Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Hangi eve Hangi Kombi tercih edilmeli?

Önümüz kış. Kömür "out", doğalgaz "in" olduğundan beri kombilere rağbet arttı. Piyasada bacalı, hermetik ve yoğuşmalı olmak üzere üç çeşit kombi var. Peki evimize uygun kombiyi nasıl seçeriz? Kombi alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Bacalı kombi: Bacalı kombiler; yanma esnasında gerekli oksijeni ortamdan alırlar ve yanma sonunda oluşan atık gazları, uygun bir baca vasıtasıyla dışarıya atarlar. Burada bacaların standartlara uygun olarak yapılması ve sızdırmaz olması çok önemlidir. Aksi takdirde bacadan sızan karbondioksit gazı ortamda bulunan insanları zehirler. Bundan dolayı bacalı kombilerde ortamın havalandırılması çok önemlidir.

Hermetik kombi: Hermetik kombilerde yanma için gerekli olan hava bir fan kiti ile dış atmosferden alınıp yanma sonucunda oluşan atık gaz aynı sistemle atmosfere atılmaktadır. Yanma sırasında ortam havası kullanılmadığından ortamı havalandırmaya gerek yoktur. Hermetik kombiler bacası uygun olmayan konutlarda yaygın olarak kullanılabilmektedir.

Yoğuşmalı kombi: Turbo eşanjör sistemi ile atıkgaz sıcaklığı düşürülerek yanma sonucu oluşan su buharının enerjisi sisteme geri kazandırılır. Böylece yüksek verim elde edildiği ifade edilir. Normal kombilerden alınan verim yüzde 80-90 arası iken, yoğuşmalı kombilerde yüzde 105 ile 109 arasıdır.

***

Hangi eve hangi kombi
Kombi seçiminde üç önemli kriter var: Evin metrekaresi, bulunduğu yön ve bulunduğu kat. Ama evi kombinin değil radyatörlerin ısıttığı gerçeği gözden uzak tutulmamalı. Onun için düzgün radyatörler seçilmeli ki, kombiden alınan ısıl değerle radyatör ısıtılabilsin. 80-90 metrekare yerlere 17 bin kilokalorilik kombiler, 90-150 metrekarelik yerlere 20 bin kilokalorilik kombiler, 150 metrekare ve üzeri yerler için ise 24 bin - 36 bin kilokalori arası kombiler uygun görülüyor. Müstakil evler içinse şartlar biraz farklı. Zira müstakil evlerin çevresi komple açıksa bu ısı kaybına neden oluyor. Yalıtımın iyi olup olmadığı da kombi seçiminde önemli. Müstakil evlere yoğuşmalı kombiler ya da normal kombilerin büyük kapasiteleri öneriliyor.

Kullandıkça ucuza gelsin
Peki bireysel ısınmayı tercih eden tüketicilerin bir gün mutlaka tanışacağı kombiyi seçerken nelere dikkat etmesi gerekir? Uzmanlar ve üretici firmalar öncelikle yeterli teknik servis hizmeti ve yedek parçaların bulunabilir olmasına dikkat çekiyor. Kombinin sessiz çalışmasının da önemli olduğu ifade ediliyor. Araştırma yapılmadan kombi alınmasını önermeyen uzmanlar ilk planda fiyatını dikkate alanlara da "Ucuz olanı değil, kullandıkça size ucuza gelecek olanı seçin" tavsiyesinde bulunuyor. Zira uluslararası standartlarda bir kombinin ortalama ömrü 15 yıl kabul ediliyor.

Çalışır halde görün
Isısan Isıtma ve Klima San. A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Selman Tarmur "İlk yatırım miktarı ile minimum 10 yıllık işletme, servis ve bakım maliyetlerinin tamamına birlikte bakın" derken şu uyarıda bulunuyor: "Tercih yaparken düşündüğünüz cihazları firma veya bayilerin showroomlarında mutlaka çalışır halde görün ve inceleyin. Cihaz hakkında olabildiğince soru sorarak kullanıma yönelik pratik ve detaylı bilgi alın. Tam emniyet sistemi ile donatılmış cihazları tercih edin."

Bu uyarılara şunları da eklemekte fayda var. Kombi kullanan tanıdıklarınızın şikayet ve övgülerine dikkat edin. Gerekirse firmadan referans isteyin. Firmaların cihazları için verdikleri garanti ve sigortalarını inceleyin. TSE, CE ve ISO 9002 sertifikasının olmasını önemseyin. Kombinin dışına değil, dış kapağı açtırıp içine bakın. Yakıtta en cimri olanı seçin. Cihazın tipine ve ısıl kapasitesine mutlaka dairenizi inceleterek karar verin. Tam bir mühendislik çalışması yaptırmadan (ısı hesabı, baca analizi gibi) cihazınızı almayın.
Muhakkak yetkili bayiye monte ettirin.


yapı.com

Bilgilendirme için teşekkürler kardeşim


Genel Bilgiler

MollaCami.Com