Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı Hakkında Genel Bilgiler

Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı

Yabancı dil tazminatı almak isteyen kamu personelinin yabancı dil bilgisi seviyesini belirlemek için yapılan Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2. maddesi ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı ile Maliye Bakanlığı'nın 23.06.2007 tarihli ve 26561 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Kamu Personelinin Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik" uyarınca Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan bir sınavdır.

Sınav ne zaman ve nerede yapılmaktadır?

Sınav Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere senede iki kez; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Konya, Malatya, Samsun, Sivas, Trabzon, Van ve Lefkoşa'da yapılacaktır. Sınav tarihi; ilgili dönemin KPDS Kılavuzunda, basın-yayın organları ve ÖSYM'nin internet sayfasındaki basın duyuruları ile ilgililere duyurulmaktadır.

Sınava kaç kişi giriyor?

Sınavına her dönem yaklaşık 25.000 aday katılmaktadır.

Sınava başvurunun başlama ve bitiş tarihleri nedir?

Başvuru tarihleri basın-yayın organları ve ÖSYM internet sayfasında basın duyuruları ile ilgililere duyurulmaktadır.

Başvurma işlemini nasıl yapabilirim?

KPDS’ye başvurular elektronik ortamda yapılmaktadır. KPDS'ye hiç başvurmamış adaylar başvurularını; başvuru merkezleri (Üniversite Rektörlükleri KPDS'de başvuru merkezi olarak görev yapacaklardır. Başvuru merkezleri ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğrenilebilir.) aracılığıyla, önceki dönemlerden KPDS’ye başvurmuş adaylar ise bireysel olarak internet aracılığıyla yapacaklardır. Başvuruların nasıl yapılacağına ilişkin ayrıntılı bilgiye ilgili döneme ait KPDS kılavuzundan ulaşılabilir.

Başvurma Belgesini nereye teslim edeceğim?

Adaylar Başvurma Belgesi ile sınav ücretini yatırdıklarını gösteren Sınav Ücreti Banka Dekontunu, Başvuru Evrakını aldıkları İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri veya üniversite/yüksek teknoloji enstitüsü rektörlüğüne teslim edeceklerdir.

Sınava Giriş ve Kimlik Belgem gelmedi. Ne yapmam gerekir?

Sınava girilecek binayı ve salonu gösteren Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi sınavdan önce adayların adreslerine postalanır.

Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi eline geçmeyenler veya belgesini kaybedenler, KPDS'nin yapılacağı illerdeki ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerinden (Yöneticiliklerin adresleri ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet sitesinden öğrenilebilir.) sınav haftasında ücreti karşılığında yenisini çıkartabilirler. Sınava Giriş ve Kimlik Belgesi dilekçe ile ÖSYM’den temin edilemez.

Sınav için ne kadar ücret yatırmam gerekiyor?

Kılavuz ve sınav ücreti her dönem için yeniden belirlenmekte ve ilgili dönemin kılavuzunda belirtilmektedir.

Yatırdığım sınav ücretinin iadesini istiyorum, ne yapmam gerekir?

Sınav kılavuzunda da belirtildiği gibi; Başvurma Belgesini teslim etmeyen; başvurusu geçersiz sayılan; sınava girmeyen veya giremeyen, sınava alınmayan veya sınavdan çıkarılan; sınavda başarı sağlayamayan veya sınavı geçersiz sayılan; ücret gerektirmeyen bir işlem için ücret yatıran, aynı işlem için birden fazla ödeme yapmış olan adayların ödedikleri ücretler geri verilmez.

Sınavda ne gibi sorular çıkacak ve nereden soru sorulacaktır?

KPDS'de test olarak hazırlanan diller için sınavda kelime haznesi, gramer bilgisi ile yabancı dilde okuduğunu anlama ve tercüme becerisini yoklayan sorular bulunmaktadır. KPDS İngilizce sınavı 100 çoktan seçmeli sorudan oluşmaktadır. Sınavda sözlük ve sözlük görevi yapan yardımcı araçlar kullanılmaz.

Sınav sonucumu nasıl öğrenebilirim?

