Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Mesir macununu dünya tanıyacak





MANİSA MESİR FESTİVALİ, UNESCO’NUN İNTERNET SAYFASI VE TANITIM KİTAPÇIKLARINDA DÜNYAYA TANITILACAK.

Mesir macununu dünya tanıyacak



AKP Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Uluslar arası Mesir Festivali’nin UNESCO’nun koruması altına alınmasıyla katılımların daha da artacağını bildirdi. Festivalin “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi”ne kaydedilmesinin sevindirici olduğunu belirten Yurttaş, bu gelişmeyi Manisa’nın yurtdışında tanıtımı açısından çok önemli bulduğunu söyledi. Mesir Festivali’nin bundan böyle UNESCO’nun internet sayfasında ve tanıtım kitapçıklarında yer alacağını aktaran Milletvekili Yurttaş, “Bu sadece mesir şenliklerinin değil, aynı zamanda Manisa tarımının, turizminin ve diğer özelliklerinin tanıtımıdır” dedi. “Şehzadeler şehri” unvanıyla bütün dünyaya kapılarını açan Manisa’da Merkez Efendi’nin yaşaması, Hafsa Sultan’ın da Sultan Camii’nde ikamet ederken rahatsızlanmasıyla mesir macununun ortaya çıkışının tarihte ayrı bir önemi ve yeri olduğunu dile getiren Yurttaş, “Mesir macununu bir şekerleme gibi görmemeliyiz. Bu bir gelenektir. Burada insanlar mesir macununu tadı için değil, şifa bulmak için alıyor. Dolayısıyla Mesir Festivali boyunca şifa saçılıyor” şeklinde konuştu. Manisa / cihan


TARİHÇE

472 yıldır kutlanan şenliklerle halka saçılan mesir macununun tarihçesi şöyle: Yavuz Sultan Selim’in eşi ve Kanunî Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Manisa’da hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan sultanın yaptırdığı Sultan Camii Medresesi’nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, diğer hastalara da verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine kâğıtlara sardırılan macunun, Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, her yıl Mart sonunda Sultan Camii’nin önünde toplanır ve böylece Manisa mesir şenlikleri doğar.


41 ÇEŞİT BAHARAT

Hoş kokulu ve lezzetli mesir macunu, halk arasında iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici, hormonları çalıştırıcı özellikleriyle talep gördü.
Mesir macununun içindeki baharatlar şunlar: Zencefil, zulumba, kremtartar, kişniş, kebabiye, havlıcan, Hindistan cevizi, anason, yeni bahar, hiyerşambe, çam sakızı, zağferan, tarçın, üdülkahır, çöpçini, hardal, eskir, karanfil, çivit, meyan balı, tiryak, sarıhelile, raziyane, kimyon, zerdeçal, tarçın çiçeği, karabiber, çörek otu, darıfülfül, ravend, limon tuzu, kakule, şamlı, vanilya, şeker, günbalı, Hindistan çiçeği, limon kabuğu, galanda, tekemercini tohumu, portakal kabuğu.



Yeni Asya Gazetesi


Dünyadan Haberler

MollaCami.Com