Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Kardeş Ülke: Bosna Hersek

Tarihi ve kültürel bağlar ile bağlandığımız Bosna Hersek...1992-1995 yılları arasında süren binlerce boşnak müslümanın katledildiği veya sürgüne zorlandığı, hafızamızda tazeliğini koruyan ve insanlık tarihinin kara sayfalarına geçen meşhur savaşa ev sahipliği yapmış kardeş ülke...Mimarisinden sokaklarına kadar hemen her yere damgasını vurmuş Osmanlı izleri...

Ve Bosna hakkında genel bilgilere gelince:

Bosna-Hersek ya da resmî adıyla Bosna ve Hersek (Boşnakça ve Hırvatça:Bosna i Hercegovina, Sırpça:Босна и Херцеговина), Balkanlar'da 51.129 km²'lik yüzölçümü ve yaklaşık 4.500.000 kişilik nüfusu olan bir ülkedir.

Ülke bir bütünü oluşturan üç etnik gruba ev sahipliği yapmaktadır: Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar. İngilizce'de ve daha birçok dilde etnik kimlik göz önünde tutulmadan tüm Bosna-Hersek halkına Bosnalı denir. Ancak Türkçe'de tarihten gelen yakınlıktan dolayı Bosnalı denildiği anda Boşnaklar yani Bosnalı Müslümanlar terimi kastedilir. Ayrıca ülkede Bosnalı veya Hersekli olmak da ayrı etnik kimliği vurgulamak için kullanılır. Bosnalıyım demek Müslümanım demektir. Hersekliyim demek Hırvatım demektir.

Ülke yönetim açısından iki entiteye yani devletçiğe bölünmüş durumdadır. Bunlar, Bosna-Hersek Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti'dir.

Ülkeyi, kuzey, batı ve güneyden Hırvatistan, doğudan Sırbistan,yine güneyden Karadağ çevirmekte, Adriyatik Denizi ’ne ise Neum şehrinin bulunduğu yerde yalnızca 20 km'lik (limanı olmayan) bir kıyısı bulunmaktadır. Ülkenin coğrafyası merkez ve güneyde dağlık, kuzeybatıda tepelik, kuzeydoğuda düzlük bir karakter sergiler. Devletin başkenti ve en büyük şehri Saraybosna, birçok yüksek dağla çevrelenmiştir. Bu coğrafî özelliğinden dolayı şehir kış turizmine elverişlidir ve 1984 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmıştır.

Ülkenin çoğunluğunu kaplayan Bosna bölgesinde ılıman karasal iklim görülür, bu bölgede yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi görülür. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından da zengin bir görünüm arz eder.

Eski Sosyalist Yugoslavya'nın altı federe cumhuriyetinden biri olan Bosna-Hersek, bağımsızlığını 1990'lı yıllardaki Yugoslavya'nın-SSCB gibi-çözüldüğü yıllarda kazanmıştır. 1992 yılında Yugoslavya'dan ayrılan Slovenya ve Hırvatistan'ın bağımsızlığını tanıyan AB ve BM, Makedonya ve Bosna-Hersek'in bağımsızlığını referandum şartına bağlamıştı. Bu nedenle 1992 yılında Bosna-Hersek'te yapılan referandumda halk bağımsızlıktan yana oy kullanınca yeni devlet kuruldu. Ancak bu devleti ülkedeki Sırplar tanımadı ve Boşnaklar ve Hırvatlara karşı savaş açtı. 1995 yılına kadar süren Bosna Savaşı'ndan sonra Dayton Barış Antlaşması imzalandı. Buna göre ülkede barışı uygulayacak uluslararası bir konsey kuruldu. Bu konsey bir Bosna-Hersek Yüksek Temsilciği kurdu. Sonuçta ülkede bulunan bu yüksek temsilcilik şu anda cumhurbaşkanını görevden alma dahil birçok yetkiyle donatılmıştır.

Günümüzde gelinen noktada Bosna-Hersek'in bölünmüşlüğü devam etmektedir. Az da olsa bazı bakanlıkların (Savunma, Gümrük vb) birleştirilmesi çalışmaları sürmektedir.

Kaynak: Vikipedi

Bosna genel görünüm

[img width=600 height=500]http://img38.imageshack.us/img38/7002/bosna21.jpg[/img]

Bosna'nın denize kıyısı olan tek şehri: Neum

[img width=600 height=500]http://img38.imageshack.us/img38/2443/bosna3.jpg[/img]

Neretva nehri

[img width=600 height=500]http://img40.imageshack.us/img40/8192/bosna7.jpg[/img]

Mostar köprüsü



Drinia köprüsü

[img width=600 height=500]http://img30.imageshack.us/img30/2018/bosna12.jpg[/img]

Latin köprüsü

[img width=600 height=500]http://img38.imageshack.us/img38/538/bosna2.jpg[/img]

Gazi Hüsrev Camii: Osmanlı mimarisinin müstesna eserlerinden olup, Baş çarşı' da yer almaktadır. Bosna sancak beyi Gazi Hüsrev bey tarafından Mimar Sinan'a inşa ettirilmiştir.





Blagay Tekkesi: Buna nehrinin kaynağının hemen yanındadır.



Buna kaynağı Avrupa'daki en büyük karstik kaynaklarından olup, saniyede 43.000 litrelik su çıkararak Buna nehrini oluşturmaktadır.




Banja Luka kentinin en önemli sembollerinden biri olan Ferhad Paşa Camii


Sarajevski - Başçarşı Sebili:

[img width=600 height=500]http://img134.imageshack.us/img134/2383/bosna5.jpg[/img]

Ve Bosna hersek'den genel görünüm









Sarajeva Şehitliği:

[img width=600 height=500]http://img134.imageshack.us/img134/73/bosna26v.jpg[/img]

Ve bir toplu mezar:

Bosna ile özdeşleşen mavi kelebek; Toplu mezarları bulma konusunda çalışanlar için (uydu resimleri vs) gibi yöntemler işe yaramıyor.Ve mevcut coğrafyanın belli bazı bölgelerinde kelebek nüfusundaki artışları uzmanların dikkatini çekiyor ve bu bölgedeki bitki örtüsündeki zenginliği keşfetmişler. Neticede bu bölgedeki araştırmalar derinleşince toplu mezarlara ulaşılıyor.



Bosna'da kahve gül lokumu ile birlikte içiliyor

[img width=500 height=400]http://img230.imageshack.us/img230/2133/bosna25.jpg[/img]



Not: Resimler alıntıdır.

teşekkürler degerli kardeşim

ahuzar,,çok güzel paylaşım,,,teşekkür ederim..boşnaklar gerçekten asil ve mücadeleci vede nezaketli insanlar...şüheda ülkesi...

İlgi ve alakanız için ben teşekkür ederim saygıdeğer Musa,nın Kardeşi ve Şifaotu kardeşlerim, sağolasınız... :)


Yurtdışı Gezi

MollaCami.Com