Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Çocukları Askere Alan Ülkeler Utandırılacak





BM Güvenlik Konseyi, silâhlı çatışmalarda çocukları asker olmaya zorlayan, öldüren veya cinsel tacizde bulunan silâhlı örgüt ve hükümetlerin isimlerini açıklayarak, bunları utandırmayı destekledi.


Çocukları askere alan ülkeler utandırılacak

BM Güvenlik Konseyi, silâhlı çatışmalarda çocukları asker olmaya zorlayan, öldüren veya cinsel tacizde bulunan silâhlı örgüt ve hükümetlerin isimlerini açıklayarak, bunları utandırmayı destekledi. BM Genel Sekreteri ile BM çocuklar ve silâhlı çatışmalar özel temsilcisinin, çocukları kurban eden örgütler ve ülkelerin adlarının açıklandığı yıllık raporların sürdürülmesini destekleyen karar tasarısı, güvenlik konseyince 11 oyla kabul edilirken, oylamada 4 ülke çekimser kaldı. Muhalifler, BM Genel Sekreteri’nin raporunu destekleyenleri, çatışmalarla ilgilenmekten çok utanç listesini bütün ülkelere ulaştırmaya çalışmakla suçluyorlar.

Pakistan, raporu, çatışmaları değil teröristlerin ve suçluların eylemlerini içerdiği gerekçesiyle protesto etmişti. Karar tasarısı, üye ülkelere, bu tür ihlâllerden sorumlu olanları ulusal ya da uluslar arası adlî sistemler kanalıyla adalet önüne çıkarmaları çağrısında bulunuyor. BM Genel Sekreteri’nin Haziran ayında yayınlanan son raporunda, silâhlı çatışmalarda çocukları askere alan, öldüren veya cinsel tacizde bulunan 52 hükümet ve silâhlı örgütün listesi yer aldı. En az 5 yıldır listede bulunan 32 ‘’inatçı suçlu’’ arasında, 7 ülkenin güvenlik güçlerinin adı geçiyordu.


Yeni Asya Gazetesi


Dünyadan Haberler

MollaCami.Com