Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ravza-ı Mutahharanın, nasıl bir cennet bahçesi oluşu hususunda çeşitli yorumlar

Ravza-ı Mutahharanın, nasıl bir cennet bahçesi oluşu hususunda çeşitli yorumlar yapılmıştır.

1) Bu bahçe gerçek bir cennet bahçesidir ve ahirette cennete nakledilecektir.

2)Bu bahçede kılınan namazlar okunan Kur'anlar yapılan zikir ve dualar bereketiyle, rahmet inerek, huzur ve saadet hasıl olduğundan cennete benzetilmiştir.
3)Burada yapılan ibadetler, cennetin yolunu açtığı için, -mecazi manada- bu alana cennet denilmiştir.

Bu yorumların tümünün isabetli yorumlar olduğu kabul edilmektedir. Peygamber efendimizin (S.A.V.) mihrab-ı şerifi, ravzanın sınırları içinde ve kıble tarafındadır.

Günümüzdeki mevcud olan bu mihrab, Mısır sultanı Kayıtbay'ın yaptırmış olduğu mihrabdır. Burada önemli bir noktaya temas etmek isteriz: rasulullah S:A:V. efendimiz namaz kıldırırken kıbleye yöneldiğinde hutbe okurken dayandığı hurma kütüğünü önüne alırdı. Bu gün, o kütüğün yerinde üstuvane-i muhallaka adı verilen bir sütun vardır. Bu sütun mihrabın biraz kıble batısındadır. Bu günkü mihrap Rasulullahın namaz kıldığı yerden yaklaşık yarım metre doğuya kaydırılmıştır. Bu ititbarla Peygamber efendimzin secdegahı mevcut mihrabın ortası değil, mihrabın sağ kemerinin altındadır. Ve üzerinde "Peygamberin A.S. namaz kıldığı yer burasıdır" yazılıdır.

Mihrap bu şekilde yapıldığı için, Rasulullah efendimizin secdede mübarek başını koyduğu yere ayakla basmak imkansız hale gelmiştir. Burada namaz kılma şerefine nail olan bir müslüman, secde ettiğinde başını peygamber efendimizin ayaklarını bastığı yere koymuş olur.


Medine

MollaCami.Com