Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Dinlemenin önündeki 12 engel

Dinlemenin önünde 12 engel vardır. bunlardan bazılarını çok sık kullandığınızı göreceksiniz. Bazıları ise belli durumlar ve kişiler için kenarda tutulurlar. Herkes bu engelleri kullanır, bu yüzden bunların birçoğu size tanıdık gelirse endişelenmeyin. Bu, engellerinizi gerçekten kullandığınız sırada, onların daha çok farkında olmanız için bir fırsattır.

1-Karşılaştırma
2-Akıl okuma
3-Tekrarlama
4-Süzgeçten geçirme
5-Yargılama
6-Düşüncelere dalma
7-Özdeşleştirme
8-Öğüt verme
9-Ağız kavgası yapma
10-Haklı çıkma
11-Konu değiştirme
12-Rahatlatma

1-KARŞILAŞTIRMA
Karşılaştırma dinlemeyi zorlaştırır, çünkü sürekli olarak kimin daha gösterişli, daha yetenekli, duygusal olarak daha sağlıklı olduğunu değerlendirmeye çalışırsınız-siz mi yoksa diğer kişi mi?- Bazı kişiler kimin daha çok acı çektiğine ve kimin daha büyük bir kurban olduğuna odaklanırlar. Birileri konuşurken kendi kendinize şunu düşünürsünüz.: "Ben bu kadar iyi yapabilir miydim?... Ben daha çok zorlanmıştım, o zorun ne olduğunu bilmiyor... Ben daha çok kazanıyorum... Benim çocuklarım daha zeki." Fazla birşey anlayamazsınız, çünkü daha iyi olup olmadığınızı anlamaya çalışmakla çok fazla meşgulsünüzdür.

2-Akıl okuma
Akıl okuyan kişi, insanların ne dediğine pek dikkat etmez. Aslında o, genellikle, söylenenelere güvenmez. Diğer kişinin gerçekten ne düşündüğünü ve ne hissettiğini görmeye çalışır. "Gösteriye gitmek istediğini söylüyor, ancak yorgun olduğuna ve dinlenmek istediğini söylüyor, ancak yorgun olduğuna ve dinlenmek istendiğine bahse girerim. Gitmek istemediğinde onu zorlasaydım kırılabilirdi." Akıl okuyan kişi, gerçeği görme çabasıyla, sözcüklerden çok ses tonuna ve gizli işaretlere dikkat eder.
Siz de bir akıl okuyucuysanız, büyük olasılıkla, insanların size nasıl tepki verdiğiyle ilgili varsayımlarda bulunuyorsunuz. "Bahse girerim ki benim berbat cildime bakıyor... Benim aptal olduğumu düşünüyor.... Utangaçlığım yüzünden pes etti" Bu görüşler sezgilerden, önsezilerden ve üstü kapalı kaygılardan doğar, ancak diğer kişinin size gerçekten ne söylediğiyle pek ilgisi yoktur.


Kişisel Gelişim

MollaCami.Com