadınızdan sonra parantez içinde yazılı olacaktır.

2) 22006-KPSS/2'ye yeni başvuracak adaylar için yapılacak işlemler de Çizim-1 'de yer almaktadır. Bu çizimde görüldüğü gibi, 2004 yılında yapılan KPSS’ YE başvurmamış veya ortaöğretim düzeyinde başvurmuş, şimdi önlisans düzeyinde sınava başvurmak isteyen adaylar ile yabancı uyruklu adaylar ("yeni" adaylar) Kılavuzu satın aldıkları başvuru merkezinden randevu alacaklar ve 22 Mayıs 2006 - 26 Haziran 2006 tarihleri arasında Kılavuzun 18. sayfasında yer alan banka şubelerinden birine giderek sınav ücretini yatıracaklardır. Yeni adaylar sınav ücretini yatırdıktan en az iki iş günü sonra 24 Mayıs 2006 - 28 Haziran 2006 tarihleri arasında randevu aldıkları başvuru merkezine Kılavuzda belirtilen belgelerle (Çizim-1) birlikte gidecekler, başvurularını merkez görevlisiyle birlikte internette yapacaklar ve başvuru hizmet ücreti olarak 3,00 YTL ödeyeceklerdir.

Yeni adaylar bu Kılavuzun ekindeki Aday Bilgi Formunu doldurarak randevu aldıkları başvuru merkezine gidecekler, fotoğraflarını başı açık ve kendilerini kolaylıkla tanıtabilecek şekilde bu merkezlerde çektireceklerdir.

Fotoğrafını başvuru merkezinde çektirenlerin aday bilgi formları kendilerinde kalacaktır.

3) Başvuru işlemlerinde asıl ve güvenli yöntem, adayın fotoğrafının başvuru merkezinde çekilmesidir. İstisna olarak, başvuru merkezinde fotoğrafının çekilmesini istemeyen adaylar, başı açık ve kendilerini kolaylıkla tanıtabilecek son üç ay içerisinde cepheden çekilmiş vesikalık fotoğraflarını aday bilgi formuna yapıştıracaklar ve bu formu sınav merkezi görevlisine teslim edeceklerdir.

Fotoğrafların bilgisayar ortamına aktarılabilmesi için,

a) Aday Bilgi Formunda T.C. Kimlik Numarasının doğru yazılmış,

b) Fotoğrafın kurallara uygun olarak çekilmiş,

c) Fotoğrafın Aday Bilgi Formundan düşmeden ÖSYM'ye ulaşmış

Olması gerekmektedir. Bu işlemler sırasında oluşabilecek yanlışlardan adaylar olumsuz etkilenebilecektir. Bu nedenle, ÖSYM adayların fotoğraflarını başvuru merkezinde çektirmelerini önermektedir.

KPSS-2 Başvurma Genel Şartları

KPSS/2'ye başvuracak adayların aşağıdaki genel şartlara sahip olmaları gerekmektedir.

1) Türk vatandaşı olmak.

2) Sınav tarihi itibariyle en az (18) yaşını tamamlamış olmak. (Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en
az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12'nci maddesine göre kazai rüşt kararı
almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler. Kazai rüşt kararının girilen sınav tarihinden önce
alınmış olması gerekmektedir.).

3) Kamu haklarından mahrum bulunmamak.

4) Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis
veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla,
zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas
gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kıncı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç
kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından
dolayı hükümlü bulunmamak.

5) Erkek adaylar için askerlik durumu itibariyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48'inci
maddesinin 6'ncı fikrasında belirtilen askerlik şartını taşımak.

6) KPSS Tercih Kılavuzlarında yer alacak "pozisyonları" tercih edecek adaylar için;

Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak. (Hangi görevin devamlı yapılmasına, hangi vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığının engel olacağına resmi sağlık kurullarından alınan raporların incelenmesi suretiyle ilgili kurumlar tarafından karar verilecektir.).

KPSS Tercih Kılavuzlarında yer alacak "kadroları" tercih edecek adaylar için; Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak.

ÖZÜRLÜ ADAYLARIN DİKKATİNE:

Özürlü statüsündeki adayların, KPSS'ye girmelerini müteakip kamu kurum ve kuruluşların KPSS Tercih Kılavuzlarında yer alan kadro veya pozisyonlarını tercih etmeleri halinde, puanları ve tercihleri çerçevesinde yerleştirilmeleri mümkün bulunmakla birlikte, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve bu Kanun'un 53 üncü maddesinin birinci fıkrası hükmü gereği hazırlanan Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları İle Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelikte özürlü memur istihdamı ayrıca düzenlenmiş olup, buna göre kamu kurum ve kuruluşları toplam dolu kadro sayılarının (taşra teşkilatı dâhil) %3'ü oranında özürlü çalıştırmak zorunda olduklarından, bu suretle istihdam edilecek özürlüler için özürlü açığı bulunduğu sürece her yılın Nisan-Mayıs, Temmuz-Ağustos, Ekim-Kasım dönemlerinden bir veya bir kaçında kurumsal bazda ayrı bir sınav uygulaması yapılmaktadır.

Memur olmak isteyen özürlü vatandaşların; özürlü kontenjanı çerçevesinde Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartlan ile Yapılacak Yarışma Sınavları Hakkında Yönetmelikte belirtilen prosedür çerçevesinde ilan edilecek kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadrolara atanabilmeleri için bu kurum ve kuruluşlara başvurmaları ve ilgili kurum veya kuruluşlarca yapılacak sınavlarda başarılı olmaları halinde memur olarak istihdam edilmeleri de mümkün olabilecektir.




alıntıdır

teşekkürler...


teşekkürler...


KPSS

MollaCami.Com