Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


evdeki iki tehlike ... poşet çay ve damacana ...

Hayatımızı kolaylaştıran birçok ambalaj aslında insan sağlığı için büyük tehlike oluşturuyor. Zımba teli bulunan poşet çaylar, yıpranmış damacanalar kansere yol açabiliyor. Radyokimyager Dr. Memduh Sami Taner evimizdeki tehlikeleri anlattı. 07.01.2007 tarihli Vatan-Pazar’da yayınlanan bu haberi Türkan Hiçyılmaz yapmış. Mutlaka okuyun.

Metal zımbalı poşet çayları içmeyin

Poşet çaylar çok pratik. Bu yüzden de kullanımı hızla artıyor. Ancak dünya zımba telli poşet çayları terk etmesine rağmen (zımba yerine poşete, ip doğal yapıştırıcı ya da dikiş ile tutturuluyor) Türkiye’de hâlâ metal zımbalı poşet çayları satılıyor. Bu insan sağlığı için çok tehlikeli. Çünkü metal zımbalı poşet çay, sıcak suyun içine girdiğinde ve uzun süre bekletildiğinde, çay poşetindeki metal çözünüme uğruyor. Bu da vücutta metal birikimine yol açıyor. Vücutta biriken ağır metal iyonları karaciğer, beyin, akciğerde çeşitli sorunlara ve kansere neden oluyor.

Özellikle limonlu çay içenler kesinlikle metal zımbalı poşet çay kullanmamalı. Çünkü limon asit özelliğinden dolayı metalle tepkimeye girip metalin çözülmesine ve vücuda daha fazla metal yüklenmesine neden oluyor. Poşet çayları alırken ya da kullanırken dikkatli olmak gerekir. Dokunduğunuzda naylon hissi veren metal zımbalı poşet çayları almayın. Onun yerine lifli, doğal malzemeden yapılan, ipi dikişle ya da yapıştırılarak tutturulmuş çayları tercih edin. Önce şekeri atın. Çünkü şeker suyu soğutacak ve metalin çözülmesini engelleyecek. Su mümkün olduğunca ılık olmalı. Ve metal zımbalı poşet çay su içerisinde en fazla iki dakika bekletilmeli. Aslında salt bitkiyi suda kaynatarak hazırlamak en sağlıklı yoldur.

Konservede metalik tat tehlike sinyali

Konserve balık gibi yiyeceklerin konulduğu teneke kutu dediğimiz ambalajların, iç yüzeyi plastik malzemeyle kaplı ise standartlara uygundur. Fakat bu tür bir önlem alınmadan salt metal ambalaj ile gıda veya gıda maddesinin suyunun teması söz konusu ise, tüketilecek yiyeceklere çok dikkat edilmeli. Uzun süre beklemiş gıdaların tüketilmesi çok risklidir. Bu nedenle son kullanma tarihine yakın ürünler tüketilirken “metalik bir tat” hissedilirse, gıdanın tüketilmesi sakıncalıdır. Son kullanma tarihi geçmemiş olsa bile bu tür bir tat alınıyorsa, o yiyecekler tüketilmemeli, tüketicilerin başvurması gereken noktalara veya ilgili firmaya bu konuda şikayet bildirimi yapılmalıdır.

En sağlıklısı cam şişe

Alüminyum folyo ve streç film bazı maddelerle bir araya geldiğinde reaksiyona geçip çözülür. Özellikle uzun süre alüminyum folyo da kalan sıcak, sulu, asitli yiyecekler aşınmaya neden olabilir. Bu malzemelerin sürekli kullanımı halinde ise Alzheimer ve kanser gibi birçok ciddi sağlık sorununa neden olabilir.

Plastik damacanalar da sağlık açısından sakıncalıdır. Çünkü evimize içmek için aldığımız kaynak suları çeşme sularına göre daha aşındırıcıdır. Bu nedenle bilinen ve güvenilen firmalar dışındaki yerlerden su alınmamalıdır. Çünkü tüketicinin sağlıksız damacanayı çıplak gözle anlaması mümkün değildir. Ayrıca bu konuda yeterli denetim olup olmadığı da şüpheli bir durum. Bunun için gerek su gerek yiyecekler açısından cam ambalajlar her zaman en sağlıklısıdır.

