Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Yatak odasındaki tek gözlü canavar

Yatak odasındaki tek gözlü canavar

İşte size çocuklarınızın sağlığını korumak için basit bir yol: Yatak odasında televizyonu yasaklayın!..

Bazı tahminlere göre Amerikalı çocukların yarısının yatak odalarında televizyon bulunuyor. Giderek artan sayıdaki araştırma sonuçları ise yatak odasındaki televizyonun sayısız sağlık ve eğitim sorununa yol açtığını göstermekte.

Yatak odalarında TV bulunan çocuklar, sınıf arkadaşlarına oranla sınavlardan daha düşük notlar alırken aynı zamanda uyku bozukluğu gibi sorunlarla da karşılaşıyorlar. Yatak odasındaki televizyonun, çocuğun aşırı kilolu olması ve erken yaşlarda sigaraya başlamasıyla da bir şekilde ilişkili olduğu düşünülüyor.

Ortaya çıkan en belirgin sonuçlardan biri, çocuğun daha fazla süre televizyon seyrediyor oluşu ki, pek çok ebeveyn bu durumdan haberdar bile değil.

TELEVİZYON VE BİLGİSAYARI ÇOCUĞUN YATAK ODASINA SOKMAYIN

4 ile 7 yaşlar arasındaki 80 çocuk üzerinde yapılan bir araştırmada, yatak odasında bulunan televizyonun, televizyon izleme süresini haftada ortalama 9 saat arttırarak 21 saatten 30 saate çıkardığı saptandı. Büyük olasılıkla o çocukların ebeveynleri kendi çocuklarının haftada kaç saat televizyon seyrettiklerini de tam olarak bilmiyorlar.

"Televizyon yatak odasında olduğu sürece, ebeveynler çocuğun ne seyrettiğini bile bilmiyorlar. Çocuklarının odasında televizyon bulunduran ebeveynlerin kendi yatakodalarında da televizyon bulunduğundan emin olabilirsiniz." diyen pediatrist Prof. Leonard H. Epstein şöyle devam ediyor: "Bir kere çocuğun odasına yerleştirildikten sonra o televizyonu oradan çıkarmak çok zordur. Bizim deneyimlerimiz böyle gösteriyor."

2002 yılında Pediatristler dergisi, yatak odalarında televizyon bulunan okul öncesi çocukların aşırı kilolandığını bildiren bir rapor yayınladı. Bu riskin özellikle erkek çocuklarda daha yüksek olduğu bildiriliyor.

ÇOCUĞUN UYKU VE BESLENME DÜZENİ BOZULUYOR

Fransa'da yetişkinler arasında yapılan bir araştırmada ise yatak odalarında televizyon bulunan insanların kendi yaşıtlarına kıyasla daha geniş bel ölçüsü, daha yüksek yağ oranı ve daha yüksek vücut yoğunluğu endeksine sahip oldukları tespit edildi.

Fransızların yaptığı çalışma aynı zamanda yatak odasında TV bulunan çocukların kendi okul arkadaşlarına kıyasla çok daha az kitap okuduklarını gösterdi ki bu sonuç hiç de şaşırtıcı değil.

Aradaki korelasyon saptanmakla birlikte, yatak odasındaki televizyon cihazının tam olarak nasıl bir süreç sonucunda bu tür etkiler yarattığı konusu henüz net değil. Ev ödevlerine zaman ve dikkat ayrılamaması, uyku bozuklukları ve büyük olasılıkla ebeveyn kontrolünün azalması, bu türden etkilere yol açıyor.

Pek çok ebeveyn çocuklarının televizyon izleme zamanını kısıtlamaya ve izledikleri programları kontrol etmeye çalışırken belli ki mücadelenin ancak yarısını başarabiliyorlar. Çocuğun 'nerede' televizyon izlediği de çok önemli.

Güncel.net


Güncel Haberler

MollaCami.Com