Bölümler | Kategoriler | Konular | Üye Girişi | İletişim


Aladağlar ve Göreme Tarihi Milli Parkları

Niğde - Aladağlar Milli Parkı:

[img width=500 height=375]http://img222.imageshack.us/img222/4282/800pxdemirkazikcrestofant3.jpg[/img]

Yeri:Niğde, Kayseri ve Adana illeri sınırları içerisindedir.

Ulaşım:Milli Park Niğde il sınırları içerisinde Çamardı ilçesine yaklaşık 15 km., Kayseri Yahyalı ilçesine 30 km. uzaklıktadır.

Özelliği:Jeolojik yaı açısından Aladağlar Milli Parkı değişik zamanlara ait formasyonlarla temsil edilmekle birlikte, en yaygın formasyon mezozik yaşlı kireç taşlarıdır. Bunun yanında sahada entrüsif volkanizmanın ürünü olan gabro, preksonit gibi kayaçlara, subofiolitik metaformitlere ve daha geniş dönemleri karakterize eden tersiyer ve kuaterner oluklarına da rastlanmaktadır.

Aladağlar yöresi ülkemizin tektonik açıdan en faal bölgelerinden birisidir.Yöre özellikle alp orojenezi sırasında şaryaj ve bindirmelere sahne olmuştur. Tektonik literatüründe "Ecemiş Koridoru" olarak da giren bu sahada düşey ve yatay atılımlı bir çok fay bulunmaktadır. Dokusuyla yörede jeoformolojik süreçler sonucu oluşan naplar, klipler, pencereler ilginç yapısal unsurlar olarak dikkati çeker.

Aladağlar Milli Parkı, gerçek anlamda bir jeoformolojik açık hava müzesidir.Yöre klimatik açıdan kendine has özelliklere sahiptir. Yazları sıcak, kışları soğuk ve kar yağışlı olarak tanımlanabilecek bu klimatik yapı, yörenin yüksek kesimlerinde kalıcı karların barınmasına imkan sağlamaktadır. Yörede gece ile gündüz sıcaklık farkı oldukça fazla olup, geceleri göllerin donmasına neden olan düşük sıcaklık, gündüzleri 30 dereceye kadar çıkmaktadır.

Aladağlar Milli Parkı; vejetasyon açısından çok zengin olup, ormanı oluşturan hakim türler karaçam ve kızılçamdır. Karaçamdan kızılçaça geçiş zonunda yer yer bu iki türün oluşturduğu karışık meşcerelere de rastlanmaktadır. Karaçamın yayılış alanındaki güney bakılı kesimlerde iç meşcere oluşturmayan sedir ve kuzey bakılı nem bakımından daha elverişli yerlerde de göknarlara rastlanmaktadır.

Ormanın üst sınırından itibaren Alpin zon başlar. Bu zonda Alpin çayırları yer almaktadır. Apin zon ve daha yüksek kesimlerde yükseklik ve eğim koşullarından kaynaklanan çıplak kayalık kesimlere ulaşılmaktadır.

Görülebilecek Yerler:Milli Parkın peyzaj güzelliği görülmeye değer niteliktedir.

Milli Parkta Yaban Hayatı Koruma Bölgesi ayrılmış olup, Üretme İstasyonu mevcuttur. Parkta kamp alanı, günübirlik alanlar, mola alanları, yürüyüş parkurları, tırmanma doğrultuları, bazı noktalarda yayla gelişimleri planlanmışır.

Yöredeki akarsularda alabalık üretimi ve spestif olta balıkçılığı papılma olasılığı olan Aladağlar ülkemiz turizmine alternatif olanaklar sağlayacak potansiyele sahiptir.Çadırla konaklanabilir.

Kaynak:T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi web sitesi.


Nevşehir - Göreme Tarihi Milli Parkı:

[img width=500 height=375]http://img376.imageshack.us/img376/7250/greao3.jpg[/img]

Yeri:İç Anadolu Bölgesinde Nevşehir ili sınırları içerisinde yer almaktadır.

Ulaşım:Milli Park alanında; batı ve güney yönünde Ankara-Adana karayolu, Aksaray'dan Nevşehir'e ulaşan karayolu, doğu ve kuzeydoğudan Kayseri'den Ürgüp'e gelen karayolu ile ulaşılır.

Özelliği:Milli Park;Orta Anadolu'nun Hasan Dağı-Erciyes Dağı volkanik bölgesinde yer almaktadır. Saha; platolar, ovalar, küçük dağ bitkileri, yüksek tepeler, alüvyonla dolmuş dere ve ırmak vadileri, drenaj havzaları ve erozyonlu dik yamaçlı vadilerde birbirinden ayrılan yüksek düzlüklerden oluşmuştur. Erciyes ve Hasan Dağının büyük volkanik konileri, kuzeyden Kızılırmak vadisinin bir kısmı, bazıları bazaltla kaplı aşınmış tüf yatakları araziye hakim özelliktedir.

Alan; volkanik tüften oluşmuş ilgi çekici manzara yapısı içerisinde Bizans kilise mimarisi ve dinsel sanat tarihinden önemli bir devri sergilemektedir. Bölgenin özelliklerinden biri de burada yaşayanlar savaşların etkilerinden, merkezi idarenin otoritesinden uzak kalmayı başarabilmiş olmalarıdır.

Ana ulaşım yollarına uzaklığı ve engebeli bir alan olması, gizlenmek isteyen veye dini inzivaya çekilenler için uygun korunma yeri olmuştur. Manastır hayatı 3. yüzyıl sonları ile 4. yüzyıl başlarında başlamış ve hızla yayılmıştır.Manastırlar, kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve keşiş hücreleri,depo olarak kullanılan mekanlar oyulmuş, duvar resimleri süslenmiştir.

Ayrıca saha içerisinde; Ürgüp, Avcılar, Üçhisar, Çavuşini, Yeni Zelve yerleşimleri, Göreme yöresinin geçmişteki kültürüne uygun tarım ve köy hayatını yansıtan tarihi ve doğal bütünlüğü sağlayan sahaları teşkil eder.

Yukarıda anlatılan; Göreme'nin eşsiz jeoformolojik oluşumu, estetik manzara yapısının görsel değeri ile tarihi ve etnolojik yapısı Milli Parkın kaynak zenginliğinin ana başlıkları sayılabilir.

Milli Parkı ziyaret için en uygun dönem 15 Mart-15 Kasım tarihleri arasıdır. Milli Park içerisinde, hem doğal hem kültürel değerlerinin farklı bir yaklaşımla gezilebilmesi amacıyla tracking (yürüyüş) hatları belirlenmiştir.

Ziyaretçiler, Milli Park içerisinde ve yakınındaki yerleşimlerinde bulunan çok sayıdaki otel ve pansiyonlarda konaklayabilir.

Kaynak:T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı resmi web sitesi.

Parktan başka bie görünüm:

[img width=500 height=375]http://img397.imageshack.us/img397/8274/goreme03cx8.jpg[/img]


Gezi Rehberi

MollaCami.Com