Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İSRAF

İSRAF
Rahmetli babaannem pirinç ayıklarken bir tane yere düştü. Hemen omu aramaya başladı . Çocukluk işte, Bir pirinç tanesi için bu kadar çaba harcamayadeğermi? dedim.

Rahmetli ilk defa bana öfkeyle doğruldu. Sen oturduğun yerden ahkam kesiyorsun, dedi. Hiç pirinç üretilirken gördün mü? İnsanlar ne kadar zorluk çekiyorlar. Bir pirinç tanesinde kaç insanın göz nuru, alın teri, emeği, çilesi var biliyormusun? Utancımdan kıpkırmızı olmuştum.

Aradan yıllar geçti. Hukuk fakültesinde iken Alai'in Proposlarını okuyorum. Birden ilkildim. Babaannemi hatırladım. Alain, Bir insan yerde bir iğne görüp almassa, büyün uygarlığa karşı ihanet etmiş olur . Bir iğnenin üretiminde binlerce insanın alın teri, göz nuru, el emeği vardır. diyordu....

Stockholm,de otelde tıraş olmak için lağaboya gittiğimde aynanın yanında ilginç bir yazı gördüm . Lütfen diyordu, tıraştan sonra jiletinizi çöpe atmayın. Yanda bir kutu var, oraya bırakın . Bir tek jiletle olsa dahi İsveç çelik sanayine yardımcı olun..

Japonlar son derece sade , basit, mütevazi yaşayan insanlardır. Evlerini mobilya ile eşya ile dolduranlar Japonlara göre ruhen tekamül edememiş, hayatın manasını anlayamamış, zavallı kimselerdir.

İlkokul okuma kitabımızdaki bir sözü hiç unutmadım. Bir mıh bir nal kaybettirir. Bir nal,bir atı, bir at bir orduya savaşı kaybettirir . Diyordu.

Almanya'da bir işçi kardeşimiz anlattı: Burada her akşam 9.5'ta elektrikler kesilir. 10'a kadar herkes evine gider. Akşam hayatı biter, sabah 6'dan sonra yine başlar. Bu ara istirahat zamanıdır. En ufak gürültü, patırtı , bağırıp, çağırmak yasaktır. Bu Alman ekomomisine karşı baltalama gibi kabul edilir.

Çocukken büyüklerimiz derlerdiki: Borçlu insanın boynu eğri olur. Şimdi bırakan ihtiyaçları, keyif için faizle borç alan niceleri var. Fertte, ailede, iş yerinde, okulda, kışlada, hastanede israf....

Atılan ekmekler ve yemekler, akıl almaz nişanlar, düğünler zevk için kırılan tabaklar, trilyonlara varan ilaç israfları, moda adı adına atılan kumaşlar, elbiseler, ayakkabılar, ve ev eşyası, boş yere yakılan elektrikler, akıtılan sular...

Hiçbir şeyi hor, küçük, önemsiz
basit görmeden, her zerreye saygıyla, edeple, incelikle bakabilmek, her zerrede Hakkın bir tecellisini görebilmek ne güzel bir haslettir.




(Laedri)

ALLAH (c.c) razı olsun
Güzel yazı sag olunuz.

Israf=Sükürsüzlük
Nimetin kiymetini bilmeyen sükür edebilir mi?
Hele bugün sahip olduklarini iyice düsünmeden, sahip olamadiklari için cile ceken dertlenen nice insan...
Hele bir nimet varki saglik gibi, israf ederiz üzüntüler için geri almaya calisiriz bol bol para harcayarak.
Elimde degil, bazen acimak gelir, bazen anlatmak bazen gülmek niye?
Kaybettiklerinin ne oldugunu bilmedikleri için.


InsaAllah her seyin degerini ve vereni bilenlerden oluruz.
Tesekkurler
Vaktinizide israf etmeyiniz, iyiye iyilige, sevgiye ve sevgiliye vermeniz dilegiyle.....

paylasim icin tesekkürler....

İnşallah Melissa kardeşim inşallah



ALLAH (c.c) razı olsun
Güzel yazı sag olunuz.

Alıntı sahibi: muradd üzerinde Dün 09:34:25

ALLAH (c.c) razı olsun
Güzel yazı sag olunuz.

Teşekkür ediyorum, cevaplarda bana dair yazı okuyunca
çocuklar gibi seviniyor, duygulanıyorum.
Sizlerde sevine ve duygulanasanız. Tşk. ler herkese.


Makale Köşemiz

MollaCami.Com