Streç filmi pişirme sırasında kullanmayın


Streç film plastik bir malzeme olduğu için dikkatli kullanılmalıdır. Özellikle sıcak yiyeceklerin saklanmasında kullanılmamalıdır. Çünkü ısı ile temasında çok çabuk erir ve plastikteki zararlı kimyasal maddeler yiyeceklere, oradan da insan vücuduna geçer. Ayrıca yemeklere karışmaması için ısıtma-pişirme esnasında kaplarda ve gıdaların iç yüzeylerinde kesinlikle bulunmaması gerekir.

Plastik bardak kanser nedeni

Köpük, plastik bardak ve malzemeler ile sıcak yiyecek-içecek tüketimi kesinlikle terk edilmesi gereken alışkanlıklardır. Sağlık Bakanlığı bu duruma müdahale etmelidir. Maliyeti düşürmek ve daha çok kâr elde edebilmek için üretilen “çok ince” plastik bardak ve tabaklar 70-90 derece sıcaklığındaki sıvılar içine konduğunda tehlike yaratır. Sıcak sıvı, plastik malzemeyi eritir. Toksik maddeler ilk önce sıvıya sonra ağız yoluyla vücuda geçer ve kansere yol açar. Sıcak su ile ilişkiye en az geçme ihtimali, kağıt bardaklar için geçerlidir. Özellikle ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği’nde kağıt bardak yaygın olarak kullanılıyor.

Alüminyum folyoyu fırına koymayın


Alüminyum folyoyu tamamen koruma amaçlı olarak kullanmak yani yiyeceği folyoya sarıp buzdolabına koymak sağlıklıdır. Ancak saklanacak gıdanın ıslak, çok tuzlu ya da limonlu olmaması gerekiyor. Alüminyum folyoya ısıtma işlemi uygulamak, balık v.s yiyeceği alüminyum folyoya sarıp fırında pişirmek sakıncalıdır. Çünkü yüksek ısı ve yiyeceklerin pişirilmesi esnasında çıkan kimyasal içerikli buhar, alüminyum folyo ile reaksiyona girebilir. Alüminyum metal çözünerek gıdaya karışır. Bu da vucütta metal birikimine sebebiyet verir. Kanser, akciğer ve karaciğer hastalıklarına yol açabilir. Alüminyum folyo yerine mumlu kağıt tercih edilmeli.

Yıpranmış damacanayı geri gönderin

Damacanaların hammaddesinde fosgen adı verilen, savaşlarda yaygın şekilde kullanılan kimyasal zehirli bir gaz dahi bulunuyor. Yıprandığında ve içinde uzun süre su bekletildiğinde, damanacayı oluşturan plastikteki birçok tehlikeli kimyasal suya karışabiliyor. Bu kimyasallar mide, karaciğer, sinir sistemi ve akciğer dokusunda tahribata yol açıyor. Bu yüzden evinize gelen damacananın yıpranmamış olmasına özen gösterin. Damacanaların son kullanma tarihlerini üretici firmalarda bulunması gereken bir dedektör belirliyor. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’e göre üretici firmaların bu dedektörleri bulundurmaları için 31 Aralık 2007’ye kadar süreleri var. Şu anda firmalar damacanalarını kendi istedikleri sürece kullanabilirler. Tek kullanımlık pet şişelerde ise bu tehlike yok.

07.01.2007 Vatan-Pazar

ayın faydAlı paylaşımı yapan üyeyi seçtittirecek bir paylaşım daha

okuyan gözlerinize sağlık kardeşim...

emeğinize sağlık çok faydalı bir paylaşım olmuş allah razı olsun daha bilinçli daha dikkatli olabiliriz inşallah.
bu arada molla camiyi çook özledim ;) uzun süredir gelemiyor, paylaşımlara bakamıyorum :-[

Eski evimizin orada su bayisi vardı, dağıtım yeri yani, boş damacanaları baya hortumla çeşme suyuyla bir durlattırıp doluma veriyorlardı düşünün artık :-\

Market ve büfelerde sular plastikte olmaları yetmiyormuş gibi birde güneşe maruz kalıyorlar, tehlike katmerleniyor.

