Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


F klavye kullanma seferberliği başlatalım

Daktilografi şampiyonu: F klavye kullanma seferberliği başlatalım

Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu (INTERSTENO) Türkiye Temsilcisi Seçkin Köse, F klavye kullanımı konusunda kampanya başlatılmasını istedi.

1969 ve 1971 yılları dünya daktilografi şampiyonu olan Köse, Zaman'da yayımlanan, 'Öğrenciler F ile Q klavye arasında kaldı' başlıklı haber sonrası, bu çalışmanın bir seferberliğe dönüştürülmesini önerdi.

F klavyenin Türkçe yazılım kurallarına göre tasarlandığını hatırlatan Seçkin Köse, bakmadan on parmak yazmanın kolay olduğunu ifade etti. Dernekleşme yoluna gittiklerini kaydeden Köse, şöyle konuştu: "Türkçeye en uygun olan bilimsel F klavyemizle dünya internet klavye şampiyonalarında ülkemiz, 25'i rekor olmak üzere 56 birincilik elde etti. Q klavye kullananlar ise bu kadar şampiyonluk çıkaramadı." 1930'lardan itibaren Fransızlar, İtalyanlar, Almanlar ve İspanyolların kendi millî klavyelerini ürettiğini vurgulayan Köse, "Amerikalılar, klavyelerini değiştirmediği için 1980'li yıllardan bugüne kadar dünya şampiyonu olamamıştır. Q klavyeyle bilimsel ve teknik yazıların hızlı yazılması mümkün değildir." dedi.


F KLAVYENİN Q KLAVYE’DEN FARKI

F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye olduğundan Türkçe bir metni yazmak, Q klavyede yazmaktan daha kısa sürer. F klavyede Türkçede sıklıkla kullanılan harfler parmaklara daha uygun yerlere yerleştirilmiştir, art arda gelen harflerin yazım hızı da farklı parmaklara dağılımı daha iyi olduğundan standart Q klavyeye göre daha yüksektir. Ancak yine de F klavye Türkçe için en uygun dizilim değildir, bazı sık kullanılan rd, kt, gö, gi gibi harf ikilileri aynı parmakla yazılır ve hızı düşürür.


Teknolojik Araştırmalar ve Haberler

MollaCami.Com