Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Adalet nedir?

Adalet nedir?

Sual: Tanri’nin yaptiklari aklima uymadigi için inanmiyorum. Tanri bizi zoraki bir sinava sokuyor.Örnegin ben okula gidip,sinavlari kazanirsam mezun olur,diploma alirim. Gitmezsem mezun olamam.Ama burada okula gitmek veya gitmemek gibi bir seçenegim var.

Halbuki,bu dünyaya gelirken ve kulluk imtihanina girerken, bana bir sey sorulmadi. Sorulsaydi,ben bu imtihana hiç girmezdim.Belki bir hayvan veya toprak olmayi isterdim.Bana sorulmadan yaratip da,sonra beni sorguya çekmek adalete uyar mi? Böyle tanri nasil adil olabilir?

CEVAP

Allahü teâlânin adaleti ile kullarin arasindaki adalet birbirine benzemez.Yanlis olarak kullara benzetildigi için isin içinden çikilamiyor.

Insanlar arasindaki adalet,bir âmirin,ülkesini idare için koydugu kanunlar içinde hareket etmesidir.Zulüm ise,bu kanunun disina çikmaktir.

Her seyi yoktan yaratan Allahü teâlâ,hakimler hakimi,her seyin asil sahibi ve tek yaraticisidir.Üstünde bir âmiri, sahibi yoktur ki,Onu bir kanun altinda bulundursun.Bundan dolayi,(Allah’in yaptigi su is,adalete uymuyor)denilemez.
Adaletin bir baska tarifi ise kendi mülkünde olani kullanmak demektir.

Zulüm ise,baskasinin mülküne tecavüzdür.Kâinat ve içinde bulunan her seyin yaraticisi Allahü teâlâ olduguna, Ondan baska yaratici bulunmadigina,hiçbir kimse,hiçbir seye sahip olmadigina göre,Rabbimizin yaptigi isler,hiç kimsenin malina,mülküne tecavüz degildir.Onun yaptigi isler için, (Adalete uymuyor)denilemez.

Yasak ettigi bir seyi,daha sonra serbest birakabildigi gibi, önceden serbest ettigi bir seyi de daha sonra yasaklayabilir.Mülk Onundur,diledigi gibi kullanir. Kimsenin bir sey sormaya hakki yoktur.Allahü teâlâ dileseydi,sizi kedi köpek olarak da yaratabilirdi.

Niye beni hayvan yarattin demeye hakkiniz var mi idi? Bakkaldan çay sekeri aliriz,kimimiz onunla çay içeriz, kimimiz de helva yapar yeriz.Sekerin bir sey demeye hakki var mi? Ne diye falanca bakkaldan aldigini çayda içtin de, beni helva yaptin diyebilir mi? Madem seker benim malimdir, mülkümdür; onu diledigim gibi kullanirim.

Baskasinin bu sekerle niye helva yaptin demeye hakki olamaz.
Allahü teâlânin indinde de,canli-cansiz,insan-hayvan hepsi onun mülküdür.Diledigi gibi tasarruf eder,hiç kimse bir sey soramaz.Bize konusma özelligini veren de odur.Mülk Onundur. Her seyi ve herkesi yoktan var eden Odur.Söyle yapani Cehenneme,söyle yapani Cennete koyarim dedi.

Imtihana soktu.Kazanani Cennete,kaybedeni Cehenneme atti. Aslinda imtihan yapmadan da,istedigini Cennete,istedigini de Cehenneme koyabilirdi.Mülk onundur,baskasinin malina mülküne tecavüz yok ki,adalete uyulmuyor densin.

Allahü teâlâ,yarattiklarinin hepsini Cehenneme atsa,yine adaletsizlik olmaz.Ama O merhamet etmis,sunlari yapani Cennete koyarim demis,bu da Onun bir ihsanidir.Cehenneme atsa idi bir sey diyebilir miydik,itiraz edebilir miydik? Etsek bile,elimize ne geçerdi?

Seyyid Abdülhakim Arvasi hazretlerinin,bir ateiste verdigi cevabin bir bölümü söyledir:

1- Günah isleyecegin zaman,Onun rizkini yeme! Rizkini yiyip de,Ona isyan dogru olur mu?

