Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İhmaller Zinciri




Yürekler dağlayan faciaya dâvetiye çıkaran patlamada ihmaller şöyle sıralandı: NATO standartları gereği fünyelerinden ayrı ayrı yerlerde tutulması gereken bombalar fünyelerinden ayrılmadı. Gün ışığında yapılması gereken tasnif kamyon farı ışığında yapıldı. Uzman 4 personelin yapması gereken çalışma 50 acemi erle yapıldı. Denetim gerekçesiyle geç saatlere kadar erler çalıştırıldı. Aşırı yorgunluk, tedbirsizliği de beraberinde getirdi.


GENELKURMAY BAŞKANI ÖZEL: HERŞEY ORTADA, KONUŞMAYACAĞIM

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Afyonkarahisar’da 25 askerin şehit olduğu patlamanın meydana geldiği kışlada incelemelerde bulundu. Gazetecilerin kışladaki incelemelerini sorması üzerine Orgeneral Özel, “Konuşmayacağım. Hiçbir şey konuşmayacağım. Ortada her şey” şeklinde yorumda bulunması ilginç karşılandı.

İhmaller zinciri
Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk, acil olmadığı sürece mühimmat sayımı ve ikmalinin gece yapılmadığını söyledi. Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde düzenlenen bir konferansa katılan Solmaztürk, daha sonra Gelibolu Yarımadası’ndaki şehitlikleri gezdi. Gezi sırasında, Afyonkarahisar’da önceki gece meydana gelen ve 25 askerin şehit olduğu patlamayı değerlendirdi. Kışlalarda acil durum haricinde mühimmat depolarında çalışma yapılmadığını söyleyen Haldun Solmaztürk, güvenlik tedbirleri çerçevesinde mühimmatın olduğu kısımlarda elektrik bulunmadığını vurguladı: “Elektrik olmayan yerde, gece çalışma da yapılmaz. Aydınlatmalar suni olarak yapılıyor. Dolayısıyla gecenin o saatinde bu işin yapılmasını yadırgadım. Bu açıklanabilir bir durum değil. Bir de bu kadar kalabalık askerle bu işin yapılması da ayrı bir muamma.”

Patlamanın büyük ihtimalle tedbirsizlikten kaynaklanmış olabileceğini belirten Solmaztürk, kasıt da aranması gerektiğini vurguladı. Patlamanın bir PKK sempatizanı tarafından da yapılmış olabileceği ihtimali üzerinde durulması gerektiğine dikkat çekerek, “Patlayan mühimmat el bombasıdır deniyor. Tesadüfen kolayca patlaması sözkonusu olamaz. Birinin pimini çekmesi lazım. Geçmişte örnekleri yaşadık. Karakollarımızdan ayrılıp PKK’ya katılanlar oldu. Bunları gözardı etmemek gerek. Olaya kazadır da denemez, kaza değildir de denemez. PKK sempatizanı bir askerin işi olma ihtimali yüksek” dedi.

İhmali olan görevden alınacak
Askerİ kaynaklar, patlamayla ilgili basında çıkan tüm iddiaları, NTV Ankara Temsilcisi Nilgün Balkaç’a değerlendirdi. Sabotaj ihtimalinin de araştırıldığını ifade eden askeri yetkililer “Patlama, yüzde 99 olasılıkla kaza sonucu meydana geldi” diye konuştular. Patlamada kullanılan el bombalarının Amerikan yapımı olduğu iddiasını yalanlayan yetkililer, bombaların Alman yapımı olduğunu açıkladı. Yetkililer, eski tip Alman yapımı bombaların yere düştüğünde patlama özelliğine sahip olduğuna dikkat çekti. Başlatılan soruşturmanın 1 hafta gibi kısa bir sürede sonuçlandırılacağını dile getiren yetkililer, ihmalleri olduğunun tespit edilmesi durumunda cephanelikten sorumlu albayın da aralarında bulunduğu bazı askerlerin görevden alınabileceğini ifade ettiler.

Tasnif yapan askerlerin acemi olduğuna yönelik iddialara da yanıt veren yetkililer, â€œİşlemi yapan askerlerin kıdemleri ya da yeni olmaları fark etmez. El bombaları, sadece sandıklardan alınıp içeriye yerleştiriliyordu” diye konuştular. Askeri yetkililer, nakliyat sırasında otomobil farı ve el feneri kullanıldığı iddiasını da doğruladı. Elektrikle yapılan sevkiyatlarda kıvılcım tehlikesi bulunması nedeniyle tasnif işlemlerinin bu şekilde yapıldığı vurgulandı. Susurluk’tan gelen kamyonların akşam saatlerinde bölgeye ulaştığını belirten yetkililer, “Kamyonlar akşam saatlerinde geldiği için o saatte depoya taşındı. El bombaları kamyonların içinde bekletilmez” dediler.

