Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Defne’yi Uydudan Takip Programı Son Buldu

Samandağ’ında yumurta bırakmak için çıktığı sahilde sırtına uydudan takip cihazı yerleştirilen yeşil deniz kaplumbağası “ Defne” ile bağlantı koptu.

Yeşil deniz kaplumbağalarının göç yollarının ve yaşam alanlarının belirlenmesi amacıyla 7 Ağustos 2012′de denize bırakılan 60 yaşında, 90 kilo ağırlığındaki Defne’nin sırtındaki uydu takip cihazı, son olarak Mısır’ın Bardawil Gölü’nden sinyal verdi. Defne’nin sırtındaki cihazın pil ömrünün 1 yıl olduğunu belirten Samandağ Kaymakamlığı Bilimsel Araştırma Merkezi Sorumlusu Dr. Bektaş Sönmez, kaplumbağanın denize bırakıldıktan sonra 3 hafta boyunca Suriye, Lübnan, İsrail ve Mısır kıyılarını takip ederek Mısır’ın Bardawil Gölü’ne ulaştığını ve uzun süre burada yaşadığını söyledi. Dr. Sönmez, araştırmanın, yumurtlamak için Samandağ’da gelen yeşil deniz kaplumbağalarının nereye gittiğine ilişkin veri sağladığını belirtti.

Dr. Bektaş Sönmez, dünyadaki 8 türdeki deniz kaplumbağasından 5′inin Akdeniz’de bulunduğunu, Samandağ kumsallarına da yeşil deniz kaplumbağası ve Caretta caretta türlerinin gelip, yumurta bıraktığını kaydetti. Dr. Sönmez, “Bu tür deniz kaplumbağalarının Samandağ sahilinde yuvalama dönemlerini tamamladıktan sonra nereye gittikleri bizim için önemliydi. Bu nedenle Defne adını verdiğimiz yeşil deniz kaplumbağasına uydu takip cihazı yerleştirdik. Elde ettiğimiz verilerin deniz kaplumbağalarının göç yolları ve yaşam alanlarının korunmasına ilişkin birçok yeni bilimsel çalışmalara kaynak olmasını umuyoruz” dedi.


Yerel Haberler

MollaCami.Com