Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


"Delâil-ül-Hayrât" ve Muhammed Cezûlî

"Delâil-ül-Hayrât" ve Muhammed Cezûlî

Büyük âlim ve velî Muhammed Cezûlî hazretlerinin,salevât-i serîfeleri topladigi meshur kitabi "Delâil-ül-Hayrât ve Mesârik-ul-Envâr"i niçin yazdigi söyle anlatilir:

SALIHA BIR HANIMI VARDI

Muhammed Cezûlî hazretlerinin saliha bir hanimi vardi.Bir gece yatagindan kalkti.En güzel elbisesini giyip evden disari çikti.Bunu görünce,haniminin bu saatte nereye gittigini merak ederek arkasindan o da çikti.Onun deniz kiyisina dogru gittigini gördü.Önünde ve ardinda bir arslan mübarek hanima bekçilik ediyordu.Kiyiya varinca denize girdi ve yürümeye devâm etti,sonunda küçük bir adaya ulasti. Aslanlar denizin kiyisinda yattilar.Orada abdest alip,namaz kilmaya basladi.Ibâdetten sonra,yine su üzerinde yürüyerek kiyiya geldi.Arslanlar da kalkarak, biri önde,digeri arkada yürümeye basladilar.Muhammed Cezûlî daha önce eve gelip, uyuyor göründü.Üç gece gözetledi ve haniminin her gece böyle yaptigini gördü.Üçüncü gecenin sabahinda,bu durumu sordu. Hanimi;

"Siz,bu durumuma simdi mi vâkif oldunuz? Uzun zamandir ben böyle yapiyorum" dedi.
Bunun üzerine Muhammed Cezûlî;
"Acabâ,bu kerâmete nasil kavustunuz?" diye sorunca,hanimi;
"Resûl-i ekreme salevât-i serîfe okumayi hiç birakmadim. Nîmete bu yüzden kavustum" dedi.

Muhammed Cezûlî;
"Devâm ettiginiz bu salevât-i serîfe hangisidir?" diye sorunca, hanimi cevap vermedi.Isrâr edince;
"Bu gece istihâre edeyim,izin olursa,cevap veririm" dedi.

Sabahleyin hanimi;"Açikça söyleyeyim,haber vermeye izin yoktur.Ancak salevât-i serîfeleri topla,onlarin içinde varsa,'vardir'diye isaret ederim" dedi.

ZEHIRLENEREK SEHÎD EDILDI

Bunun üzerine Muhammed Cezûlî,kitaplarda bulunan salevât-i serîfeleri topladi ve bir kitap yazdi.Yazdigi bu kitabi okudugu zaman,hanimi; "Içinde birkaç yerde vardir.Bu kitabi okumaya devâm edenin,Allahü teâlânin rahmetine kavusacaginda süphe yoktur" dedi.

Muhammed Cezûlî bu eserine; hayirlara deliller ve nûrlarin dogusu mânâsina gelen "Delâil-ül-Hayrât ve Mesârik-ul-Envâr" ismini verdi.

Muhammed Cezûlî hazretleri,1465(H.870)senesinde zehirlenerek sehîd edildi.Vefat ederken,hayatinda devamli yaptigi gibi Peygamber Efendimize"aleyhisselâm" Salevat-i serife söyleyerek ruhunu teslim etti.

Turkiye Gazetesi

Selam Sevgi ve Dua Ile

PAYLAŞIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER...
ALLAH RAZI OLSUN...

ALLAH razı olsun bu siteden ilk öğrenmiş olduğumuz konu bu oldu elhamdulillah.


kıssadan hisse

MollaCami.Com