Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Seni seviyorum; ama davranışını onaylamıyorum

SENİ SEVİYORUM; AMA DAVRANIŞINI ONAYLAMIYORUM!


Sürekli kınayarak ve suçlayarak çocuğu doğruya yönlendiremezsiniz. Hayata ve olaylara onun gözüyle bakmayı denemeli, onu anladığınızı hissettirmelisiniz.
Çocuğunuzun size sonsuz bir güven duyması ve her zaman sevildiğini düşünmesi için sevginizin şartsız olması gerekiyor. Şartlı sevgi ifadesi çocukta, istenileni yapmadığı zaman sevilmeyeceği duygusunu oluşturuyor. Oğlunuz dersinden ‘beş’ aldığı zaman ‘Aferin oğlum, ne kadar akıllısın, seni çok seviyorum.’ dediniz ama ‘üç’ aldığında ‘Neden dersine çalışmıyorsun, haylaz çocuk.’ diyerek azarladınız. Kendisine duyulan sevgiyi yapılan hareketlerle anlayabilen çocuk, bu iki farklı ifadeye bakarak sevgiyi artan ve azalan bir şey sanıyor. Oysa sevgi azalan değil, artan bir şeydir. Sevgi hep vardır ve şartlara göre değişmez.
***
SEVGİYİ GÖSTERME BİÇİMLERİ ÇOK ÖNEMLİ
Çocuğunuza kendisini şartsız sevdiğinizi ifade etmek için ‘Ben seni her zaman çok seviyorum, ama bu davranışını onaylamıyorum’ diye konuşun. Bu şekilde, hem ‘ben’ dilini kullanıyor, çocuğunuzu suçlamak yerine kendi duygularınızı yansıtmış oluyorsunuz, hem de güven duygusu veriyorsunuz.
‘Ders çalışmadığından dolayı, ablana vurduğun için, eşyaları dağıttığın için.. ben çok rahatsızım ve üzülüyorum” ifadesi ‘Sen ne yaramaz, kötü bir çocuksun’ sözlerinden daha sıcak mesajlar veriyor. Çocuğunuza üzüntülerinizi, sıkıntılarınızı anlatın. Onu her şeye rağmen sevdiğinizi her zaman vurgulayın.
Derslerine pek çalışmayan ve düşük notlar alan çocuğunuzla ‘Oğlum (kızım), biliyorum ki sen elinden geleni yapabilirsin. Beş alman gerektiğini söylemiyorum, ama elinden geleni yapmadığını düşünüyorum. Sen çalıştığın zaman başarılı olacaksın.’ diyerek konuşursanız, hem onu destekleyerek güven vermiş olursunuz hem de beklentinizi ifade edersiniz.
Bu konuşmadan çocuğunuz ‘Ben sevilmiyorum, iyi ki bir üç aldım’ sonucunu çıkarmaz. Çocuklarınıza sevginizi tüm ilişkilerinizde etkili zaman ayırarak, gerçekten ilgilenerek gösterebilirsiniz. Oyun oynama, birlikte bir yerlere gitme, kitap okuma, sohbet etme gibi.
Sayı: 222
Bölüm: Çocuğum

ailemzaman.com

çok faydalı bir yazı...bunlara dikkat etmeliyiz! teşekkürler

çok güzel bir paylaşım teşekkürler

çocuk eğitiminde sevgi faktörü çok önemli...
gerekli gereksiz yerlerde kullanıldığında ileriye yönelik yanış bir temel oluşturuyor ::)
güzel bir açıklama ve kayda değer yöntemler söylenmiş.
paylaşım için teşekkürler...

genç annelerin ve geleceğin annelerinin
dikkate alması gereken bir yazı olmuşş
eline sağlık..

çocuk eğitiminde sevginin yaptırım gücü tartıılamaz bile çok güzel bi yazı teşekkür ederim

Ben teşekkür ederim kardeşlerim. Bizler sadece birer vesileyiz. Sizlerin de okuyan gözlerinize sağlık.


çocuk eğitiminde sevginin yaptırım gücü tartıılamaz bile çok güzel bi yazı teşekkür ederim


Çocuk Egitimi ve Gelişimi

MollaCami.Com