Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


tesbih namazının fazileti ve kılınışı

TESBİH NAMAZI
Rasulullah Efendimizin bizlere olan emir ve vasiyetlerinden biride; büyük fazileti olan tesbih namazını kılmamız hakkındadır.
Bizim gibi günahlarda boğulmuş ve sayısız günahlar işlemiş kimseler için bu ahide itina göstermek bir vecibedir.Tesbih namazı istiğfarın en büyüğü ve bütün vücudla yapılanıdır.
Tesbih namazıyla ve kılınışıyla ilgili en sahih rivayet Ebu Davut, İbni Mace ve İbni huzeyme nin rivayet ettikleridir.
Ebu Davut şöyle der; “tesbih namazı hakkında bundan başka sahih hadis yoktur.”
Müslim ise; “Bu namaz hakkında, isnadı bundan daha güzel bir hadis yoktur: Allah’ın rızası üzerine olsun, İbni Abbas der ki; “Sallallahü aleyhi ve sellem Efendimiz, Muttalip oğlu Hz. Abbas’a ;
” Ey amca ! Bu söyleyeceklerimi yaptığın takdirde önceden ve sonradan işlemiş olduğun ve işleyeceğin, yeni ve eski, büyük ve küçük, ne yapmış isen. Kasden olsun olmasın gizli ve ya aleni (açık) olsa da, bütün suçlarının hak teala katında affedilmesi için sana on haslet vereyim mi? Bunları yaptığın zaman her şeyden temiz olarak çıkarsın.”Buyurmuşlar ve sonra sözüne devamla “ Dört rekat namaz kılmalısın. Her rekatta sübhaneke den sonra 15, fatiha ile bir sure okuduktan sonra ayrıca ayakta rukudan önce (sübhanellahi ve’l-hamdü lillahi ve la ilahe illallahü vallahü ekber vala havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim) diye 10 defa tekrarlarsın. Rukuda yine bunu 10 defa tekrarlar, sonra doğrulduğunda 10 defa daha okur, secdede yine 10 defa secdeden kalktığında yine 10 defa , ikinci swecdede de 10 defa okursun. Bunların toplamı bir rekatte 75 olur. Böylece 4 rekat kılarsın. Gücün yeterse bunu hergün kıl. Gücün yetmezse haftada bir, onu yapamazsan ayda bir, onuda yapamazsan senede bir, o da olmazsa ömründe bir defa olsun kılmalısın. “ buyurmuşlardır.


Hafız münziri, “ tesbih namazı hakkında bir çok uzun konuşmalar vardır, anlattıklarımız yeterlidir.” Der.
Beyhaki ise; “ tesbih namazını mübarek oğlu Abdullah kılmış ve Salih kişiler de birbirinden öğrenip almışlardır.” Der.

Bazı kişiler Mübarek oğlu Abdullah’a ;” şayet namaz sırasında kişi unutur veya şaşırırsa sehiv secdesinde de onar onar tesbih getirsin mi?” diye sordular.
Cevap olarak “ “Hayır, dört rekat olan bu namazdaki tesbih sayısı üç yüzü geçmemelidir.” Buyurdular.
(el-uhudü’l Kübra)


Tesbih namazının kılınışı;

Günahların afvına vesîle olan tesbih namazı 4 rek'atlı bir namazdır. Bu namazı kılabilmek için şu tesbihi ezberlemek icab eder;

سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ ِللهِ وَلاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَاللهُ اَكْبَرُ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ


„Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym“

Tesbih namazının kılınışı:

Kalben Allah rızası için tesbih namazı kılmaya niyet edilir. „Allâhü Ekber“ diyerek namaza başlanır.

Yukarıdaki tesbih:

„Sübhâneke...“'den sonra 15 kere,

Zamm-ı sureden sonra 10 kere,

Rükûda 10 kere,

Rükûdan doğrulunca 10 kere,

Secdede 10 kere,

Secdeden doğrulunca 10 kere,

İkinci secde de 10 kere,

okunur.

Böylece birinci rek'at kılınmış olur. İkinci rek'ate kalkılınca Fâtiha-i şerîfeden önce yine 15 kere, diğer yerlerde de, tarif edildiği gibi 10'ar kere okunarak 4 rek'at tamamlanır.

Tesbih namazının diğer tarafları aynen diğer namazlarda olduğu gibidir. Fark sadece okunan tesbihlerdir. İkinci rek'atte oturulduğunda, „Et-tehiyyâtü...“'den sonra, „Allâhümme salli...“ ve „Allâhümme bârik...“, üçüncü rek'at için ayağa kalkıldığında da „Sübhâneke...“ okunacaktır.

Tesbih namazında beher rek'atte okunan tesbih adedi 75'dir. Dört rek'atte 300 tesbih okunmuş olur. (muhtasar ilmihal)



TESBİH NAMAZI CEMAATLE KILINIR MI?

Teravih namazından başka nafile namazlar için cemaat teşkili meşru görülmemektedir. Nafile namazların münferiden kılınması daha faziletlidir. Aslolan hüküm bu olmakla beraber, bazı şart ve kayıtlara bağlı olarak istisnai bir hüküm de mevcut bulunmaktadır. Şöyle ki: Herkesin tek başına başaramayacağı tesbih namazını, tedai (davetleşmek) ve haberleşmek suretiyle olmaksızın, oturmakta olan birkaç kişi, aralarından birini imamlığa geçirip kendileri de ona uyarak kılsalar caizdir. Fakat, namaza başladıktan sonra selam verip namazı bozmak, "Amellerinizi iptal etmeyiniz" emr-i İlahisine aykırı düşer. (Çağımız ve Günümüz Meselelerine Fetvalar | Mehmed Emre )



Tesbih Namazını her zaman kılmakla beraber mübarek gün ve gecelerde kılmaya gayret göstermelidir.
Bilhassa üçaylarda nafile ibadetlere de dört elle sarımalı; tesbih ve teheccüd namazlarını ihmal etmemelidir. Bununla beraber istiğfar ve salevata da devam edilmelidir.
Cenab-ı Hakk hadisi kudsi de “ Kulum farzlarla benim azabımdan kurtulur, nafilelerle bana yaklaşır” buyurmuştur.
O halde bu mühim ibadete ehemmiyet göstermeli, öğrenmeye ve amel etmeye bir an önce başlanmalıdır.
Mollacami.net// laleee

bugun tesbih namazi kilmayi unutmayalim insallah

Teşekkürler.En az 100 salavatı şerif getirelim...

tesbih namazini kilalim arada insallah

Teşekkürler...Tesbih namazı hakkında gerçekten bilgilendirci bir yazı olmuş.Bazı web sitelerinde alakasız yazılar gördüm.


Receb-i Serif

MollaCami.Com