Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Körfezlerimiz

Antalya Körfezi:

Antalya Körfezi Türkiye'nin güneyinde Akdeniz kıyısındaki bir körfezdir. Körfeze adını veren Antalya şehri en önemli merkezdir.

[img width=600 height=375]http://img219.imageshack.us/img219/2731/antalyakrfezi.jpg[/img]


Edremit Körfezi:

Edremit Körfezi, Ege Denizi'nde Balıkesir ve Çanakkale illeri arasında Anadolu yarımadası ile Midilli adasını ayıran körfezdir. Baba Burnu ile başlar, güneyde Ayvalık, Sarımsaklı ile biter. Çanakkale ve Balıkesir illerinin merkezleri Marmara Bölgesinde iken, Edremit Körfezi tamamen Ege Bölgesinin, Kıyı Ege Bölümünde yer alır. Körfezin Çanakkale kıyıları, coğrafî bölge ayırımlarında Ege Bölgesine sınırını oluşturur. Kıyıdan uzaklaşınca Marmara Bölgesine girilir.




Erdek Körfezi:

Erdek körfezi, Marmara Denizi’nin güneybatısında bulunan körfez. Doğusunda Kapıdağ, batısında Karabiga vardır. Güneyde, Edincik-Karabiga arasında düz ve alçak kıyı ovalarıyla sınırlanır. Paşalimanı, Avşa ve diğer küçük adalar, körfezin kuzeyinde yer alır.




Gemlik Körfezi:

Gemlik Körfezi, Marmara Denizi'nin, güneydoğu yönündeki koludur. Doğu-batı doğrultusundadır. Çevresinde bir çok yerleşim yeriyle, orta yükseklikte sıradağlar yer alır.




Gökova Körfezi:

Gökova Körfezi, Kerme Körfezi ya da İstanköy Körfezi olarak da bilinir, Ege Bölgesi kıyılarının güneyinde körfez.

Kuzeyde Bodrum, güneyde Reşadiye (Datça) yarımadaları arasında, kabaca üçgen biçiminde doğu-batı doğrultusunda uzanır.

[img width=600 height=375]http://img219.imageshack.us/img219/3790/gkovakrfezi.jpg[/img]


Mersin Körfezi:

Mersin Körfezi, batıda Taşucu'ndan başlayarak doğuda Karataş'a kadar uzanan körfez. Mersin Körfezi sahil şeridinde Toros Dağları kıyıya paralel uzanır. Körfez içinde kalan Mersin Limanı 2005'in ortalarında özelleştirilmiştir. Türkiye'nin en büyük liman sahasıdır. Taşucu Limanı Türkiye'den Kıbrıs'a denizden en kısa ulaşım noktasıdır.

[img width=600 height=375]http://img219.imageshack.us/img219/7684/mersinkrfez.jpg[/img]


İskenderun Körfezi:

İskenderun Körfezi, Akdeniz'in Hatay ve Adana illeri arasına sokulmuş olan en doğu noktasıdır. Kara ve deniz ulaşımında hizmetlerin oldukça gelişmiş olduğu bölgede ticaret büyük öneme sahiptir. Adını aldığı İskenderun ilçesinde bulunan liman, Türkiye'nin Akdeniz kıyısında bulunan en büyük üçüncü limanıdır. Geçmişte Ortadoğu'da yaşanmış olan bunalımlardan dolayı Beyrut'un eski önemini yitirmesi körfez ve çevresine değer kazandırmıştır.

[img width=600 height=375]http://img219.imageshack.us/img219/536/iskenderunkrfez.jpg[/img]


İzmit Körfezi:

Marmara Bölgesi'nde Marmara denizi'nin doğu ucunda yer alan İzmit Körfezi, kuzeyinde batıdan doğuya doğru Pendik, Tuzla, Eskihisar, Gebze, Hereke, Körfez ve izmit ile çevrilidir. Güneyi ise Gölcük, Değirmendere, Halıdere, Karamürsel ve Yalovaya kadar uzanır. Deniz ulaşımına son derece müsait doğal bir liman halinde olan Körfez'de Eskihisar-Topçular arası feribot seferi düzenlenir.

İzmit Körfezi 30 yıl öncesine kadar çevresinin doğal güzelliği, denizinin sakinliği ile sayfiye yeri olarak kullanılıp özellikle İstanbul ve Ankara'dan gelen yazlıkçılara ev sahipliği yaparken, sanayileşmenin başlaması ve hızla ilerlemesiyle bu özelliğini yitirmek üzeredir.

[img width=600 height=375]http://img219.imageshack.us/img219/3535/izmitkorfezi.jpg[/img]


İzmir Körfezi:

İzmir Körfezi Ege Denizi'nin Anadolu içine uzanan bir uzantısıdır.

İzmir Körfezi şekil konum itibariyle 2 kesime sahiptir.

1.'si iç körfez (Sasalı/Karşıyaka sahil şeridiyle Güzelbahçe/Bayraklı arası körfez)
2. kesim ise Karaburun yarımadası ve Foça kıyıları arasında başlayıp Urla yarımadası önünde son bulan dış körfezdir.

[img width=600 height=375]http://img219.imageshack.us/img219/8752/izmirkrfezi.jpg[/img]


Gezi Rehberi

MollaCami.Com