Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Hz. Osman Bin Affâ'nın Yaptığı İlaveler

HZ. OSMAN B. AFFAN'IN YAPTIĞI İLÂVELER

1- Halk Hz. Osman'a Mescidin darlığından yakınmış ve genişletilmesini talep etmişti. Hz. Osman da ileri gelen sahabilerle konuyu görüşmüş ve müslümanları rahatlatacak şekilde mescidin yıkılarak genişletilmesi fikri kabul edilmişti.

2- Hz. Osman söz sahibi kimselerin muvafakat ve desteğini aldı ve bir gün öğle namazını kıldıktan sonra konuyu halka arzetti. Daha sonra minbere çıkıp Allaha hamd-ü sena ederek şöyle konuştu: Ben Peygamberimizin (s.a.v.) Mescidini genişletmek istiyorum. Hz. Peygamber'in (s.a.v.) "Kim bir mescit inşa ederse Allah da cennette ona bir mescit yapar" buyurduğuna tanıklık ederim. Bu işi benden önce yapanlar da vardır. Emiru'l-Müminin Hz. Ömer de Mescidi genişletmişti. Ben de Mescidin yıkılıp daha geniş bir şekilde yapılması hususunda ileri gelen sahabilerle görüştüm." Bu konuşmadan sonra halk da bu fikri uygun gördü.

3- Hz. Osman, Hz. Hafsa'nın ve Hz. Mervan b. Hakem'in evinden geriye kalan kısmı satın aldı. Mervan'ın evi Abbas b. Abdulmuttalip ve Cafer b. Ebu Talib'in evlerinin bir kısmından oluşmaktaydı.

4- Mescidin genişletilmesine Hicri yirmidokuz senesinin Rebiulevvel ayında başlandı. Hz. Osman da bizzat inşa işine katılmıştı. Hatta Mescidin yapımının başından sonuna kadar çalıştı. Çalışırken Mescitten çıkmazdı. Sabah kalkar kalkmaz Mescid'e gelerek işcilerle beraber çalışmaya koyulurdu. Namaz vakti geldiğinde onlara namaz kıldırırdı. Bazen uyumaya evine gider, bazen de Mescitte uyurdu. Hz. Osman emriyle hurma kütüğü oyulup, içinde kireç elenerek hazırlanırdı.

:o


Medine

MollaCami.Com