Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


aileler kriz anlarında ne yapmalı?

Aileler kriz anlarinda ne yapmali?

Gunlerden bir gun kurbagalarin yarisi varmis. Hedef, cok yuksek bir kulenin tepesine cikmakmis. Bir suru kurbaga da arkadaslarini seyretmek icin toplanmislar. Ve yaris baslamis. Gercekte, seyirciler arasinda hicbiri, yarismacilarin kulenin tepesine cikabilecegine inanmiyormus.

Sadece şu sesler duyulabiliyormus : “Zavallilar! Hicbir zaman basaramayacaklar!” Yarismaya baslayan kurbagalar kulenin tepesine ulasamayinca teker teker yarisi birakmaya baslamislar. Iclerinden sadece bir tanesi inatla ve yilmadan kuleye tirmanmaya calisiyormus.
Seyirciler bagiriyorlarmis: “Zavallilar! Hicbir zaman basaramayacaklar! ..” Sonunda, bir tanesi haric, diger kurbagalarin hepsinin umitleri kirilmis ve birakmislar. Ama kalan son kurbaga, buyuk bir gayret ile mucadele ederek kulenin tepesine cikmayi basarmis. Digerleri hayret icinde bu isi nasil basardigini ogrenmek istemisler. Bir kurbaga, ona yaklasmis ve sormus, “Bu isi nasil basardin?” diye.

O anda farkina varmislar ki, kuleye cikan kurbaga sagirmis!
Hikayenin ozeti su: Gercek mutluluk ve basari icin, evlilerden birinin sagir olmasi gerekir. Yani eslerden birinin bazi seyleri duymamasi, diger bazilarini da gormemesi gerekir. Eslerden her birisi, her soze takilir, her hareketten rahatsizligini aciga vurur ve olumsuz degerlendirirse catisma kacinilmaz olur. Eslerin, birbirlerinde surekli olumlu yonleri gormeleri ve dikkat nazarlarini olumlu yonlerin uzerine cekmeleri gerek. Insanda, olumsuzluklari buyutme ve iyilikleri unutma gibi hic de hos olmayan bir davranis vardir. Tam tersi olursa butun sorunlar bir bir tukenir. Bir evde yasayan iki insandan birinin kadife ya da pamuk olmasi gerekir. Iki fitrat da kirilmaya hazir kiymetli kristal bardaklar gibi olursa, ilk ve kucuk carpismalarda bile kirilmalari muhtemeldir. Ama eslerden biri pamuk olursa ve bu durum bazi haftalarda, ay veya gunlerde birbirlerine devredilirse, siddetli carpismalar bile durdurulabilir. Boyle olunca da carpismalar yerine zamanla muhabbet ve kaynasmalar artar.

Her aile mukaddes bir sirket gibidir ve bu amacla kurulmalidir. Sirketler, maddi krizlerle karsilasinca iflas etmemek icin bazi careler ararlar. Akilli ve ileriyi goren sirket yetkilileri, boyle bir duruma dusmemek icin, isi bastan sIki tutarlar. Onun icin her gun bir kriz cikacakmis gibi davranarak bir koseye yatirim amacli bir seyler atarlar. Her ortamda deger kaybetmeyecek bazi hayatî yatirimlar yaparlar. Iste aynen aile sirketinin istirakcileri de oyle yapmalidir.

Aile saglam manevi temeller uzerine oturmalidir. Maddi temeller uzerine atilan temellerin, curuk oldugu ve eninde sonunda yokluga mahkum olacagi bilinmelidir. Ama bu arada, her aile, hayat devam ederken, karsilasacaklari muhtemel kriz anlarinda can havleriyle yanlis seyler yapmamak icin, isi bastan sIki tutup, kiyiya-koseye bir seyler atmalidirlar. Manevi degerler uzerine kurulan ailelerin birlikteligi, ote dunya buudlu oldugu icin, bu dunyada maddi ve manevi butun engellemelere ve sIkintilara ragmen, Ilahi bir nefesle, gittikce geliserek bir cennet agaci gibi buyur. Bunun, bugun toplumumuzda binlerce ornegi vardir. Bircok insan fakirdir; ama yurekleri zengindir. Fakir ama baskasini dusunen, îsar (din kardesini kendine tercih etme) hasletini yasatan yani baskasi icin yasamayi hayatlarinin esasi haline getiren bu aileler su anda her yerde ornek gosterilmektedir. Bu anlamda zengin olup da gercek saadeti yakalayamamis pek cok ailenin varligindan da haberdariz ki, bunlar, birbirlerini aldatmakta ve ortaklik (maddi birliktelik) bittikten sonra ayrilmaktadirlar.

(alıntı)

teşekkürler...emeğine sağlık..

teşekkürler...emeğine sağlık..

sizinde okuyan gözlerinize sağlık ;)


Aile ve Çocuk

MollaCami.Com