Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Çocuklarda Şişmanlık

1- Aileye bağlı faktörler

İdeal olarak bakıldığında ebeveynler, sağlıklı yaşam biçiminin oluşturulmasını sağlar. Aile bireyleri arasında sağlıklı iletişimin ve atmosferin oluşturulması, kilo kaybını desteklemek için aile içinde oluşabilecek stres faktörlerinin azaltılması anne-babalarımıza bağlıdır. Anne-babalar bu görevlerini yerine getirirken çocuklar için bir model teşkil eder. Eğer ebeveynler, doğru besin tercihlerini yaparken yetersiz kalırsa ve daha az aktif yaşam tarzını benimsemişlerse, o yetişkinlerin çocukları da onları taklit edecektir. O zaman anne ve babaya düşen çok önemli bir görev var.

Anne veya babanın kendine özgü tuttuğu beslenme ve aktivite kaydı olur ve yediklerini takip ederse, kilolu çocuğunda bu durumu görerek yediklerini ve yaptığı fiziksel aktiviteyi kontrol edebilme şansı artacaktır.

Böylece doğru besin seçimi ve ailede gördüğü fiziksel aktivite yapılmalı kavramı da oluşacaktır. Ebeveynlerin besin tercihleri ve besin satın alma alışkanlıkları, çocukların alışveriş sırasında tercih ettikleri sağlıklı veya sağlıksız besinler üzerinde etkili olduğunu biliyoruz.

2- Kişisel engeller

Çocuklarda yapılan olumlu beslenme davranışı değişikliğiyle kilo kaybettirme, çocuğun şişmanlık problemini kendi kendine kontrol altına alabileceğine olan inancıyla ilgili. Ayrıca kilo kaybetmedeki zorlukların farkına varmasına, şişmanlığın medikal problemlere dayandırılmasına veya ailesel problemlere, aile bireylerinin çocuğun diyet yapmasına olan isteklerine bağlı. İstek yoksa başarı da yok! Ama bazı durumda bazen motivasyon yetersiz kalabilir. Şişman çocukların sağlıklı beslenme değişimi ve egzersizle tanıştırılmasında motivasyonun önemi büyük ve iyi planlanmalı.

3- Sosyokültürel engeller

Yapılan birçok çalışmada yüksek enerji yoğunluğu, karbonhidrat ve yağ içeren, ucuz besinlerin artan tüketimiyle çocukluk çağı şişmanlığı arasındaki ilişkiden bahsedilir. Sağlıklı beslenmede yer alan besinlerin çok pahalı olacağı kanısı yaygın. Sağlıklı besin tatsızdır, hazırlaması zordur düşüncesi toplumun her kesiminde çok ciddi bir önyargı olarak karşımıza çıkar. Fast food yiyeceklerin lezzetli olması, uygun ve rahat koşullarda rafine edilmiş ürünlerle, şeker ve yağ ilave edilerek hazırlanıyor olması ve ucuz olmaları onların popüleritesini artırır. Sebze ve meyveyi az yemek şişmanlığı tetikler. Fast food tarzı besinleri sunan restoranların genellikle porsiyon miktarları büyüktür, enerji yoğunluğu az olan et, balık, meyve ve sebzeler porsiyonları başına fiyatları daha yüksek ve iştahı daha az baskılayıcı besinlerdendir.

4- Tedavi planında etkili olan diğer faktörler

Kilo problemi yaşayan çocukların tedavisi farklı birimlerin görüşleriyle ortak bir tedavi planı yaklaşımıyla olabilir. Anne-babayla olan ilişki, beslenme eğitimi, fiziksel aktivite eğitimi ve davranış değişikliği tedavisi bunlardan bazıları. Bu unsurların hepsi bir arada başarılı bir beslenme programınız olur.

Uzm. Dyt. Selahattin Dönmez


Çocuk Egitimi ve Gelişimi

MollaCami.Com