Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Sihlere Sarık Özgürlüğü

ABD'nin Washington eyaletinde Sih dinine mensup polislerin sarıkla hizmet etmelerine imkân tanındı. Kanada, İrlanda, Yeni Zelanda gibi ülkeler, o dine mensup polislerine daha önce bu hürriyeti tanımışlardı.

Sih dini Hindistan'da zuhur etmiş monoteist bir dindir. Bu dine bağlı olan erkeklerin sakal bırakmaları ve başlarına sarık sarmaları olmazsa olmaz bir şarttır.

Yıllarca önce İngiltere'de, motosiklet kullanan Sihler, başlarına kask geçirme mecburiyetinden muaf tutulmuştu. Çünkü medenî bir ülkede din, inanç, inancına göre yaşamak hürriyeti önde gelir.

O gibi ülkelerde, bizdeki Şapka Kanunu gibi acayip kanunlar olamaz. Mesela bugün İngiltere'de, isteyen papaz şapkası, silindir şapka, kolonyal şapka; isteyen fes, Müslüman sarığı, Hindu sarığı; Arap kefiye ve ageli, velhasıl dünyada ne kadar serpuş (başlık) varsa başına geçirebilir. Kıyafet ve serpuş çeşitliliği orada tabiî görülür.

Bizde, yakın tarihimizde nice dalgın Müslüman, camiden çıkarken namaz takkesini başında unuttuğu için tutuklanmıştır.

Ne ağır suç değil mi? Devrimleri ihlal etmiş!

Medeniyet başın üzerindeki serpuşta değil, içindeki akılda, kültürde, ilimde, irfanda, adalet duygusunda, vicdandadır.

Bugünkü Anayasamızda şapka giyme inkılâbı vardır. Bu inkılâpla ilgili kanunun değiştirilmesini teklif etmek bile yasaktır. "Şapka İksası (giyilmesi) Hakkındaki Kanun"a göre, her vatandaş başına "medenî milletlerin serpuşu" olan şapkayı geçirmek zorundadır. Bu kanuna göre şapka giymemek suçtur.

Benim çocukluğumda 1940'lı yıllarda, şehirlerde herkes şapka, köylerde kasket giyerdi. Şimdi halkın çok büyük kısmı başı açık geziyor.

İşin en komik tarafı da, şapka şapka şapka uygarlık diye tepinen koyu Kemalistlerin da artık şapkasız gezmeleridir. Bu Kemalizme hıyanet ve devrimlere ihanet değil midir?

Avrupa Hıristiyan medeniyetinde başındaki şapkayı çıkartmak saygı gösterisidir. İslamda ise başı açık gezmek, başını açmak çok ayıptır.

Namaz kılarken Müslüman erkeğin başının kapalı olması gerekir. Başı kapalı olmak namazın edeplerindendir, Sünnettir.

Camilerde devamlı olarak başı açık namaz kılan kardeşlerimi görünce bilseniz ne kadar yadırgıyorum.

Geçenlerde sabah namazı için tarihî camilerden birine gitmiştim. Etraf ev ve apartman doluydu ama cemaat on kişi kadardı. Bir tane olsun dindar liseli veya üniversiteli yoktu. Muhterem imam efendi geldi, geride sünnet kıldı, baktım başı açıktı... İçimden ne kadar üzüldüm, kırıldım...

Hindistan'a otoriter bir rejim gelse, sarık gericiliktir, papaz şapkası uygarlıktır, herkes şapka giyecektir diye bir kanun çıkartsa, başta Sihler olmak üzere yüz milyonlarca insan isyan eder, yer yerinden oynar. Şapka Kanunu çıkarıldığı zaman Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde isyanlar çıkmış ama şiddetle bastırılmıştı.

Şapka yüzünden din âlimleri asılmıştır.

Erzincan'da, bohçacılık yaparak hayatını kazanan Şalcı Bacı adındaki kadıncağız, Şapka Kanunu için "Böyle kanun mu olurmuş..." gibisinden bir laf ettiği için İstiklal Mahkemesi kararıyla asılmıştır.

Uygarlaşmak öyle kolay olmuyor.

Uygarlaşa uygarlaşa bugünlere geldik. Seks azgınlıkları, fuhuş, ahlaksızlık, iffetsizlik, müstehcen yayınlar, dinsizlik, densizlik, çıplaklık gırla gidiyor.

Olacak o kadar.


Mehmet Şevket Eygi
araştırmacı yazar


Mehmet Şevket Eygi

MollaCami.Com