Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Amsterdam

Dünya kentlerini tanımaya devam... :)


Amsterdam Hollanda'nın başkentidir. Ama hükümeti barındırmaz, yani idari başkent değildir. İdari başkent Lahey'dir. Şehri bölen kanallar sebebiyle şehire "Kuzeyin Venedik'i" tanımlaması oldukça uygundur. Dünyada görülebilecek en ilginç kentlerden biridir.

12. yüzyılda Amstel ırmağının kıyısında bir balıkçı köyü olarak kurulan Amsterdam, bugün Hollanda'nın kişi sayısı bakımından en büyük, kültürel ve parasal yönden de en önemli kentidir. Kentte 2005 sayımına göre 742.209 kişi yaşasa da, bu sayı çevresiyle birlikte 1,5 milyonu bulur.

Özellikle, Amsterdam'da bulunan Dam Meydanı çok ünlüdür ve dünyanın bir çok yerinden ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Amsterdam, çoğunlukla 17. yüzyıldan kalma yapılarıyla, Avrupa'daki en tarihsel kent dokularından birini barındırır. Kentin eski bölümü iç içe geçmiş ay biçimindeki kanallardan oluşur. Bu kanalların iki yakasındaki tarihî evlerin bir bölümü bugün ev, geri kalanı ise, kamu ya da özel işyeri olarak kullanılır.

Kanallar zamanında ülkeyi korumak için yapılmıştır. Kanalların üzerinde de yüzen evler (karavan ve bot şeklinde) bulunur. Tanınmış Concertgebouworkest (konser binası) senfoni orkestrasını Amsterdam'da görülebilir.

Şehirden genel görünüm:



Kanal boyunca evler:

[img width=600 height=500]http://img34.imageshack.us/img34/7383/amsterdam2k.jpg[/img]

[img width=600 height=500]http://img34.imageshack.us/img34/8012/amsterdam4l.jpg[/img]

[img width=600 height=500]http://img34.imageshack.us/img34/1199/amsterdam8l.jpg[/img]

[img width=600 height=500]http://img25.imageshack.us/img25/6053/amsterdam9.jpg[/img]

[img width=600 height=500]http://img41.imageshack.us/img41/2066/amsterdam3.jpg[/img]

Kentin "Jordan" bölgesindeki kanalları:

[img width=600 height=500]http://img232.imageshack.us/img232/575/canalsofamsterdamjordaa.jpg[/img]

Tablolara konu olmuş, Nieuwmarkt "Yeni Pazar" alanındaki Waag adlı yapı:

[img width=600 height=500]http://img25.imageshack.us/img25/7669/amsterdam15.jpg[/img]

Kentin simgelerinden yeldeğirmenleri:

[img width=600 height=500]http://img34.imageshack.us/img34/8099/amsterdam12.jpg[/img]

[img width=600 height=500]http://img30.imageshack.us/img30/6494/amsteram13.jpg[/img]

[img width=600 height=500]http://img232.imageshack.us/img232/1842/amsterdam13.jpg[/img]

[img width=600 height=500]http://img25.imageshack.us/img25/1364/amsterdam4thenetherland.jpg[/img]

[img width=600 height=500]http://img37.imageshack.us/img37/6517/amsterdamboats.gif[/img]


Not: Resimler alıntıdır.

Amsterdam'a daha önce gittiniz mi?


Amsterdam'a daha önce gittiniz mi?


Öncelikle konuya olan ilginiz için teşekkürler kardeşim.Daha önce Amsterdam'a gitmedim.Bölüm sorumlusu olduğum için ve yeni yerler tanımak,tanıtmak adına kendi çapımda yapmış olduğum araştırmalar neticesinde yayınlamaya çalışıyorum.

Eğer yanlış ya da hatalı bilgiler veyahut eksik bilgiler aktardı isem düzeltmenizi, dahası konu ile ilgili daha geniş bilgi sahibi olan kardeşlerimizden bizlerle de paylaşmanızı rica ederim. ;)

teşekkürler kardeşim...
çok güzel bir yere benziyor İnşallah canlı görmek nasib olur :)
donkişotun değirmenleri canavara benzetmeside pek haksız değilmiş ürperten bir görüntüsü var ::) :)

Anladım. Ben Amsterdam'a gitmiştim. Oldukça güzel bir şehir. Görülmesini tavsiye ederim. Seçtiğiniz fotoğraflar yeterince resmediyor. Birkaç öne çıkan özelliği var bu şehrin. Deniz seviyesinde bulunduğunuzu sürekli hissediyorsunuz. Yükselti, merkezde hemen hemen yok gibi. Nehir şehrin yerleşim planını etkileyen önemli faktör olmuş. Bir diğeri her milletten insanı aynı anda aynı caddede görebiliyorsunuz. Nüfusun çok büyük kısmını yabancılar oluşturuyor. Yine uyuşturucunun serbest olduğu bir şehir. Miktarı kısıtlanmış da olsa, şehrin merkezinde Coffee shop dedikleri uyuşturucu kullanım yerleri var. Ortamı görmek adına bir tanesini ziyaret ettim. Ortam loş, sisli, insanlar sarhoş ve derin bir koku var. Bir süre sonra da başınızı döndürüyor. Bir diğer özelliği de evlilik oranının anormal seviyede düşük olması ve Lut kavminin helakına neden olan sapıklığın yaygın olması, hatta sizi şehrin merkezinde karşılaması. Yine şehrin merkezinde anormal yer ve görüntülerle karşılaşmanız mümkün.

Gidildiği takdirde muhakkak nehir gezisi yapmak gerekiyor. Özellikle akşamları ışıltılı ortamlar sizi başka bir aleme çekiyor.

Allah ıslah etsin ...

Konuya olan ilginiz ve tebessüm ettiren yorumunuz için ben teşekkür ederim hhmercan kardeşim,sağolasınız. İnşaallah hayırlısı ile dünya turu hepimize nasip olur...:)

Ayrıca Amsterdam'a dair vermiş olduğunuz bilgiler ve bu güzel anlatım için size de teşekkür ederim wisdom83 kardeşim,ellerinize sağlık... :)

Evet pek çok batı ülkesinin en büyük meselelerinden birisi de ahlaksızlık.Her ne kadar pek çok şey yolunda gitmese de müslüman bir memlekette nefes alıyor olmak büyük bir devlet...Rabbim onlara eğer kabilse hidayet,bizlere de sırat-ı müstakim üzere yaşamak nasip eylesin inşaallah...

güzel yerler gitmesekte gitmiş kadar olduk

ellerinize sağlık..

İlgi ve alakanız için teşekkür ederim saygıdeğer Hakyolcusu...


Yurtdışı Gezi

MollaCami.Com