Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Trafik lambasının icadı


Trafik, sadece atların ve at arabalarının bulunduğu devirlerde bile dünyanın büyük şehirleri için büyük bir sorundu. Bu sorunu çözmek için yoğun gayretler sarf edilmesine rağmen çözüm bulunamıyordu. Yapılan çalışmalar sonucunda ilk trafik lambası otomobillerin ortaya çıkmasından çok önce 1868’de Londra’da kullanıldı. Gazla yakılan ve bir eksen etrafında döndürülebilen kırmızı ve yeşil lambalar bir yıl sonra patlayınca uygulamadan kaldırıldı.


Bu denemeden yaklaşık 55 yıl sonra ilk elektrikli trafik lambasını, Garrett Morgan adında bir ABD’li geliştirdi. Morgan ilk denemelere başladığı 1914’ten sonuca ulaştığı 1923’e kadar pek çok deneme yaptı. Sonunda elektrikli trafik lambalarını bulup patentini aldı. Morgan’ın bulduğu trafik lambaları kırmızı ve yeşil iki lambadan oluşmaktaydı. Bu iki lambaya daha sonra sarı lamba da eklenmiştir.

Gonca Dergisi

Trafik lambalarını görünce aklıma İran trafik lambasız yollarının görüntüsü geldi. Tam bir karmaşa ortamı olmuş. Hangi arabanın nerden geldiği belli değil. Yayaları düşünen yok.
İyi ki düşünülüp icât edilmiş. İyi ki kurallar var. İnşallah herkes de uyar. :)

Teşekkürler Gözyaşı...

İnsan hangisine bakıcağını şaşırır bea ;D

Bu ne böyle ilk defa görüyorum.


Tarihi Icatlar

MollaCami.Com