Sınav sonuçları adayların adreslerine postalanmaktadır. Ayrıca sonuçlar ÖSYM internet sayfasından da T.C. Kimlik Numaraları kullanılmak suretiyle öğrenilebilir.

Sınav sonucunun tekrar incelenmesi için ne yapmam gerekir?

Adaylar sınav sonuçlarının tekrar incelenmesini, Sınav Sonuç Belgesinin adaylara gönderildiği tarihten itibaren 30 gün içinde ÖSYM'den yazılı olarak, sınav kılavuzunun sonuna eklenmiş Genel Amaçlı Dilekçe Örneği'ni kullanarak isteyebilirler. Süre hesabında ÖSYM Genel Evrak Biriminin adayın dilekçesi üzerine bastığı tarih damgası ve numara esas alınır. Bu adayların inceleme masrafları karşılığı ilgili hesaba sınav kılavuzunda belirtilen ücreti yatırdıklarını gösteren makbuzu dilekçelerine eklemeleri gereklidir.

Değerlendirme işlemi nasıl yapılıyor?
Cevap kâğıtları ÖSYM'de optik okuyucu ile okunur ve her doğru cevap için 1 puan verilir. Adayların doğru cevap sayıları toplanarak puanları bulunur.

Yabancı dil seviyesi tüm adaylar için geçerli olmak üzere 100 tam puan üzerinden, 90 - 100 arasındaki puanlar (A) seviyesi, 80 - 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi, 70 - 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi, 60 - 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi, 50 - 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak kabul edilir. Bu seviyelerden hangilerine ne miktarda tazminat ödeneceği ilgili mevzuata göre tespit edilecektir.

KPDS Hakkında
KPDS sınavı bir kamu görevlisinin, kamu görevlisi veya akademisyen adayının güncel veya tarihi genel bilgisini değil, İngilizce dilbilgisi seviyesini ölçmektedir. Bu durum, KPDS sınavlarında, sınava giren kişilerin soruların alındığı alan metinlerine olan aşinalığında bariz bir etki yaratmasa da, KPDS Sınavı genellikle Sosyal Bilimler alanını kapsamaktadır.

KPDS 100 sorudan oluşmakta ve 180 dakika sürmektedir.

Örnek olarak, KPDS "İngilizce" sınavındaki seviye "upper-intermediate" olarak değerlendirilebilir. Bu yüzden KPDS Hazırlık için İngilizce'nin 16 Temel altyapı konularının bilinmesi ve pratikte kullanılabilmesi beklenir.

KPDS Stratejiler

KPDS 12 farklı soru tipi içermektedir ve her soru tipi için sınava giren kişinin İngilizce dilbilgisinin farklı alanlarındaki yeterliğini ölçmektedir. KPDS Soruları, ancak sağlam bir yabancı dil altyapısına ve pratiğine sahip kişilerin çözebileceği sorulardır.

KPDS Sözcükler

KPDS Sınavındaki baştaki Vocabulary sorularını ve sondaki Okuma Parçalarını doğru yanıtlayabilmek için KPDS Sınav Hazırlığınızda en az 2500 Upper-Intermediate seviyede yeni İngilizce sözcük öğrenmelisiniz. KPDS Sorularına göz atanlar veya bu sınavlara girenler her nedense bu sınavlardaki bütün soruları ve cevapları okuyup kafalarında Türkçe'ye çevirip anlamak zorunda oldukları kanısındadır.

daha ayrıntılı bilgi için osym'nin kendi sitesini kullanabilirsiniz.
http://www.osym.gov.tr/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFD4AF1EF75F7A796866511C433C64FDDA

bilgi için teşekkürler gerçekten kpds de iyi bir puan yapmak zor bunun için bence bir kurs takviyesi alınmalı bu noktada infolang dil okulunda kpds kuruvar hem istediğin puanıalamasan bile devamsorununda olmadığı takdirde tabi aynı kuru ücretsiz tekrar veriyolar ki maddi yönden sıkıntılı olanlar için büyük avantaj


KPDS

MollaCami.Com