Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Bütün Mikrobik Hastalıklar Ellerle Bulaşır




Vücut direnci yerinde olan insanların bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski diğerlerine göre azdır. Bu kişiler bulaşıcı bir mikroorganizmayı alsa bile bağışıklık sistemi onu imha eder ve genellikle hastalık oluşmaz. Vücut direncini yüksek tutmak için sağlıklı beslenme, uyku düzenini sağlama ve zararlı alışkanlıklardan uzak durma oldukça önemlidir.

Özellikle kış aylarında vücudun direncini korumak ve sıcaklığını ayarlamak için giyimkuşama dikkat etmek gerekir. Vücut sıcaklığını korumada püf nokta ayaklardır. Ayakları sıcak tutmak, gece üzeri açık kalmamak, vücut direncinin korunması için önemli yollardır. Ancak toplu yaşanılan yerlerde ve cemiyet hayatı içerisinde, direnci yerinde olanlar bile, bulaşıcı hastalıklara maruz kalabilirler. Burada koruyucu tedbirler iki kat önem arz eder.

Toplu yaşanılan yerlerde bulaşmayı engellemek için, öncelikle hasta kişilerin bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Bunun yanında hem genel hem de kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesi
gerekmektedir. Kişisel hijyende de püf nokta ellerdir. Hemen bütün mikrobik hastalıklar ellerle bulaştığından düzenli el yıkama alışkanlığı önemlidir.

Bir de kan yoluyla bulaşan hastalıklar vardır. Bu hastalıklar kan temasıyla bulaşır. Kan teması, ameliyat vb kan kaybına bağlı kan alınma sırasında olabileceği gibi, cerrahi müdahalelerde kullanılan aletlerle ve jilet, tırnak makası gibi kişisel bakım ürünleriyle de olabilir. Mesela diş doktorunda yapılan bir muayene sırasında, iyi steril edilmeyen bir aletten hepatit b gibi bulaşıcı bir hastalık alınabilir.

Ev içinde de kan temasıyla bulaşan hastalıklar vardır. Mesela jilet ve tırnak makası gibi şahsi eşyalar ortak kullanılırsa hepatit b, hepatit c gibi hastalıklar ev içinde de birbirinden geçebilir. Evdeki bu tür hasta kişilerin belirlenmesi ve mümkün olduğu kadar eşyalarının ayrı tutulmalarını tavsiye ediyoruz. Toplu yaşanılan yerlerdeyse jilet, tırnak makası gibi aletleri daha dikkatli kullanmak gerekir.


İnsan ve Hayat Dergisi


Sağlık Haberleri

MollaCami.Com