Elimizden geldiği kadar dikkat etmeye çalışıyoruz bu meselelere, tedbir bizden takdir Allah'tan ::)

h_ü_l_y_a kardeşim arayı kapatırsınız meraklanmayın ;)

ne yapacağız yediğimiz içtiğimiz her şey katkılı


Eski evimizin orada su bayisi vardı, dağıtım yeri yani, boş damacanaları baya hortumla çeşme suyuyla bir durlattırıp doluma veriyorlardı düşünün artık :-\

Market ve büfelerde sular plastikte olmaları yetmiyormuş gibi birde güneşe maruz kalıyorlar, tehlike katmerleniyor.

Elimizden geldiği kadar dikkat etmeye çalışıyoruz bu meselelere, tedbir bizden takdir Allah'tan ::)



En çok kullanılan ve sağlık kısmı gözardı edilen şey plastik şişelerdeki sular ve içecekler..hatırlatma ve bilgilendirme için teşekkürler cepni kardeşim
Ufak ve basit gibi görünüp sağlığımızı ciddi oranda riske attıgımızın farkında olmadan kullanıyoruz bu ürünleri..sonra hastalıklar üzüntüler sıkıntılar beraberinde geliyor..

Aslında düşünmedigimiz bir noktayı söylemişsin anise kardeşim..plastik damacan yada şiselerdeki sular cogu yerde dolapta degil. direk güneş altında yada sıcak ortamlarda bulunduruluyor..her ne kadar aldıgımız yerde güneş altında olmayıp dolapta olsada ;taşınma esnasında kamyonlarda, özellikle yaz aylarında saatlerce hatta günlerce güneşe direk maruz kalıyor..ve dolaptan aldım dediginiz o ürün, oraya gelene kadar kimbilir ne kadar sıcaklıga ve güneşe maruz kalmış oluyor ?

Plastik maddelerde bulunan ve oda sıcaklıgında dahi çözülebilen,ve kanserde dahil bir çok hastalığın müsebbibi olan bpa maddesi bu sıcaklıkla rahatlıkla gıdalara geçmiş oluyor..bizde bunları tüketiyoruz..

maliyeti plastige nazaran yüksek olsada, en sağlıklısı tabiki cam şişeler..tabi bu hususta üreticilerin de duyarlı olması ve cam şişe sularını ve içeceklerini halkın hizmetine daha fazla sunması gerekiyor ::)

Alışveriş esnasında elimiz plastik ambalaja uzandığında,şunu hatırlamak faideli olacaktır ;
plastik şise yada ambalajdaki ürün, fiyat olarak daha ucuz ,cam olanlar ise daha pahalı ..dogal olarak ekonomik olanı alayım derken, diger taraftan aldıgınız o plastik ambalajlı ürünlerin sizi sinsice zehirlemesi durumunda hastane ve ilaç masraflarınızla yaptıgınız ekonomi size ekstra maliyet olarak geri dönecek..bu maddi kısmı..birde hastalığın getirecegi fiziksel ve ruhsal sıkıntılar cabası..Hele Allah korusun kanser vs gibi hastalıklarda ise durum daha vahim..

İçinde katkı maddesi ve kansorejen madde içeren bir çok ürünü de kullanıyoruz bilerek yada bilmeyerek :-\ Fakat en azından zararını bildigimiz ve hayatımızdan çıkarması kolay olanlara dikkat etmekle başlayabiliriz ::) Önce tedbir sonra takdir ;)

yediğimiz ekmek içtiğimiz su ve süt gibi
temel ihtiyaçlarda bile katkı maddesi varken kişi ne kadar engel olur
merak ediyorum
ben kırsal kesimde yaşamama rağmen dikkat etmeme rağmen yarısını engelledim sayılır
kaldıki şehir merkezlerinde yaşayan
devamlı marketten çocuğun istediği şeyleri satın alan anne babalar ne yapacaklar acaba

geçen gün gördüm bir firma 20 lt lik cam damacana çıkarmış...

ama pahalı diğerlerine göre..

yine yeni yeniden paran varsa sağlığında vara döndü olay :-\


Sağlık Rehberi

MollaCami.Com