Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Gazete ilanıyla satılan 16 cami!




Resmi ilanlarda, satılacak bazı cami ve mescitler ile cami arsalarının bilgileri ile satış fiyatları yer alıyor
Ömer Erim Baştimar/Cemal Coşkun'un haberi:


Kastamonu'da, çok sayıda cami, mescit ve cami arsalarının ilana çıkılarak satıldığı bildirildi. Merkez Vakıflar Memurluğu'nun 1937 yılında dönemin yerel gazetelerine verdiği resmi ilanlarda, satılacak bazı cami ve mescitler ile cami arsalarının bilgileri ile satış fiyatları yer alıyor.


Kastamonu'da yayın yapan gazetelerin İl Halk Kütüphanesi arşivinde yer alan 1937 yılına ait nüshalarında, Merkez Vakıflar Memurluğu'nun bazı cami ve mescitlerin satışı için ilanlar verdiği görülüyor.





Araştırmacı Erdal Arslan, Kastamonu'da cumhuriyetin ilk yıllarında cami, mescit ve cami arsalarının satıldığının o zamanki resmi kurumların ilanlarında görülebildiğini söyledi.


Araştırmalarına göre, o tarihlerde Kastamonu'da 28 cami ve mescidin satıldığını dile getiren Arslan, resmi ilanla satılan camilerden birinin de Küpçüğez Camisi'nin olduğunu belirterek, ''Bazı kaynaklarda bu caminin satın alınarak, depo ve ahır olarak kullanıldığı aktarılmaktadır'' dedi.


Camilerin yanı sıra camilere ait mal varlıkları ve hayratlarının da o dönemde satıldığını anlatan Arslan, resmi ilanlarda Nasrullah Camii Vakfı'na ait bir odanın da satılması için ilan verildiğini ifade etti.


Arslan ''Örnekleri çoğaltacak olursak; Ahir Ali Mescidi'nin, Medrese-i Atabey'in, Bey Çelebi Medresesi'nin, Alaca Mescit'in, Koyunlu Mescit'in kendisi ve arsası satılanlardan bazılarıdır'' ifadesini kullandı.


Kastamonu'da yayın yapan ve haftada 2 kez çıkan Doğrusöz Gazetesi'nin 28 Mayıs 1937 tarihli sayısında yer alan ilan şu şekilde:

''Merkez Vakıflar Memurluğu'ndan:


Yukarıda cins ve mevkii yazılı cami ve mescitlerle arsaların, hizalarında gösterilen bedellerle satılmak üzere 25/5/947 (937) tarihinden itibaren açık artırmaya konulmuştur. İstekliler ihale günü olan 15/6/937 salı günü saat on beşte yüzde yedi buçuk teminat akçalar ile Vakıflar İdaresi'nde hazır bulunmaları ilan olunur.''

Haber7


Güncel Haberler

MollaCami.Com