2- Ona asi olmak istersen,Onun mülkünden çik! Mülkünde olup da,Ona isyan layik olur mu?

3- Ona isyan etmek istersen,gördügü yerde günah isleme! Onun mülkünde olup,rizkini yiyip,gördügü yerde günah islemek, uygun olur mu?

4- Can alici melek gelince,tevbe edinceye kadar izin iste! O melegi kovamazsin.Kudretin var iken,o gelmeden önce tevbe et! O da,bu saattir.Zira,ölüm melegi ani gelir.

5- Kiyamette,(Günahkârlar Cehenneme gitsin)denince,ben gitmem diyebilir misin?

Siz,yokluk diyarindan,bu varlik alemine,kendi isteginizle gelmediginiz gibi,oraya da,kendi isteginizle gidemezsiniz. Gözleriniz,kulaklariniz,diger organlariniz,girip çiktiginiz bütün mahaller,özetle,ruh ve cesedinize bagli bütün aletler, sistemler,hepsi Allahü teâlânin mülk ve mahlukudur.

Siz Ondan hiçbir sey gasp edemezsiniz! O görür,bilir,isitir ve her var olan seyi,her an varlikta durdurmaktadir. Hepsinin idaresinden bir an gafil olmaz.Mülkünü kimseye çaldirmaz.Emirlerine uymayanlarin cezasini vermekten de, aciz kalmaz.

Bir hadis-i kudsi meali söyledir:

(Önce gelenleriniz,sonra gelenleriniz; küçügünüz, büyügünüz; dirileriniz,ölüleriniz; insanlariniz,cinleriniz; en itaatli kulum olsaniz,büyüklügüm artmaz.Aksine,hepiniz, bana karsi duran,Peygamberlerimi asagi gören,düsmanim olsaniz, ilahligimdan bir sey eksilmez.

Allahü teâlâ,sizden ganidir,Ona hiçbiriniz lazim degildir. Siz ise,var olmaniz ve varlikta kalabilmeniz için ve her seyinizle,hep Ona muhtaçsiniz.)

Allahü teâlâ,vücut makinenizi isletip maksada göre kullanmaniz ve istifade etmeniz için elinize teslim ediyor. Bütün bunlari,size ve iradenize ve yardiminiza muhtaç oldugundan degil,mahluklari arasinda size ayri bir mevki vererek,mutlu olmaniz için yapiyor.

Ellerinizi,ayaklarinizi,kullanabildiginiz her uzvunuzu, arzunuza birakmayip da,yüreginizin atmasi,kanlarinizin dolasmasi gibi,sizden habersiz kullansaydi,her isinizde, zorla,refleks hareketleri ile, çolak el,kuru ayak ile yuvarlasaydi,her hareketiniz bir titreme olsaydi ne yapabilirdiniz?

Dogmadan önceki,dogdugunuz zamanki halinizi düsünüyor musunuz? Üzerinde yatip kalktiginiz, yiyip içtiginiz,gezip dolastiginiz,dertlerinize deva,korkulara,sicaga,soguga, açliga,susuzluga,yirtici ve zehirli hayvanlarin ve düsmanlarin hücumlarina karsi koyacak vasitalari buldugunuz su yer küresi yapilirken,taslari,topraklari hilkat firinlarinin ateslerinde pisirilirken,suyu ve havasi,kudret kimya hanesinde imbiklerden çekilirken,siz nerede idiniz,ne içinde idiniz,hiç düsünüyor musunuz?

Bugün,bizim dediginiz karalar,denizlerden süzülüp ayrildigi, daglar,dereler,ovalar,tepeler yerlestigi zaman,acaba neredeydiniz? Denizlerin aci sulari,Hakkin kudreti ile buharlastirilip,gökte bulutlar yapilirken,o bulutlardan yagan yagmurlar,çakan simseklerin ve günesten gelen kudret, enerji dalgalarinin hazirladigi gida maddelerini,yanmis, kurumus topraklarin zerrelerine isletip,o maddeler,isik ve isi sualari tesiri ile oynayip titreserek hayatin hücrelerini yetistirirken,nerede idiniz ve nasildiniz?

Huzur Pinari

Selam Sevgi ve Dua Ile


Dini Sorular ve Cevaplar

MollaCami.Com