Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Hz.Ömerin lakabı

Ömer'e Neden Faruk Denildi?


Bir münâfık ile bir yehûdî, bir husûsda anlaşamadı. Yehûdî da'vâyı hâlletmek için, Sultân-ı Enbiyâ hazretlerinin meclis-i şerîflerine gelmek istedi. Münâfık da yehûdîlerin re'îsi Ka'b bin Eşrefe gitmek istedi. Sonunda, Resûlullahın (sav) katına geldiler. Da'vâyı yehûdîye hükm buyurdular. Münâfık o hükme râzı olmayıp, hazret-i Ömerin (ra) huzûruna d'vâyı halletmesi için geldiler. Yehûdî, mâcerâ ve da'vâyı hazret-i Resûlullahın huzûruna varıp, Resûlullah hazretlerinin kendisine hükm eylediğini, münâfıkın ise buna râzı olmadığını anlatdı. Hazret-i Ömer (ra) o münâfıkdan, anlaşmazlığı süâl buyurdular ki,

- Bu yehûdînin anlatdığı gibi midir.

Münâfık,
- Evet, öyledir. Ammâ ben Peygamberin hükmüne râzı olmayıp, geldim ki, sen hükm edesin, dedi.

Hazret-i Ömer (ra) buyurdu:

- Siz yerinizde durunuz. Gelip, sizin için hükm edeceğim.

Varıp, evlerinden kılıncını aldı. Geldi ve münâfıkın boynunu vurdu. Buyurdu ki:

- Allahü teâlânın ve Resûlünün hükmüne râzı olmıyan kimseye ben böyle hükm eylerim.

O vakt, Cebrâîl aleyhissalâtü vesselâm âyet ile gelip, hazret-i Ömere (ra) hak ile bâtıl arasını ayırt etdi demek olan Fârûk lakabı verildi.

Âyet-i kerîme budur:

(Şu kimseleri görmezmisin, sana ve senden öncekilere indirilen kitâblara inandıklarını zan ederler. Muhâkeme olunmak için tâgûta gitmek isterler..)

Teşekkürler fırtına kardeşim

gözlerine sağlık kardeşim

Hz. Ömer'in lakabı "Fâruk"tur. Fâruk, hak ile batılın arasını ayıran demektir. Hayatını bu çizgi üzerinde hiç sapmadan sürdüren Hz. Ömer'e bu lakab, bizatihi İnsanlığın İftihar Tablosu Hz. Muhammed (sav) tarafından verilmiştir. Hikayesi ise şöyle; Müslüman oluşunu "herşeye rağmen" deyip ilk açığa vuran 8 kişiler arasında yer alan Hz. Ömer, Müslümanlığını müteakip Hz. Peygamber'e şu suali sorar. "Ya Rasulallah, biz ölsek de yaşasak da hak üzere değil miyiz?" Allah Rasulü (sav) bu suale "Evet, siz ölseniz de yaşasanız da hak üzeresiniz" cevabını verir. Fıtratında hak ve hakikati bir tohum halinde saklayıp da, bunu İslâm ile açığa çıkaran bu dev kamet, birden ayağa kalkar ve Efendimiz'e "Allah seni hak üzere gönderdi.. Öyleyse neden gizlenelim artık açığa çıkalım" der. O güne kadar Dâru'l-Erkâm'da gizlenen Müslümanlar, Allah Rasulü ortada, sağında ve solunda Hz. Ömer ve Hz. Hamza olduğu halde, Mekke içine çıkıp. Ka'be'ye kadar giderler. İşte bugün Hz. Muhammed (sav), Hz. Ömer'e "Faruk" ünvanını verir.

İbn-i Hacer. a.g.e.. 519: İbnu'l-Cevzî, Sıfatü's-Safve, 1/113

Allah razi olsun kardesim.


Allah razi olsun kardesim.

Sanırım yanlış bilgi benimkisi kusurumuz olduysa affola

Hz. Ömer (ra), Hz. Peygamber (sav) tarafından temeli atılan İslâm Devletini ilmî esaslar üzerinde kurmuştur. Bu vasfıyla da, pek çok ilklere imza atmıştır.

Bunlar arasında devleti vilayetlere bölmesi, fethedilen topraklarla ilgili görevli tayin edip onların ziraate elverişli olan ve olmayanlarını tesbit etmesi, halkın umumî faydası için Medine'den bazı şahısların başka beldelere sürülmesi, ilk hapis yerini kurması, Kabe çevresini düzenlemesi ve Kabe'nin siyah örtüsünü ilk olarak onun giydirmesi gibi sayısını yetmişe kadar çıkaracağımız ilkleri tarihe hep o hediye etmiştir.

Ve yine Hz. Ömer, İslâm'ı devletler çapında temsil eden büyük kamettir. Hz. Ebu Bekir'in ömrü yetmediği için yapamadığı pek çok yeniliği Hz. Ömer gerçekleştirmiştir.

Bu yazı dizimizde Hz. Ömer'le ilgili bilinmesi gereken hususları, ulaştığımız kaynaklar ışığında kaleme aldık. Dizimizin faideli olmasını diliyor ve içinizde Hz. Ömer ve diğer sahâbelere karşı bir sevgi ve saygı kıvılcımı çakmasını niyaz ediyoruz.

Hz. Peygamber (sav)'in "Allahım! Ömer b. Hattab veya Ebu Cehil şu iki kişiden Senin nazarında sevimli olanı ile İslâm'ı güçlendir" duasının mazharı olan Hz. Ömer'in lakabı "Fâruk"tur. Fâruk, hak ile batılın arasını ayıran demektir. Hayatını bu çizgi üzerinde hiç sapmadan sürdüren Hz. Ömer'e bu lakab, bizatihi İnsanlığın İftihar Tablosu Hz. Muhammed (sav) tarafından verilmiştir. Hikayesi ise şöyle; Müslüman oluşunu "herşeye rağmen" deyip ilk açığa vuran 8 kişiler arasında yer alan Hz. Ömer, Müslümanlığını müteakip Hz. Peygamber'e şu suali sorar. "Ya Rasulallah, biz ölsek de yaşasak da hak üzere değil miyiz?" Allah Rasulü (sav) bu suale "Evet, siz ölseniz de yaşasanız da hak üzeresiniz" cevabını verir. Fıtratında hak ve hakikati bir tohum halinde saklayıp da, bunu İslâm ile açığa çıkaran bu dev kamet, birden ayağa kalkar ve Efendimiz'e "Allah seni hak üzere gönderdi.. Öyleyse neden gizlenelim artık açığa çıkalım" der. O güne kadar Dâru'l-Erkâm'da gizlenen Müslümanlar, Allah Rasulü ortada, sağında ve solunda Hz. Ömer ve Hz. Hamza olduğu halde, Mekke içine çıkıp. Ka'be'ye kadar giderler. İşte bugün Hz. Muhammed (sav), Hz. Ömer'e "Faruk" ünvanını verir. 9


Menkıbeler

MollaCami.Com