Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Muharrem-i Serif ayi ve Asura Gunu-hutbe

Muhterem Muslumanlar!
Bu haftaki hutbemiz icerisinde bulundugumuz Muharrem-i Serif ayi ve Carsamba gunu idrak edecegimiz Asura Gunu hakkindadir.
Hicri senemizin ilk ayi olan Muharrem ayi, icinde zuhura gelen ulvi hadiseler, vuku bulan ilahi tecelliler ve islami bir tarih baslangici kabul edilmesi bakimindan muslumanlar arasinda buyuk bir ehemmiyet tasir.
Peygamber Efendimiz (s.ạs.) Mekke-i Mukerremède Islami 13 sene teblig etmisti. Fakat insanlar bir turlu iman etmiyorlardi, iman edip Islamiyetle muserref olanlar cok azdi. Onlarda zaten musrikler tarafindan yapilan cok buyuk iskencelere maruz kaliyorlardi. Cilelerle dolu bu 13 seneden sonra Peygamber Efendimiz (s.a .s) ve kadin-erkek toplam 150 kadar musluman Ceneb-i Hakk`in musadesiyle, o gunku sartlarda, gece soguk gunduz kavurucu bir yaz sicaginda, icerisinde yaslilar, kadinlar ve aglasan cocuklarla, takriben 450 km lik bir yol katederek, simdilerde hayallerimizi dahi zorlayan sikintilar icinde, mallarini, mulklerini, butun servetlerini kisaca herseylerini birakarak karinlarini daha iyi doyurmak icin degil SIRF DINLERINI, INANDIKLARI DAVAYI DAHA IYI YASAMAK VE O DAVAYA DAHA IYI HIZMET EDEBILMEK ICIN boyle bir Muharrem-i Serif ayinda Medine-i Munevvereye hicret etmislerdir.
Bu sebeple, o gunleri hatirlayarak Muharrem-i Serif ayini ibadetle gecirmeye gayret etmeliyiz.Rasulullah Efendimiz (s.ạs) bir hadis-i seriflerinde soyle buyuruyor: "Ramazandan sonra oruclarin en faziletlisi, Sehrullah olan Muharrem ayinda tutulan oructur.Farzlardan sonra namazlarin en faziletlisi gece namazidir". Yine bu ay icerisinde persembe, cuma, cumartesi pespese oruc tutanlara 900 senelik oruc sevabi verilecegi hadis-i serifte bildirilmistir.

Muhterem Muslumanlar!
Muharrem ayinin 10. gunu yani onumuzdeki carsamba gunu Asura Gunudur.Asura gunu cok muhim hadiseler meydana gelmistir. Yerlerin ve goklerin yaraatilmasi, Hz. Adem`in tevbesinin kabul edilmesi, Hz. Musànin Firavun`un serrinden kurtulmasi ve Firavun`un helak olmasi, Hz. Ibrahim`in dunyaya gelmesi ve Nemrut`un atesinden kurtulmasi, Eyyub a .s`in hastaliktan sifa bulmasi, Yunus a .s`in baligin karnindan kurtulmasi, Suleyman a .s`a saltanat verilmesi, Nuh a .s`in gemisinin karaya oturmasi, Hz. Huseyin`in sehid edilmesi Asure gunu meydana gelen hadiselerdendir. Yine kiyametin kopmasi da Asure Gununun Cumaya rastladigi bir gun olacaktir.
Peygamber Efendimiz s.a .s Asure Gunu oruc tutmus ve ummetine de soyle tavsiye buyurmuslardir: "Asure Gunu oruc tutanin bir senelik gunahi bagislanir". Muharrem-i Serif`in bu ilk 10 gununde hic olmazsa 8., 9. ve 10. gunu yani Asure gunu oruclu olmaya gayret edilmelidir.
Muhterem Muslumanlar!
Asure Gunu eve ufak tefek erzak alinirsa, bir sene boyunca evde bereket olur. En az on muslumana birer selam veya bir muslumana on defa selam verilir. Fakir fukara sevindirilir. Asure Gunu gusledenler, bir sene ufak-tefek hastalik gormezler. Asure Gunu kusluk vaktinde iki rekat namaz kilinir. Her rekatta bir fatiha, elli ihlas-i serif okunur. Ummet-i Muhammed`in selameti icin dua edilir.Yine Muharrem`i Serif`in ilk on gununde bir defaya mahsus kilinacak alti rekat namaz vardir. Bu namazin kilinis seklini Fazilet Takvimi yapraklarindan takip edebiliriz. Hutbemize bir hadis-i serifle nihayet verelim: "Kim Asura Gunu zerre miktari tasad dukta bulunursa Cenab-i Hakk ona Uhud Dagi kadar sevap verir".


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com