Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Ülkemizdeki Şelaleler

Manavgat Şelalesi - Antalya:

[img width=600 height=375]http://img217.imageshack.us/img217/3870/manavgatlelalesi.jpg[/img]

Manavgat Şelalesi, Antalya'nın Manavgat ilçesinde Manavgat nehri üzerinde bulunan ünlü bir şelaledir.
Antalya'ya 75 km. mesafededir. Manavgat ilçesinin 3 km. kuzeyinde bulunan ve adını bu ilçeden alan şelale, ırmak sularının 3-4 m.'lik bir falezden düşmesiyle meydana gelir. Az bir yükseklikten dökülmesine rağmen geniş bir alan üzerinde gürül gürül akışı görülmeye değer bir manzara oluşturur.

Düden Şelalesi - Antalya:

[img width=600 height=375]http://img217.imageshack.us/img217/6992/1001resimdudenselalesi.jpg[/img]

Düden Şelalesi; Antalya'ya yaklaşık 7 km., Varsak Belediyesi'ne 1 km. mesafede bir doğa harikasıdır. Düden Şelalesi Antalya'nın en güzel şelalelerinden biridir.


Kurşunlu Şelalesi - Antalya:

[img width=600 height=375]http://img217.imageshack.us/img217/8295/kurunlu.jpg[/img]

Kurşunlu Şelalesi, Antalya-Mersin karayolunun 24 kilometresinden sola dönülerek 7 km. devam edildiğinde ulaşılan bir şelaledir.

Kurşunlu Şelalesi'ne su 18 m. yükseklikten dökülmekte ve küçük şelaleciklerle 7 adet küçük gölet birbirine bağlanmaktadır. Kurşunlu Şelalesi 2 kilometrelik bir kanyonun içinde kalmaktadır.

Çır Şelalesi - Bingöl:



Çır Şelalesi; Bingöl Merkez ilçesi Ilıca Bucağı'nda Uzundere köyündedir. Köyün adını aldığı derenin, Büyük Çır Taşı adı verilen 100 m. yükseklikteki kayalığın ortasından geçen bir şelaledir. Su 50 m. yükseklikte alt tarafı kayalık olan dere yatağına düşerken güzel bir görünüm arz etmektedir.

Ilıca Bucağı merkezine 8 km. uzaklıkta olan şelaleye iki ayrı yoldan gidilmektedir. Çır Taşı'nın olduğu bölgede ayrıca kayalıklar, mağaralar bulunmaktadır. Bu kayalıklarda daha çok yırtıcı kuşlar yaşar.

Güney Şelalesi - Denizli:



Denizli'ye 70 km. uzaklıktaki Güney Şelalesi, 1. derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiştir. Türkiye'nin doğa harikaları arasında 23. sıraya oturan şelalenin etrafında, henüz kazı yapılmadığı için yeri tam olarak kesinleşmemiş fakat tarihi M.Ö. 300'lü yıllara uzanan Sala antik kenti de yer almaktadır. İlçe merkezine 3 km. uzaklıktaki Cindere Köyü eteklerinde bulunan şelale, Cindere Dağı yamaçlarından çıkan sularla oluşuyor.
Denizli'den Ataşehir'e giderken ayrılan Güney ilçesi sapağından dönenler, ağaçlı, güzel bir yolla önce ilçeye sonra da 8 km. uzunluğundaki stabilize bir inişle taş köprüyü geçip şelaleye ulaşabilirler. Büyük Menderes Nehri'ne yaklaşık 20 metrelik bir yükseklikten dökülmektedir.

Suuçtu Şelalesi - Bursa:



Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine 18 km. uzaklıkta bulunan ve ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayan Suuçtu Şelalesi 38 m. yükseklikten dökülür. Çataltepe mevkiinde, Muradiyesarnıç Köyü yakınlarında, Karadere üzerinde fay hattının çökmesi ile oluşmuştur.

Tomara Şelalesi - Gümüşhane:

[img width=600 height=375]http://img217.imageshack.us/img217/9726/tomaraelalelesi.jpg[/img]


Tomara Şelalesi; Şiran İlçesi Seydibaba Köyünün Güneybatısındadır.Şelalenin suları,tepe yamacından,kayaların arasından ve yer altından çıkarak,yere dikey olarak akmakta ve yatağını oluşturmaktadır.

Su kaynağının tamamı şelalenin olduğu kısımdan yer altından çıkmaktadır.Suyun çıkış yeriyle dere yatağına ulaştığı zemin arasında yaklaşık 10-15 m. yükseklik farkı vardır.Bu yükseklikten dolayı ve farklı yerlerden çıkan sular ilginç bir görünüm oluşturur.

Not:Resimler alıntıdır.

Hay Yaradana kurban... ne güzeller YaHu...

emegine sahlik ahuzar... cok güzeldi

İlginiz için teşekkür ederim Afaki kardeşim,sağolasınız...

Güzel paylaşımın için teşekkür ederiz ahuzar kardeşim

Tortum Şelalesi - Erzurum:




Tortum Şelalesi; Erzurum-Tortum ve Erzurum-Uzundere ilçeleri arasında Tortum Çayı ve Tortum Çayı'nın Üzerinde oluşan Tortum Gölü'nün sonunda bulunan bir şelaledir.


Yerköprü Şelalesi - Mersin:



Mersin-Mut ilçe merkezine 35km. uzaklıktaki şelaleye, Mut/Ermenek yolunu takip ederek 27. kilometrede Gezende Baraj yolundan ulaşılmaktadır.

Erfelek Şelalesi - Sinop:



Basamaklar şeklinde dik yamaçlara sıralanmış 12-13 şelaleden oluşmaktadır.

Esenköy Şelalesi - Yalova:



Yalova'nın Çınarcık İlçesi'ne bağlı Esenköy Beldesi sınırları içerisinde yer alan Esenköy Şelalesi keşfedilmeyi bekliyor.

Ilıca Şelalesi - Kastamonu:



Ilıca Köyü sınırları içindeki Ilıca Şelalesi'nde su 15 metre yüksekten dökülüp doğal bir havuz oluşturmaktadır. Şelalenin en önemli özelliği, havuzun çok sayıda ağaç ve bitki ile çevrili olması ve yüzmek için plajı andıran bir kumsalının bulunmasıdır.


Güzel paylaşımın için teşekkür ederiz ahuzar kardeşim


İlgi ve alakanız için ben teşekkür ederim Yağmur kardeşim...

Güzel resimler ellerinize sağlık....

Tarsus Şelalesi Mersin



Böyle güzelliklere sahip olup, onları göremediğime yanıyorum. :'(

Yine müthiş görüntüler sergiledin, teşekkürler Ahuzar...

Antalya daki şelalelere gitmek istedim ama nasip olmadı. :( :'(

Bir şey itiraf edeyim denizlide böyle bir şelale olduğunu bilmiyordum. :-[
Güney ilçesini biliriz ama. ::)


Rabbim gidip görmeyi nasip eylesin.

Paylaşım için teşekkürler. ;)

Yorumlarınız ve ilginiz için ben teşekkür ederim kardeşlerim...

Katkınız için hassaten teşekkür ederim Üçharfbeşnokta kardeşim,ellerinize sağlık...

Rabb'im cümlemize cennet vatanımızın güzelliklerini yerinde görebilmeyi hayırlısı ile nasip eylesin...


Gezi Rehberi

MollaCami.Com