Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Tarihimizi Dizilerden Değil, Kitaplardan Öğrenin


Kanuni Sultan Süleyman'ı bir de böyle tanıyın

Tarih dizi izleyerek öğrenilmez! İstanbul Üniversitesi'nden Muhteşem Yüzyıl'ın bilinmeyenleri

Osmanlı Devleti'ne en parlak dönemini yaşatan Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatının, o dönemin ve Kanuni'nin Hürrem Sultan'a duyduğu büyük aşkın anlatıldığı tarih dizisi Muhteşem Yüzyıl, yayınlandığı ilk günden beri gerek harem sahneleriyle gerek savaş sahnel
eriyle oldukça tepki çekti.

Ünlü tarihçiler de dizinin hatalarla dolu olduğunu belirtip diziyi her fırsatta sert bir dille eleştirdi. Hatta RTÜK'e dizi ile ilgili öyle çok şikayet başvurusu yapıldı ki, dizi şikayet rekoru bile kırdı.

Ancak tüm bu eleştiriler, izleyicinin ilgilisi hiç azaltmadı ve rating sıralamasında hep en üst sırada yer aldı.

ÜNÜ ÜLKE SINIRLARINI AŞTI
Dizinin ünü ülke sınırlarını da aştı ve Rusya ve Arap ülkeleri başta olmak üzere pek çok ülke diziyi yayınlamaya başladı. Dizi yayınlandığı ülkelerde de pek çok tartışmaları beraberinde getirdi. Öyle ki Rusya'da dizinin, seçim öncesinde Rusya'daki milliyetçi duyguları kabartmak isteyen Kremlin yönetimini rahatsız ettiği ve TV kanalına, "Osmanlı"yı öven ve tarihi çarpıtan bu diziyi kaldırın" talimatı verdiği bile iddia edildi..

MUHTEŞEM YÜZYIL'IN BİLİNMEYENLERİ
İstanbul Üniversitesi de tarihe, özellikle de Kanuni Sultan Süleyman dönemine duyulan bu ilgiye kayıtsız kalmadı ve Kanuni Sultan Süleyman'ı anlatan, o döneme ışık tutan çok özel bir internet sayfası hazırladı.

KANUNİ DÖNEMİNE AİT ÖNEMLİ 3 ESER
İstanbul Üniversitesi bu internet sayfasında Nadir Eserler Kütüphanesi'nde bulunan Kanuni Sultan Süleyman Han döneme ait önemli 3 tek
nüsha yazma eserin (Divan-ı Muhibbi, Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn, Kitab-ı Bahriye), dijital ortamda sanal galeri üzerinden ulaşılabilirliğini sağladı.

KANUNİ'NİN KALEMİNDEN ŞİİRLER
Sitede Kanuni Sultan Süleyman'ın şiirlerine de yer verilerek, devlet adamlığı yanında farklı yönlerine ve özellikle divan edebiyatı konusundaki ilgisine vurgu yapıldı.

MİMAR SİNAN, MATRAKÇI NASUH VE PİRİ REİS DE VAR
Sitede Kanuni Sultan Süleyman'ın yanı sıra Mimar Sinan, Matrakçı Nasuh ve Piri Reis hakkında da tarihi bilgiler yer alıyor.

bunu biliyorus ..:)


Serbest Kürsü

MollaCami.Com