Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


KIM BU ZULME DUR DIYECEK?

KIM BU ZULME DUR DIYECEK?


Kur'an-i Kerim,insanin"zalim"ve"cahil"oldugunu söylüyor.Cehalet ve zulüm bir araya geldigi zaman ortaya insani insanligindan utandiracak manzaralar çikiyor.

Maalesef,bölgemiz ve ilimizde de bu türden korkunç olaylara sikça rastlaniyor.Bu isler için ileri sürülen sebepleri ise insan havsalasi almiyor.

Adamin biri Siverek'te bir kiz kaçiriyor.Kizin yakinlari il merkezine geliyor,kizi kaçiranin uzaktan akrabalarini buluyor,150 milyar lira para ile beraber bir kiz istiyorlar; adamlarin"biz onlarla görüsmüyoruz konusmuyoruz" demeleri üzerine aralarina alip acimasizca dövmeye basliyorlar.

Bilmem hangi köyde,birisi,baska birisini dövüyor; dövenin de dövülenin de sehirdeki yakinlari kendilerini bir anda olayin içinde buluyorlar.Döven çocugun amcasi,"ben çoktandir kardesimle konusmuyorum,yegenimi de görsem bile tanimam" demesi bir sey ifade etmiyor.Birileri,sürekli arayarak"Nasil olur da gözaltindaki yegenini görmeye gitmezsin" diye ayiplarken,digerleri de,sen onun amcasisin diye tehdit ediyorlar.

Bes kardesin katledildigi o büyük katliami ise duymayan kalmadi.Sebep,arazi anlasmazligi,sulama vb.Bes insan,bes aile reisi,bes baba,bes Allah'in kulu, yarinlara dair umutlari olan, bazilari yüksek egitimli bes kocaman adam, hayatlarinin en güzel yillarinda dünyaya veda ettiler.Geride,cigeri yanmis anneler babalar,gözü yasli bes dul kadin,ömür boyu baba hasreti çekecek onlarca yetim çocuk ve fertleri birbirine düsman kesilmis,bundan sonra hep endise ile yasayacak birçok aile kaldi.

Kim bilir bir kismini hiç duymadigimiz daha neler neler oluyor memlekette?

Dinimizin 1400 yil önce"Cahiliye"pisligi diyerek yasakladigi kan davasi,bu topraklarda hükmünü icraya devam ediyor.Pek çok edebiyat ve sinema eserine konu olan bu gibi olaylar,ilimizi ülkemizde,ülkemizi dünyada küçük düsürüyor, hepimizi üzüyor, utandiriyor.Sahip oldugumuz birçok güzellikler ve özellikler,bu gibi olaylarin gölgesinde kaliyor.

Medyanin da olumsuz yaklasimi dolayisiyla,kan davasi,töre cinayeti,berdel vb ile anilir olmusuz.Bu durum,bizi tanimayanlarin kafalarinda çok kötü bir imaj olusturmus.Içinde,çigköfte,kebap,sillik,sira gecesi,davul zurna gibi unsurlarin öne çiktigi/çikarildigi cahil ve kaba bir insan imaji.Bir kisim türkücülerin ve siyasetçilerin pekistirdigi,artik degistirilmesi çok zor bir imaj…Maalesef Urfa ve Urfalilik adina birçoklarinin da gurur duydugu bir imaj…

Bütün bu olumsuzluklarin süphesiz,kökü çok eskilere dayanan birçok sebebi var.Cözümü de öyle kolay degil.En etkili yolun egitimden geçtigine süphe yok.

Ancak,ilimizdeki egitimin kalitesi malum.Zorunlu oldugu halde birçok aile, özellikle kiz çocuklarini ilkögretimden bile mahrum birakiyor.Orta ve yüksek ögretime devamda da ülke ortalamasinin çok altindayiz.

Acil tedbirler alinmazsa basta saydigimiz olumsuzluklar devam edecek demektir.

Benim, biri uzun, biri kisa vadeli iki somut teklifim var:

Uzun vadeli olan Milli Egitim Bakanligi ile ilgili.Son birkaç yildir ilkögretim okullarinin 6,7 ve 8.siniflarinda"Halk Kültürü" adiyla seçmeli bir ders var.Bu ders,zorunlu dersler arasina alinsin.Sadece ilkögretimde degil, ortaögretimde de okutulsun.Içerigi,en azindan bir kismi,her yöreye göre degissin.Bu çerçevede,Sanliurfa'da,kan davasi,töre cinayeti,berdel gibi konular eklensin.Bu dersi okutacak ögretmenlerin seçiminde azami titizlik gösterilsin,gerekirse bunlar hizmetiçi kurstan geçirilsin.

Böylece insanlarimiz,daha küçük yastan itibaren söz konusu olumsuzluklara karsi bilinçlendirilsin.

Kisa vadeli teklifim de su:

Valilik bünyesinde bu konuyla ilgili bir komisyon olusturulsun.Bu komisyonda, vali,belediye baskani,emniyet müdürü, en yüksek askeri komutan,müftü,yöre milletvekilleri,siyasiler,sivil toplum örgütü temsilcileri,asiret reisleri ve daha baska etkili kisiler yer almali.Hatta zaman zaman disaridan daha etkili kimseler de davet edilebilir.Bakan,hatta Basbakan gibi.Gerekiyorsa ilçe temsilcilerinden ayri ayri birden çok komisyon da kurulabilir.

Bu komisyon veya komisyonlar, önce, aralarinda kan davasi veya husumet bulunan asiret ve aileleri tespit ederler. Sonra da, bunlari baristirmak için planli programli bir çalisma baslatirlar. Yapilan çalismalar olumlu bir sekilde sonuçlaninca, son noktayi koymak için bir tören düzenlenir. Bu törenler, simdiye kadar oldugu gibi genis katilimli baris yemekleri seklinde olabilir. Sessiz sedasiz olabilir. Televizyonlardan canli olarak yayinlanabilir.

Ancak is bu kadarla bitirilmez.Taraflari birbirine yakinlastirmak,barisi ve dostlugu pekistirmek için çesitli etkinlikler de düzenlenebilir.

Böyle bir çalismanin,toplumun bütün katmanlarinda örneklik teskil edecegini, yukaridan asagiya bir baris iklimi olusturacagini düsünüyorum.

Bu ise önayak olanlarin,dünyada büyük bir prestij,ahirette de büyük sevap kazanacaklari na ise hiç süphem yok.

Alinti

Selam Sevgi ve Dua Ile

Hacı Ali bey kardeşim,

kimse dur demiyecek,

dur diyoruz ama durmuyorlar denilecek,

bu konular olmasa tv de ne gösterip neyin oturumunu yapacaklar,

siyasiler her seçim dönemi neyin propogandasını yapacak ve şunu bunu barıştırdık diye neyin gösterisi yapılacak?

sizin yazdığınız öneriler gerçekten işe yarar ama asıl işe yarayacak olan insanlara Gerçek İSLAMI öğretmek ve yaşamalarına izin vermek!

İslamın gerçek yüzünü ve huzurunu gören ve Ahiret inancına gerçekten sahip olan kimse bu yazdığınız cehalet ve zulümü zaten reddeder,

aynen Ashab'ın döneminde olduğu gibi

Sevgili arkadaşım güzel konuya deginmişin ama bunlara dur diyecek kimse yok anlatmak istegim Allah en son kitap olarak Kuran ı Kerimi gönderdi herkez bunlara uymuyor herkes dünyada dört dörtlük olmak zorunda degil bunları bir takım insanlar yapacakki bunlara bakıp ibret alan insanlar çogalacak


kıssadan hisse

MollaCami.Com