Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ashab-I kiramin fazileti -hutbe

Muhterem Muslumanlar

Bu haftaki hutbemiz, Ashab-I kiramin fazileti hakkinda olacaktir.
Ashab-I kiram Peygamber efendimizi bir kere bile olsun dunya gozu ile gorup, sohbetinde bulunan muslumanlardir.
Ashab-I kiramin hepsi cok buyuk derece sahibidirler, cunku onlar, Peygamberimizi gozleriyle gormus, en zor zamanlarda onun etrafinda kenetlenip mallariyla, canlariyla iman ve islamin yayilmasi icin hizmet etmisler, teveccuhlerini kazanmislardir.
Hepside tepeden tirnaga adeta nur haline gelmislerdir.
Peygamberimizin sohbeti ile sereflenmek, onun mubarek nazarlarina nail olmak,nezih,latif,cemalini gormus bulunmanin o kadar manevi tesiri vardir ki –ne kadar az olursa olsun-nail olan zata ebedi bir seref, bir uluviyet verir, onu Peygamberlerden sonra mu’minlerin en yuksek mertebelerine yukseltir.
Ulvi dinimizin yayilmasinda Ashab-I kiram onderlik etmislerdir. Bu devirde bir insane tek basina butun dunyayi fethetse, dunya dolusu altin tasadduk etse, yinede Ashabin en kucugunun mertebesine ulasamaz. Biz muslumanlar, Ashab-I kiramin hepsini sevmek, saymak ve hepsine hurmet etmekle mukellefiz. Onlarin aralarinda meydana gelen bazi ihtilaflardan dolayi, hic birinin aleyhine tek bir kelime soyleyemeyiz. Zira onlar Muctehiddir ve ictihadla hareket etmislerdir. Onlardan birinin aleyhinde konusan insanin imani zayiflar, dini cok buyuk zarar gorur ve ehl-I sunnet vel cemaat itikadindan cikip manevi hali helak olur.
Melamiz Kurani keriminde Ashab- kirami soyle medhu sena buyuruyor “Muhammed(s.a.s.) Allahin rasuludur. Onun beraberindeki Ashab-I kram ise kafirlere karsi cok cetin, kendileri arasinda cok merhametlidirler. Onlari cemaatle ruku ve secde ederek, Allahin lutfunu ve rizasini dilerken gorursun. Nisanlari yuzlerindedir secde eserinden. Bu onlarin Tevrattaki misalleri. Incildeki misalleri ise kendileriyle kafirleri ofkelendirmesi icin, filizini cikarmis, onu guclendirmis sonra kalinlasip sapi uzerine dimdik dogrulmus, ciftcilerin hosuna giden bir ekin gibidir.”
Iste bu ayeti kerimede gordugumuz gibi Hz. Allah Sahabe-I kirami hem Tevratta hemde Incilde medhu sena etmistir.

Muhterem Mu’minler

Ashab-I kiram Muhacirin ve Ensar olmak uzere iki kisimdir.
Muhacirin: mallarini, mulklerini birakarak Allah rizasi icin Mekkeden Medineye hicret eden Muslumanlardir.
Ensar ise, Medinenin yerlisi olan Muslumanlardir. Medineye hicret eden musluman kardeslerine allah rizasi icin butun varliklariyla yardimda bulunmuslardir.
Peygamberlerden sonra, insanlarin en buyugu Ashab-I kiramdir. Ashabinda en buyukleri sirasiyla Hz. Ebu Bekir, Hz. Omer, Hz Osman ve Hz. Alidir
Hutbemine bir hadis-I serifle niyayet verelim “Ashabim yildizlar gibidir. Hangisine uyarsaniz hidayete erersiniz.”


Hutbe ve Vaazlar

MollaCami.Com