Kışla içinde ve çevresinde mühimmat aramaya devam

Afyonkarahİsar’da mühimmat deposundaki patlamanın ardından askeri kışla yakınında ikamet eden ailelerin büyük çoğunluğu, geceyi hasarlı evlerinde geçirdi. Patlamanın meydana geldiği Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’nın etrafında bulunan Ataköy Mahallesi’ndeki evler de zarar gördü. Mahalle sakinlerinin büyük bölümü geceyi hasarlı evlerinde geçirmek zorunda kaldı. Burada ikamet edenlerden Yıldırım Danabaş, patlama nedeniyle evlerinin büyük zarar gördüğünü söyledi. Kalacak başka yerleri olmadığı için geceyi ailesiyle evinde geçirmek zorunda kaldığını dile getiren Danabaş, ‘’Evin her yeri cam kırıklarıyla dolu. Sadece yatabileceğimiz bir alanı temizledik ve gece orada kaldık’’ dedi. Süleyman Ürkit de hırsız korkusu nedeniyle evlerini terk edemediklerini söyledi. Evinin çatılarının büyük zarar gördüğünü bu nedenle mutfakta kaldıklarını anlatan Ürkit, yetkililerin hasar tespiti için henüz gelmediklerini bu nedenle de çok mağdur olduklarını kaydetti. Öte yandan Mühimmat Depo Komutanlığı ve Ataköy Mahallesi’nde çevreye dağılan mühimmatların aranması çalışmaları devam ediyor. Patlamanın olduğu bölgede yoğun güvenlik önlemleri olduğu gözleniyor. Bu arada patlamanın ardından Ataköy Mahallesi’ndeki bazı evlere Türk Bayrağı asıldığı gözlendi.


Şehit ve yaralıların kimlikleri belirlendi

Afyonkarahİsar’da mühimmat deposunda meydana gelen patlamada şehit olan ve yaralanan askerlerin kimlikleri belirlendi.

Patlamada şehit düşen askeri personelin kimlikleri şöyle:

Kd. Bçvş. Bedri Nayim (Erzurum)
Kd. Çvş. Murat Döğer (Kırıkkale)
Uzm. Çvş. Hüseyin Apaydın (Balıkesir)
Uzm. Çvş. Cüneyt Akkuş (Ordu)
Onbaşı Fatih Şalgam (Kastamonu)
Onbaşı Burak Kaplan (Çorum)
Onbaşı Emrah Aral (Manisa)
Onbaşı Emrah Kartal (Zonguldak)
Onbaşı Hayri Kaya (Gaziantep)
Onbaşı Emre Yıldırım (Nevşehir)
Onbaşı Ahmet Sandalcı (Kırıkkale)
Onbaşı Mehmet Emre Özer (Gaziantep)
Onbaşı Hüseyin Gökhan Eriç (Isparta)
Onbaşı Tolga Taştan (Bursa)
Onbaşı Ahmet Tosun (Adana)
Onbaşı Burak Ümit Gedik (Erzincan)
Onbaşı Onur Fikret Dülger (Trabzon)
Onbaşı Mücahit Coşkun (Zonguldak)
Onbaşı Barış Öztürk (Eskişehir)
Onbaşı Mehmet Emin Çağun (Iğdır)
Onbaşı Faruk Ergeç (Ankara)
Er Ayhan Kurtçu (Kastamonu)
Er Abdullah Tokgöz (Yozgat)
Er Bayram Uluer (Çorum)
Er Kadir Aydın (Aksaray)



Yaralı askerler:

Hasan Boncuk
Ramazan Yılmaz
Mustafa Durmaz
Gökhan Güldalı
Ufuk Terzioğlu
Feti Tuna
Soner Güleçyüz
Fatih Yüksel

Özel, yaralı askerleri hastanede ziyaret etti

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ile patlamanın meydana geldiği Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’nda incelemelerde bulundu. Orgeneral Özel, Vali İrfan Balkanlıoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Okçin Akşit, Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’la birlikte geldiği Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’nda, yetkililerden bilgi alarak, patlamanın meydana geldiği depo bölgesinde incelemelerde bulundu. Orgeneral Özel, yaklaşık 1 saat 50 dakika süren incelemesinin ardından, Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ile Valiliğe hareket etti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, valilik ziyaretinin ardından beraberindekilerle Afyonkarahisar Devlet Hastanesi’ne geçti.

Hastanede, başhekim Dr. Mehmet Duran tarafından karşılanan Özel ve beraberindekiler, daha sonra patlamada yaralanan 8 askeri ziyaret etti. Orgeneral Özel, daha sonra Başhekim Dr. Duran’ın makamına geçerek yaralıların durumları hakkında bilgi aldı. Ziyaret sırasında hastane giriş çıkışlarında geniş güvenlik tedbirleri alınırken, basın mensuplarının hastaneye girmesine izin verilmedi. Orgeneral Özel, ziyaretin ardından açıklama yapmadan hastaneden ayrıldı.


Yeni Asya Gazetesi


Güncel Haberler

MollaCami.Com