Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


İşaretlenmiş ünlü altı sütun özetle şunlardır

İşaretlenmiş ünlü altı sütun şunlardır.

1- Ustuvane-i Muhallaka: Güzel kokular sürülen sütun demektir.Safran ve bazı maddelerin karışımıyla elde edilen bir çeşit ıtıra halûk(noktalı ha) adı verilmiştir.

Harunu Reşidin annesi Hayzuran Hanım ilk defa bu sütunun tümüne güzel kokan bu ıtrı sürdürmüştür.

Rasulullah efendimizin mihrabına en yakın olan bu sütunun bulunduğu yerde hutbelerini okuduğu; Haccac b. Yusuf'un göndermiş olduğu mushaf-ı şerifin bu sütunun yanında bir sandıkta muhafaza edildiği ve Hz.Peygamberin s.a.v. namazgahının bir nişanesi olduğu için sütunun manevi değeri çok büyüktür.

2- Ustuvane-i Aişe: Aişe sütunu hücre-i saadet, minber ve kıble taraflarından bakıldığında sütüunların üçüncüsü olan bu sütuna kur'a sütunu da denir.

Hz. Aişe annemizin rivayet ettiği bir hadisi şerifde Rasulullah efendimiz şöyle buyurmuşlardır. "Mescidimde bu sütunun yanında bir yer vardırki, insanlar onun faziletini bir bilselerdi orada namaz kılabilmek için aralarında kur'a çekerlerdi." Efendimizin bu sütunun arkasında defalarca namaz kıldığı bilinmektedir.

3- Ustuvane-i Tevbe Tevbe Sütunu: Bu sütun Ebu Lübabe sütunu diye bilinir. Minber tarafından dördüncü, kıbleden üçüncü, kabri şerif tarafından ikinci olan bu sütunun hikayesi şöyledir. Ebu Lübabe, Kurayza oğullarıyla görüşürdü. Rasulullah s.a.v. tarafından surlarla çevrili olan köyleri muhasara edilince, Ebu Lübabeyi çağırarak istişare ettiler ve Muhammedin vereceği hükmü kabul edelimmi? diye sordular. Ebu Lübabe evet dedi ve eliyle boğazını işaret etti. Bunun manası, Rasulullahın vereceği hükmün ölüm olacağı idi.

Ebu Lübabe bu yaptığının, Allah ve Rasülune ihanet olduğunun hemen farkına vardı, vicdan azabı çekmeye başladı. Ve kendini mescidi nebevide bu sütuna bağlattı. Tevbesi kabul olup HZ.Peygamber tarafından çözülmedikçe bağlarını hiç kimseye çözdürmeyeceğine ve hiç bir şey yeyip içmeyeceğine yemin etti. Yedi gün böyle kaldıktan sonra tevbesi kabul edilmiş, Hz. Peygamber elleriyle bağlarını çözmüştü.

4- Ustuvane-i Serir Serir Sütunu: Tevbe sütunun doğusundadır. Rasulullah efendimiz, s.a.v. itikafa girdiklerinde hurma dallarından ve yapraklarından yapılan basit bir karyola buraya getirilir. Üzerine de bir yastık konurdu ve burada istirahat ederlerdi.
Bundan dolayı bu sütun serir sütunu adıyla ün yapmıştır.

5- Ustuvane-i Mahres Koruma sütunu: Ali b. Ebi Talib sütunu adıyla da bilinir.Serir sütunun kuzeyindedir. Hz. Ali b. Ebu Talip ve diğer bazı sahabiler Rasulullah efendimizi korumak için burada otururlardı. Onlar Rasulullah efendimizin muhafızları sayılırlardı. Maide suresinin 67. ayeti nazil olunca Rasulullah efendimiz odanın penceresinden başını çıkararak "ey insanlar beni korumak için bir daha buraya gelmeyin, bundan böyle beni Allahım koruyacaktır" demiştir.

Nazil olan ayetin meali:( ey rasul rabbinden sana indirileni tebliğ et şayet bunu yapmazsan onun rasulluğunu yapmamış olursun. Allah seni insanlardan koruyacaktır.Doğrusu Allah kafirler topluluğunu hidayete eriştirmez.)

6- Ustuvane-i Vufud Hetetler sütunu: Koruma sütunun kuzeyindeki bu direğin bulunduğu yerde, Rasulullah s.a.v. Medineye gelen heyetleri, elçileri ve misafirleri kabul ederlerdi. Ashabın büyükleri de toplandıklarından buraya gerdan meclisi de denirdi.

Bu yazımızı burada noktalamadan önce ravza-i mutahharanın batı sınırındaki nefis minberin miladi 1598 de Sultan 3. Murad tarafından Mescid-i Nebeviye hediye edildiğini bildirmek isterim. Bu minber ravzanın batı hudududur. ve ravzanın dışında kalır.

ALLAH-cc razi olsun medineli kardesim...
cok güzel bir paylasim...

illede tekrar tekrar gidip görmek gerek...!

+ tesekkürler

Rica ederiz efendim. Nasıl ki bir tüp biter de bir şeyleri pişirmek için lazımsa dolumu, bize de içimizdekileri pişirmek için lazımdır orayı tekrar tekrar ziyaret etmek.


Medine

MollaCami.Com