Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


HOLLANDA’DA İFTAR Çadırı Kuruldu





HOLLANDA’NIN başşehri Amsterdam’da kurulan dev iftar çadırı farklı kültürleri bir araya getirdi.

İftar çadırı farklı kültürleri buluşturdu

HOLLANDA’NIN başşehri Amsterdam’da kurulan dev iftar çadırı farklı kültürleri bir araya getirdi. Şehirde faaliyet gösteren Türk sivil toplum kuruluşlarının ortak girişimiyle açılan çadırda ilk gün yaklaşık 2 bin kişiye iftar yemeği verildi. Farklı milletlerden Müslümanların yanı sıra Hollandalıların da büyük ilgi gösterdiği ve iki gün açık kalan çadırda, Ramazan ayına has eğlenceler de sergilendi. İftar çadırının koordinasyonundan sorumlu Aydın Üre, ilkini geçen sene hayata geçirdikleri bu faaliyet aracılığıyla İslâmiyeti ve Müslümanları Hollandalılara doğru anlatmayı hedeflediklerini söyledi.

Gösterilen ilginin kendilerini oldukça memnun ettiğini kaydeden Üre, katılımın yoğunluğundan dolayı çadır dışına da sofra kurmak zorunda kaldıklarını anlattı. Din, dil ve ırk farkı gözetmeksizin toplumda insanlar arasında kaynaşmayı hedeflediklerine işaret eden Üre, “Bugünkü katılıma baktığımızda bunu başardığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü her kesim ve kökenden insan geliyor çadıra. Bu sayede dinimizi anlatabiliyoruz, mutluluk verici. Bu sene iki gün açık kalacak çadırımız. Önümüzdeki sene daha da artar bu süre. Hedefimiz önümüzdeki yıllarda Ramazan ayı süresince çadırı açık tutmak” diye konuştu.


BU TÜR FAALİYETLER KARŞILIKLI HOŞGÖRÜYÜ ARTTIRIYOR

TÜRKİYE’NİN Rotterdam Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi İsmail Hilmi Bilgi ise, bu tür faaliyetlerin karşılıklı hoşgörüyü arttırdığına işaret etti. Aynı zamanda paylaşma ayı olan Ramazan’a has iftar çadırlarının Avrupa’da hayata geçirilmesinin önemine değinen Bilgi, “Anadolumuzda insanlarımız Ramazan’da mümkün olduğunca çok kişiye iftar verir. Anadolu’dan gelen insanlarımızın çocuklarının aynı geleneği Hollanda’da sürdürmeleri bizim kültürümüzün yansıması. Bu vesileyle kültürümüz ve inancımız tanıtılıyor” dedi.

Bu coşkunun sadece Amsterdam ile sınırlı kalmaması gerektiğine vurgu yapan Bilgi, bunun diğer şehirleri de kapsayacak şekilde genişlemesi gerektiği üzerinde durdu. İftar çadırlarının Hollandalılarla Müslümanlar arasında sağlıklı bir iletişim köprüsü kurduğunu belirten Hollandalı Müslüman akademisyen Abdülvahit van Bommel da, bu tür etkinlerin arttırılmasını istedi. Avrupa’da son yıllarda İslâmiyete ve Müslümanlara yönelik eleştirilerde artış yaşandığını kaydeden Bommel, “İnsanlar ve kültürler arasında insanî olanı ortaya çıkaracak, kaynaşmayı sağlayacak platformlar oluşturulmalı. Bu sayede sağlıklı tanıtım yapılabilir. Bu iftar çadırı bunun mütevazi örneği” dedi.


Yeni Asya Gazetesi

güzelmiş


Dünyadan Haberler

MollaCami.Com