Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


EYYÜHELVELED (Ey Ogul)

HÜCCET-ÜL-ISLÂM IMÂM-I GAZÂLÎNIN

EYYÜHELVELED (Ey Ogul)

Kitâbinin Tercemesi

Allahü teâlânin lutf-u ihsâni ile lâtin harfleri ile basilmasi nasîb olan (Ey Ogul) ismi ile meshûr ilmihâl kitâbi ilk olarak Süleymân bin Cezâ' hazretleri tarafindan 960[m.1552]senesinde türkçe te'lîf edilmisdir.[(Islâm ahlâki) kitâbinin üçüncü kismina bakiniz!] Hüccet-ül-islâm Imâm-i Muhammed Gazâlî hazretlerinin (Ihyâ-ülUlûm)kitâbindan ve diger mu'teber kitâblarindan istifâde edilerek hâzirlanan bu kitâba yanlis olarak (Hüccet-ül-islâm)ismi verilerek, Hüccet-ül-islâm Imâm-i Gazâlînin (Eyyühel Veled) kitâbinin tercemesi zan olunmusdur.

Eyyühel Veled kitâbi,arabî olup,birçok kütübhânelerimizde,meselâ Bâyezidde Belediye kütübhânesinde 812 ve 941 numaralar ile mevcûddur.Türkçe tercemesi de, meselâ Nuriosmâniyye Kütübhânesinde vardir.Biz,Bursa Umûmî Kütübhânesi Emîniyye kisminda 97-1437 numarada kaydli fârisî tercemesinden bir mikdâr türkçeye çevirdik.

Herhangi bir kimse, herhangi bir yerde,herhangi bir zemânda,herhangi bir kimseye, herhangi bir seyden dolayi,herhangi bir sûretde hamd eder,onu medhederse,bu hamdlerin hepsi,Allahü teâlâya mahsûsdur.Cünki,herseyi yaratan, terbiye eden,yetisdiren,her iyiligi yapdiran,gönderen hep Odur.Kuvvet,kudret sâhibi yalniz Odur.

Bütün düâlar ve iyilikler,Onun Peygamberi ve sevgilisi olan Muhammed aleyhisselâma ve Ona yakin ve sevgili olanlarin ve Eshâbinin hepsine olsun.
Büyük Imâm, insanligin büyük önderi,müslimânlarin hakli ve dogru olduklarini gösteren senedleri,Muhammed Gazâlî(Allahü teâlâ ona bol bol rahmet eylesin) hazretleri hicretin 450.ci yilinda Tus sehrinde tevellüd ve 505[m.1111]de orada vefât etdi.Kendisine senelerce hizmet edip tâm ilm ögrenen talebesinden birisi,kendi kendine düsünüp; senelerce zahmet çekip çok sey ögrendim.

Bu kadar çok ilmden bana en lüzûmlu ve fâidelisi acabâ hangisidir? Âhiretde imdâdima yetisecek,mezârda dünyâ dostlarim beni yalniz birakip gitdikleri zemân,bana arkadas olacak,mezârdan kalkinca,ananin evlâdindan,kardesin kardesinden,dünyâdaki dostlarin birbirlerinden kaçip,herkes basinin çâresini aradigi vakt beni kurtaracak olan acabâ hangisidir? Dünyâda,âhiretde
fâidesi olmiyan acabâ hangileridir? Bilsem de bunlardan uzaklassam.

Cünki,Peygamberimiz "sallallahü aleyhi ve sellem"(Fâidesiz ilmi ögrenmekden ve Allahü teâlâdan korkmiyan kalbden ve dünyâya doymiyan nefsden ve Allah için aglamayan gözden ve kabûle lâyik olmiyan düâdan Allahü teâlâ bizi korusun) buyurmusdur,diye uzun zemân düsündükden sonra,anlamak için hocasi olan Hüccet-ül-Islâm Imâm-i Gazâlîye(Allahü teâlâ, onun kabrini nûr ile doldursun) mektûb yazdi ve bununla berâber birkaç zemân hayrli düâ etmesini yalvardi ve bu süâlin cevâbi,her ne kadar(Ihyâ-ül-ulûm),(Kimyâ-yi se'âdet),(Tefsîrler), (Hadîs-i Er ba'în) ve (Minhâc) gibi kitâblarinizda yazili ise de,bana kisa, açik ve fâideli cevâb veriniz de,her sabâh okuyup,ona göre hareket edeyim, dedi.

Hüccet-ül-islâm Imâm-i Gazâlî,su cevâbi yazip gönderdi:

FASL1 — Ey sevgili oglum ve sâdik dostum! Allahü teâlâ,sana uzun uzun ömürler verip,ömrünü ibâdet ile ve Onun gösterdigi yolda gitmek ile geçirmek nasîb eylesin! Bütün nasîhatlar Peygamberimiz Muhammed sallallahü aleyhi ve sellemden alinmisdir.Ondangelmiyen nasîhatlar fâide vermez.Dünyâya yayilmis olan bu nasîhatlardan,birisini bile almadin ise,senelerce yanimda niçin kaldin ve niçin okudun?

2—Peygamberimizin "sallallahü aleyhi ve sellem" dünyâya yayilan nasîhatlarindan biri sudur:(Allahü teâlânin,bir kuluna rahmet etmeyecegine, ona gadâb ve azâb edecegine alâmet,dünyâya ve âhirete fâidesi olmiyan seylerle mesgûl olmasi,zemânlarini lüzûmsuz seylerle öldürmesidir.Bir kimsenin ömründen bir sâati,Allahü teâlânin begenmedigi birseyde geçerse,ne kadar çok pismân olsa,üzülse yeridir.Bir kimse kirk yasini geçdigi hâlde onun hayrli isleri, ya'nî sevâblari,kötü islerinden,ya'nî günâhlarindan ziyâde olmadi ise, Cehenneme hâzirlansin).


Hak Sözün Vesikalari,Sayfa-357

Selam Sevgi ve Dua Ile

Paylaşımınız için teşekkürler...


kıssadan hisse

MollaCami.Com